Review fotoboek van FotoFabriek

Enige tijd geleden kreeg ik de mogelijkheid om één van de producten van Fotofabriek te reviewen. Fotofabriek is in Nederland een grote speler op de markt voor het maken van online fotoboeken, kalenders, agenda’s, kaarten, wanddecoratie en nog een grote verscheidenheid aan producten.

Ontwerp via de online editor

Omdat ik bij andere aanbieders al eerder fotoboeken op formaat 30×30 centimeter heb gemaakt, leek deze keuze ook bij Fotofabriek voor de hand te liggen.

Je kunt kiezen om je ontwerp online te maken via de webbrowser of je kunt het offline doen met behulp van Photoshop en Indesign.

Er is geen speciale ontwerp-software beschikbaar die je kunt downloaden om je ontwerp lokaal op je computer te maken.

Fotofabriek kortingscode

In dit geval heb ik de keuze gemaakt om het ontwerp via de online editor te maken met behulp van de Safari-browser op een Macintosh-computer. Hiervoor registreer je jezelf eerst online, zodat je een project waar je mee start op een later moment weer kunt oppikken om aan verder te werken.

Na registratie kies je voor een nieuw project en kies je daarna voor welk product je wilt gaan ontwerpen. Ik koos een fotoboek 30×30 centimeter vierkant.

Fotofabriek Voucher

Fotofabriek Fotoboeken

De Layflat optie blijkt overigens pas mogelijk vanaf een bepaald aantal pagina’s.

Na deze keuze krijg je de optie om je ontwerp helemaal zelf te maken of je kunt kiezen uit een aantal door Fotofabriek bedachte ontwerpen.

Ik heb gekozen om het ontwerp helemaal zelf te maken.

Over de kwaliteit van de aangeboden ontwerpen kan ik derhalve niets zeggen.

Je start nu met het maken van je eigen ontwerp voor de omslag van het boek en voor alle individuele pagina’s. De pagina’s op het scherm zijn voorzien van stippellijntjes. Dit is een handige optie als je je foto paginavullend wilt gebruiken. Zorg dan dat je de foto over deze stippellijn geplaatst wordt. Zo krijg je in het definitieve ontwerp geen storende witte randjes aan de zijkanten van je pagina’s.

Fotofabriek Online Software


Per te ontwerpen pagina heb je een aantal opties om de pagina in te delen en te verfaaien. Zo kun je kiezen hoe je de layout maakt van een pagina (aantal foto’s en de indeling van deze foto’s per pagina), verschillende decoraties (cliparts, vormen), tekstblokken, pagina- achtergrond (een kleurtje of foto) en uiteraard waar het om gaat: je eigen foto’s.

Het toevoegen van je eigen foto’s

Voordat je een eigen foto kunt plaatsen op een pagina moet je deze eerst uploaden,waarna je hem gemakkelijk kunt oppakken en plaatsen naar wens op je te ontwerpen pagina. Zo kun je dat voor iedere pagina doen. Kom je pagina’s tekort, dan kun je makkelijk extra pagina’s toevoegen. Overbodige pagina’s kun je ook weer makkelijk verwijderen.

Fotofabriek Fotoboek

Fotofabriek Foto's

Mijn ervaring met Fotofabriek

Ik was erg gewend aan het gebruik van speciale ontwerp-software lokaal op mijn computer. Dus is was erg benieuwd of zo’n online editor via een browser hier veel vanaf zou wijken. Dat valt dus in de praktijk reusachtig mee. Na het plaatsen van de foto’s in het fotoboek heb je legio mogelijkheden om de zaak nog wat aan te passen.

Fotofabriek

Zo is het mogelijk om na het plaatsen van een foto op een pagina de volgende zaken per foto aan te passen (menu rechtsboven op je ontwerp pagina):

 • Effecten (denk aan special kleuren, grijs, sepia)
 • Opacity (doorzichtigheid) ⦁ Contrast, verzadiging, helderheid
 • Vormen (het plaatsen van een foto in een vorm, cirkel bijvoorbeeld)
 • Frames om je foto
 • Schaduw (met de daarbijbehorende instelling zoals kleur, doorzichtigheid, richting etc)
 • Rand (met verschillende kleuren lijnen en diktes)
 • Afmeting zijn nog aanpasbaar, alsmede het roteren en spiegelen van een foto
 • Lagen. Handig als je foto’s laat overlappen om te bepalen welke foto op de voorgrond of achtergrond moet staan.

Wat ik hier mis is de mogelijkheid om een foto afgeronde hoeken mee te geven. Verder vind ik het een gemis dat je voor de bovengenoemde aanpassingen niet meerdere foto’s kunt selecteren waar die aanpassingen op worden uitgevoerd. Je moet dus alles steeds per losse foto wijzigen.

Het toevoegen van teksten gaat eenvoudig. Je voegt een tekstblok toe en je kunt meteen beginnen met het intikken van je gewenste tekst. Ook hier wordt je de mogelijkheid geboden om een aantal wijzigen op de ingevoerde tekst uit te voeren.

Fotofabriek Fotoboek maken

Enigszins vergelijkbaar met de optie die je hebt bij het plaatsen van een foto. Zoals:

 • Tekstkleur
 • Font en Fontgrootte
 • Regelafstand
 • Bold, italic, underlined
 • Uitlijning (links, rechts, midden)
 • Opacity (doorzichtigheid)
 • Schaduw
 • Afmetingen, rotatie en spiegeling
 • Lagen

Wat ik een klein gemis vind is dat je alleen wijzigingen op de complete tekst kunt uitvoeren en niet op een gedeelte.

Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om 1 los woord in een tekst te onderlijnen.

Fotofabriek Online Fotoboek

Fotofabriek Online Fotoboek Resultaat

Als je ontwerp helemaal klaar is kun je de bestelprocedure opstarten. Alle pagina’s worden nog een keertje gecontroleerd en indien er nog fouten gevonden worden (zoals een foto met te lage resolutie) krijg je daar een waarschuwing van.

Je krijgt ook nog de mogelijkheid om wat extra keuze’s te maken, zoals alle pagina’s in matte- of hoogglans-uitvoering en diverse soorten omslagkeuzes. Daarna maak je je bestelling definitief.

Fotofabriek Online Fotoboek Maken

Een aantal dagen na de bestelling ligt je fotoboek in je brievenbus. In een degelijke beschermende verpakking.

Samenvatting en Conclusie

De online software van Fotofabriek werkt zeer naar behoren waar slechts een paar kleine puntjes missen (ronde hoeken per foto en het aanpassen van tekstgedeelten). En het feit dat je foto’s slechts stuk voor stuk kunt aan passen.

De kwaliteit van het geleverde fotoboek is erg fraai. Goed en degelijk afgewerkt. Alleen jammer dat lay-flat pas mogelijk is vanaf een minimum aantal pagina’s.

Na het ontvangen van het boek bleek dat er een storende tekstfout in het ontwerp geslopen was. Fotofabriek blijkt dan bereid te zijn voor een geringe vergoeden een gecorrigeerd boek na te sturen, een goede service!

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *