Portfolio Expositie The Black Box – Niels van Dijk

De portfolio fotografiecursus begon met een kennismaking aan de hand van je 10 beste foto’s. Een flinke uitdaging voor iemand die sinds 2012 intensief fotografeert. Met goede moed ben ik mijn archief ingedoken en heb ik een selectie gemaakt. Tijdens de eerste les werd direct duidelijk hoe divers mijn fotografie is.

 

De 10 beelden werden maar liefst onderverdeeld in 9 verschillende type foto’s, variërend van straatfotografie tot aan natuurfotografie. Maar toen duidelijk werd dat een goed portfolio moet laten zien waar je echt goed in bent – zodat je de aandacht vangt, vasthoudt en overtuigd – werd duidelijk dat er werk aan de winkel was.

Niels van Dijk


Het Proces

Gaandeweg de cursus hebben zowel ik als mijn portfolio een hele transformatie ondergaan. Door op een andere manier naar foto’s te kijken heb ik geleerd dat een goede foto niet altijd het technisch ‘perfecte plaatje’ hoeft te zijn. Zolang de foto’s maar iets overbrengen dan is het al een geslaagde foto! Verder zijn mijn persoonlijke grenzen opgerekt en zijn de eerste stapjes gezet met portretfotografie. Ik probeer het karakter van iemand vast te leggen en mijn model op een ingetogen, respectvolle manier vast te leggen.


In deze reeks zat één ongewoon portret wat de aandacht trok. Vanuit deze foto kwam de tip om verder te gaan specialiseren. Door op zoek te gaan naar een genre met daarin een subgenre tot ik in een niemandsland terecht kom.

Het eindpunt

Zo is mijn zoektocht naar een niche begonnen en al vrij snel was hij gevonden in mijn werk. Ik ben verpleegkundige binnen de ouderenzorg. De ouderenzorg, waar kwalijke incidenten, breed worden uitgemeten in de media. Terwijl Nederland volgens diverse metingen en vergelijkingen de beste gezondheidszorg van europa heeft.


Er is alleen maar negatieve beeldvorming, maar jullie zouden eens moeten zien wat ik elke dag zie. De ouderenzorg bestaat namelijk niet alleen uit incidenten. Hoewel de werkdruk hoog is, wordt er alles op alles gezet om cliënten een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven. Zodat ook ouderen hun laatste dagen kunnen doorbrengen met waardigheid en trots!


Kom ook kijken naar de expositie van onze portfoliogroep tijdens de Dutch Designweek op 27 en 28 oktober 2018 bij Fotoclub op Strijp S in Eindhoven.

Expositie The Black Box
27 oktober van 10.00 tot 16.00 uur.
28 oktober 2018 van 11.00 tot 16.00 uur.
Fotoclub.nl, Torenallee 30, 5617BD, op de 4e etage van de Apparatenfabriek op Strijp-S te Eindhoven

Entree: Gratis

Bekijk ook de blog van:
Prem Dihal
Carla Tax
Charlotte van den Brand

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *