Expositie Utrecht Lensloos met Crowdfunding.

Deze tekst is geschreven door: Danny Kalkhoven www.lensloos.nl

In juli/augustus is er een expositie van mijn pinhole fotografie in het oude stadhuis in Utrecht. Een voorlopig hoogtepunt in mijn carrière, zou je kunnen zeggen. Dus kreeg ik het plan om hier wat meer van te maken dan zomaar een serie foto’s in passepartout. In overleg met de conservator van gemeente was al duidelijk dat er een vitrine met pinhole camera’s en een slideshow met extra beelden kan komen.

stach01

Maar ik wilde nog meer, en besloot om een speciale serie foto’s te maken allemaal in Utrecht, en ze op dibond of forex te laten printen, en daarnaast een brochure/flyer te laten drukken met uitleg over pinhole. Veel mensen weten immers niet dat je met deze oersimpele techniek heel mooie beelden kunt maken, en dat wil ik als extra boodschap en inspiratie meegeven aan bezoekers van de expositie.

Voor dat alles is budget nodig, en hoe kom je daar aan? Ik ben gaan zoeken naar fondsen en subsidies, en kwam er snel achter dat je als amateurkunstenaar vrijwel niet in aanmerking komt. Vrijwel altijd is een selectiecriterium, dat je studerend of afgestudeerd moet zijn aan een kunstacademie…

binnenbest1

Iemand riep toen “crowdfunding” en daar ben ik me in gaan verdiepen.

Als kwam ik bij de organisatie voordekunst.nl terecht, die mensen uit de creatieve sector helpt bij crowdfunding projecten. Zij hebben ervaring in het bepalen van doelgroepen, en bieden een platform waar je het project kunt optuigen. Ook zorgen zij voor de financiële afhandeling met betaalknop en dergelijke.

Dus aangemeld, en dan begint een traject van aanleveren gegevens, filmpje (zie hierboven) (laten) maken en door feedback werken aan een projectvoorstel dat goede genoeg is om live te gaan. Ook was er een workshop over het bepalen en bereiken van je doelgroep, van familie, vrienden en fans tot “vage bekenden en passanten”. Met een fotokennis die ook filmer/reporter is werd een wervings filmpje gemaakt, een heel nieuwe ervaring.

Een uur materiaal filmen voor een spotje van twee minuten! Maar alles is uiteindelijk gelukt, en inmiddels is de campagne gestart.

Het is te vinden op https://www.voordekunst.nl/projecten/5427 

Doneren kan nog tot 20 mei! En nu maar afwachten of het doelbedrag van 1500 euro gehaald wordt… Afwachten? Nee niks afwachten! Mensen benaderen, reclame maken en aansporen om te doneren. Als extra ondersteuning heb ik een facebook pagina aangemaakt met dezelfde naam als de crowdfunding (en de expositie): Utrecht Lensloos.

Ook na de expositie zal ik op deze pagine pinhole foto’s uit Utrecht blijven plaatsen. Er is immers nog heel veel te fotograferen in de stad! Ook met lens trouwens, maar dat is weer een heel ander verhaal! En van het een komt het ander: voor de expositie heb ik een aantal café’s bezocht om daar met de typische pinhole aanpak foto’s te maken van een latte macchiatoe op tafel. Bij Blackkbird coffe en vintage waren ze enthousiast over de aanpak en de resultaten toen ik de eerste proeven liet zien. En daar hebben ze en wisselende kleine expositie aan de wand van het café, dus…. Vanaf 22 april hangt er nu een serie pinhole foto’s aan de wand ! Natuurlijk heb ik daar een A4tje met uitleg bij opgehangen, evenals een oproep voor mijn crowdfunding project.

utrll001

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *