HERFSTFOTOGRAFIE: DE BESTE LOCATIES (je bent nog niet te laat)

Bij natuurfotografie is de herfst een hoogtepunt. Op zoek naar de beste locaties om schitterende herfstfoto’s te maken, struinde ik het internet af. Ik vond veel tips voor prachtige boslocaties. Helaas zouden de meeste locaties mij een behoorlijke autorit kosten. Tijdens een korte wandeling besefte ik echter: de herfst is overal! Onderstaande locaties zal iedereen in zijn nabije omgeving kunnen vinden.

Natuurfotografie in je eigen habitat

1. In het Bos

Open deurtje natuurlijk. Maar het ene bos is het andere niet. Ook in jouw dichtstbijzijnde bos is veel moois te vinden. Je moet alleen weten waar te zoeken. In loofbossen vind je de mooiste gekleurde bladeren. Vind je het totaal plaatje niet zo kleurrijk als gehoopt? Focus op details, zoals een enkel kleurig blad met mooie veel scherptediepte, een paddenstoel van onderaf, de glans op een kastanje. Speur in het loofbos vooral naar de witte stam van de berk. De blaadjes die van groen naar geel verkleuren, zijn al vroeg in de herfst fotogeniek. Bovendien vind je de koning van de herfst, de vliegenzwam ook vaak in zijn buurt. Zelfs als je alleen naaldbos in jouw omgeving hebt, is de herfst bij uitstek hét seizoen om hier op jacht te gaan naar mooie herfstfoto’s. Ook sommige dennen verkleuren in de herfst. De Lariks verliest ’s winters haar naalden, die daaraan voorafgaand oranjegeel kleuren. Bovendien zijn er op de fluweelzachte en fotogenieke mosgronden vaak wat zeldzamere soorten paddenstoelen te vinden.

herfstfotografie aan de waterkant (pexels)

2. In de buurt

Ga gewoon eens een blokje om met je camera! Veel mooi verkleurende bomen en stuiken vind je in gewoon in jouw woonwijk. In de tuin van de buren of in een park of plantsoen. De Japanse Esdoorn bijvoorbeeld, kleurt prachtig rood. En de wilde wingerd, een snelgroeiende klimplant vind je op schuttingen en huizen en kleurt van groen naar geel, paars, en felrood. En het bijzondere is, dat je dan al deze kleuren tegelijkertijd in de plant terugziet. Mooi te gebruiken als achtergrond als je de kinderen op de gevoelige plaat vastlegt. Wees eens creatief op straat met een kijkje door een gekruld blad, of een contrasterende compositie van verschillende kleuren bladeren die je op straat vindt.

koning-van-de-herfst (pexels)

3. Aan het water

Donker gekleurd water van een beekje, plas of kanaal is interessanter als er gekleurde blaadjes op drijven. Natuurfotografie met een lange sluitertijd is hier ook mooi om te proberen. Je kan je een stromend beekje met veel beweging weergeven, of een zachte gloed op licht bewegende plas creëren. De Noordzee maakt in dit jaargetijde ook regelmatig woeste golven die de moeite waard zijn om een statief mee te nemen. Gekleurde bomen langs de waterkant krijgen een extra dimensie dankzij de weerspiegeling. Stilstaand water leent zich hier natuurlijk het best voor.

herfstfotografie aan zee (eigen foto)

4. Thuis!

Bladeren ruimen in de tuin, samen met de kinderen is een stuk leuker als er eerst even gespeeld mag worden. Kinderen die plezier hebben in een berg bladeren is een onmisbare subcategorie onder de herfstfoto’s. Na thuiskomst van een herfstwandeling is het ook leuk om samen een stilleven te maken. Zo kan je in alle rust close-ups maken van een compositie van mos, bladeren, eikels en kastanjes, zónder dat de rest van de familie staat te roepen dat je moet doorlopen. Bovendien is het thuis makkelijker om de belichting te beïnvloeden.

Compositie herfstbladeren (eigen foto)

5. In de regen

Ben je net lekker bezig met herfstfotografie, wordt je overvallen door een bui. Tegenslag? Hoeft niet! Zie het van de zonnige kant. Zorg wel dat je je camera goed beschermt, een boterhamzakje met twee elastiekjes werkt prima, en je zonnekap houdt de lens droog. Regen voegt namelijk enorm veel sfeer toe. Ga erop uit, tijdens of net na een regenbui. Druppels die in een plas vallen, een persoon achter een beregend raam, weerspiegelingen in een plas, een natgeregend spinnenweb, spetterende kinderen met laarsjes en paraplu’s… Met name geschikt voor de zwart-wit fotograaf die ook zijn ei kwijt wil in de kleurige herfst! Speel met sluitertijden en maak de druppels op verschillende manieren zichtbaar. En zonder regen geen regenboog. Wees alert! Voorzien van inspiratie? Laat je ook inspireren met deze blog over een fotografische ode aan de boom. En voor je vertrekt zijn hier nog wat handige tips over compositie bij herfstfotografie.

natgeregend-spinneweb (pexels)

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *