aan de boom… (een fotografische ode) – Peter van den Hurk – EXPOSITIE 21, 22, 28 EN 29 OKTOBER 2017

Al tientallen jaren ben ik bezig met fotografie. Na aanschaf van m’n eerste camera ben ik meteen de bibliotheek ingedoken om te lezen over fotografie. In het begin waren het voornamelijk foto’s tijdens de vakanties in de bergen. Daarna ontwikkelde ik interesse in nog meer soorten fotografie en toen de digitale camera z’n intrede deed ging ik helemaal los 😉

De techniek had ik wel onder de knie en ben meer gaan lezen over beeldtaal en compositie enzo. Uiteindelijk heb ik besloten om eens ’n beginnerscursus te doen om te kijken hoe dat zou bevallen. Kwa techniek hoefde ik niet veel meer te leren maar ik leerde wel veel van m’n mede cursisten. Het was erg interessant om te zien hoe de anderen naar ’n bepaald onderwerp keken. Hierna ben ik ook doorgegaan met de gevorderde en specialisatie cursus.

boom

Na ’n korte pauze ben ik begonnen met de project cursus van ’n jaar. Deze project cursus is niet alleen veel fotograferen voor het project dat je gaat kiezen maar vooral veel praten over wat je met je werken wil zeggen en bereiken. Tijdens deze cursus kwam ik er achter dat er toch wel een rode draad zat in al mijn foto’s van de afgelopen tientallen jaren. Die rode draad was bomen en bossen.

Het onderwerp van het projectjaar was geboren. Ik ben me gaan verdiepen in bomen en bossen en kwam erachter dat ik onbewust altijd wel iets met bomen gehad heb. Een soort van ontzag. Als ik tijdens m’n vele wandelingen door die beukenlanen liep dacht ik vaak; wat hebben die allemaal gezien en meegemaakt, als de bomen konden praten wat voor geweldige verhalen zouden ze dan aan ons kunnen vertellen. Ze communiceren met elkaar, bomen zijn van alle tijden, bomen zijn van overal, komen overal voor, bomen leven, bomen zijn sterk, bomen weten veel, bomen zijn gewoon mooi.

bos

Tijdens een van de sessies in de cursus realiseerde ik me dat bomen heel erg belangrijk voor ons zijn. Vooral op het milieuvlak. Bomen spelen hierbij een belangrijke, zo niet cruciale rol. Zij zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit enigszins acceptabel is voor ons zodat wij kunnen leven. Als de bomen uit zouden sterven zou er snel geen leven meer mogelijk zijn op deze aarde. Bomen verdienen het om op een mooie manier neergezet en gepresenteerd te worden. De schoonheid van de bossen met de kleurenpracht en de grafische vormen maakt dat ‘n bos en boom nooit saai zijn. Ik ging op zoek naar bomen om deze vast te leggen op foto en dan niet zomaar ’n simpel kiekje maar net even anders. Ik ging experimenteren met dubbele belichtingen en leerde in lagen werken in photoshop om speciale effecten te verkrijgen. De werken die ik gemaakt heb zijn hiervan het resultaat.

Het is een fotografische ode geworden aan de boom. De boom wordt op ’n voetstuk geplaatst. Hij verdient het!

Expositie FotoProjectFour

Data: 21,22, 28 en 29 oktober 2017
Tijd: 
van 12 tot 16.00 uur.

Adres: 
Fotoclub.nl, Torenallee 30, 5617BD te Eindhoven
4e etage van de apparatenfabriek op Strijp-S

Entree, Koffie en Thee gratis!

Bekijk ook de Blog van Edward Hollander: https://www.fotoclub.nl/blogs/nieuws/onbekend-terrein-edward-hollander
Bekijk ook de Blog van Alwin de Lang: https://www.fotoclub.nl/blogs/nieuws/archinatuur-alwin-de-lang-foto-expositie
Bekijk ook de Blog van Esther Pols: https://www.fotoclub.nl/blogs/nieuws/fotoexpositie-esther-pols

Expositie_Fotoclub

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wat super dat jullie zijn komen kijken Jos! De verhalen er achter maken het zeker heel boeiend! Zo is er altijd meer te zien dan je op het eerste moment verwacht! 😉