Veel hobby fotografen maar zeker ook de serieuze fotografen zijn nog niet handig met flitsfotografie. Ze maken vaak fletsfoto’s in plaats van goede flitsfoto’s. Dit blijkt zeker uit de populariteit van onze workshop flitsen op locatie.

Maar zeker ook door het verhaal van Scott Kelby (de schrijver van dit boek) die voor een groot publiek met ongeveer 360 fotografen stond. Hij stelde daar de vraag: "Wie beschikt er over een externe flitser?" Er gingen circa 340 handen de lucht in. Vervolgens zei hij: "Oké, nog een vraag, en denk hier goed over na: hoeveel van jullie vinden het geweldig om met een reportageflitser te werken?" Van de 360 aanwezigen staken slechts vier personen hun hand op. Scott was stomverbaasd. En dat is de aanleiding geweest dat hij dit boek heeft geschreven: Het GROTE Flitser boek van Scott Kelby. (De prijs van dit boek is op dit moment €29,99). Volgens Kelby helpt het je om eindelijk van je flitser te gaan houden. Het mooiste is dat het makkelijker is dan je denkt. Je zult zien hoe eenvoudig het is, omdat je geen ingewikkelde dingen hoeft te weten om tot een goede flitsfoto te komen.

Het GROTE Flitser boek in 10 hoofdstukken

Hij beschrijft hoe je het boek het beste kan gebruiken en hij beschrijft dat hij je een systeem gaat leren zonder dat je jouw flitser hoeft te bedienen op achterkant van je flitser.

Waarom TTL ervoor kan zorgen dat je een hekel aan je flitser hebt: TTL is een afkorting voor lichtmeting door de lens (Through The Lens) Dit is een techniek die de ingebouwde lichtmeter van je camera gebruikt om automatisch de hoeveelheid flitslicht aan te passen. Scott Kelby beweert in het boek dat TTL de belangrijkste oorzaak is van het “Ik haat mijn flitser syndroom” en ziet het zelfs als een vijand. In plaats daarvan laat hij een methode zien hoe je handmatig kan flitsen. Maar eerst iets meer over deze auteur en fotograaf.

Download hier het inkijkexemplaar van het grote flitser boek

Wie is Scott Kelby?

Scott Kelby is de best verkopende auteur van de wereld van boeken over digitale fotografie. Hij heeft intussen meer dan 80 boeken geschreven. Hij is tevens hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Photoshop User en voorzitter van de National Association of Photoshop Professionals. Hij is medepresentator van The Grid, dit is zijn wekelijkse uitzending over fotografie op zijn Youtube kanaal en hij is medeoprichter van de Worldwide Photowalk.

Flitsbediening en instellingen

Meestal staat je flitser te fel en dat is meteen het meest voorkomende probleem voor de meeste fotografen. Het is juist de bedoeling dat het er natuurlijk uit ziet. De manier om dat op te lossen is controle te krijgen over de flitskracht van je flitser. Plaats je flitser niet bovenop je camera, dat is het slechtste wat je kan doen en is het recept voor verschrikkelijke fletse flitsfoto’s volgens Kelby. Ja dat klopt, echter heb je toch genoeg situaties waar het toch echt even niet anders kan dus ben ik het daar niet helemaal mee eens.

Verder vertelt hij hoe je jouw flitser draadloos aansturen en hoe je het vermogen van je flitser kan aanpassen voor de merken Canon, Nikon, Yongnuo en Sony. En wat is een goed vermogen om mee te starten. Volgens Kelby is dat ¼ van je vermogen op je flitser. Hij start eigenlijk altijd met dezelfde instellingen. Dit geldt dan voor Diafragma, Sluitertijd en ISO-waarde. Je gaat je camera op de manuele stand zetten zodat je de rammelende TTL-techniek volgens Kelby niet hoeft te gebruiken. Dat TTL niet in alle situaties handig is kan ik me in vinden. In het heetst van de strijd is het toch wel erg makkelijk dat je van de TTL techniek gebruik kan maken. Dit geldt niet perse als je alle tijd van de wereldl hebt om je foto's te maken.

I touch up photos so people look as good in their photographs as they did in real life.

Scott Kelby

Flitsen op een hoger niveau

Gebruik je meerdere flitsers? Breng ze dan onder in verschillende groepen. Dit is handig zodat als je bijvoorbeeld met twee flitsers werkt waarvan er 1 op de achtergrond is gericht en de ander op het hoofdonderwerp. Je kan nu elke flitser toekennen aan een andere groep waardoor je ze afzonderlijk kan bedienen.

In dit hoofdstuk beatwoordt hij vragen zoals; Wat kan je doen als je buiten aan het fotograferen bent, je flitser op vol vermogen staat en er niet genoeg licht is? Wil je een breder of een smalle lichtbundel uit je flitser? En laat hij het gebruik van de witte bouncekaart op je flitser zien. Heb je geen bouncekaart? gebruik dan een visitekaartje zou ik zeggen.

Verder heeft Kelby het nog over het niet gebruiken van een lichtmeter en onzin daarvan. Dit vind ik een prachtig onderwerp en ben het helemaal met hem eens; NIET NODIG! Vele fotografen zullen het hier niet mee eens zijn maar de argumenten die hij in het boek beschrijft zijn 1 op 1 de argumenten die ik geregeld vertel als iemand me er van wil overtuigen waarom je toch een lichtmeter moet gebruiken. Hij steekt ook een beetje de draak met de fotografen die hier fel tegen zijn. Leuk om te lezen.

Camera-instellingen voor het werken met de flitser

In hoofdstuk gaat hij in op de camera instellingen die je bij het flitsen gebruikt. Waarom moet je op de M-stand fotograferen en waarom. Hij vertelt hoe je het omgevingslicht en het flitslicht kan beïnvloeden en hoe je het totale plaatje lichter of donkerder maakt. Als je niet bereid bent om een workshop flitsfotografie te volgen is dit onderdeel van het boek heel duidelijk beschreven en zeker de moeite waard om dit te gaan toepassen met je eigen camera in combinatie met je flitser.

Photography is usually viewed as a solitary activity, but the truth of the matter is that people love to shoot together, compare notes, and just have fun with photography.

Scott Kelby

De rest van de hoofdstukken met een specifiek onderwerp

De eerste drie hoofdstukken gaat echt over hoe de flitser werk en hoe je daarmee kan werken in combinatie met je camera. De overige hoofstukken gaan in op een aantal specifiekere zaken.

  • Hoofdstuk 4 gaat over het gebruik van je flitser bij portretten met een klassieke tips.

  • Hoofdstuk 5 gaat over het flitsen op locatie waarin hij een stappen plan geeft hoe je dat het beste kan aanpakken. De vraag is dan of je zo wilt werken of dat je dat op eigenwijze gaat doen.

  • Hoofdstuk 6 gaat specifiek over het belichten van achtergronden. Dat is iets waar vaak te weinig aandacht aan besteed wordt. Waarom belicht je de achtergrond? Welke kleur achtergrondpapier bestel je als eerste? Als dit soort vragen komen aanbod over de achtergrond.

  • Hoofdstuk 7 gaat over het flitsen op bruiloften. Als je weinig flits ervaring hebt op bruiloften is dit een hoofdstuk met concrete tips over hoe je op locatie je flitser kan gebruiken.

  • Hoofdstuk 8 gaat eigenlijk over hoe je jouw flitser kan plaatsen ten op zichte van je onderwerp. Denk dan aan lichtstatieven, het gebruik van spigots en kantbeugels etc.

  • Hoofdstuk 9 worden een aantal praktische tip gegeven over hoe je bijvoorbeels altijd een zwarte achtergrond kan maken of hoe je een zonsondergang uitstraling op je foto kan krijgen.

  • Hoofstuk 10, In dit hoofdstuk 3 workflows over hoe je te werk gaat met je flitser als je een opname binnen maakt, een opname buiten of op een bruiloft. Stap voot stap uitleg  om direct mee aan de slag te gaan.

Conclusie:

Het boek leest makkelijk weg en de voorbeelden zijn echt super duidelijk. Je moet wel houden van de stijl waarop het gebracht wordt. Het is soms wel iets te Amerikaans; Daarmee bedoel ik een tikkeltje overdreven en vooral de inleidende stukjes waarin een paar grapjes staan die erg flauw zijn. Verder echt een fijn boek met een aantal goede lessen die je echt een stap vooruit helpen bij het fotograferen met je opzetflitser.

Productinformatie over dit boek

Auteur: Scott Kelby
Taal: Nederlands
Vertaald door: Bart Roelofs
Verschijningsdatum: december 2017
Druk: 1e druk
Uitgever: Van Duuren Media B.V.

Waar is het GROTE Flitser boek te koop?

Het grote flitserboek scott kelby

Reacties (39)

Your Avatar
Karin Meggelaars 8 maart om 11:46

Het lijkt me een geweldig boek en een geweldige aanvulling voor mijn fotografie met ee flitser. Heb er nu igg nog moeite mee. Duimen!!

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 8 maart om 12:01

Je bent de eerste Karin. En je maakt nu al kans :-)

Your Avatar
Ignas van de Berg 8 maart om 12:16

Heldere uitleg over wat je kunt verwachten van dit boek.
Wat zal ik zeggen: een “ flitsende” actie!

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 8 maart om 12:36

Thnx Ignas

Your Avatar
Cilia Gravemaker 8 maart om 12:39

Al heb ik al jaren een externe flitser en al kan ik er totaal niet mee overweg ..... het zou te hebberig zijn om mee te loten ;-).

Reageer hier op
Your Avatar
Broni Cevat 8 maart om 13:39

Nu ben ik op het niveau dat ik de flitser aan en uit zet, zou er echt wel meer van willen leren

Reageer hier op
Your Avatar
Bent Christensen 8 maart om 14:52

Heb een paar boeken van Scott Kelby gelezen, valt niet altijd in mijn smaak, maar hij weet wel wat. Van boeken over flits fotografie heb ik tot nu met plezier geleerd van Joe McNally, Bryan Peterson, Frank Doorhof en Sonja van Driel. Benieuwd hoe Scott Kelby's boek vergelijkt.

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 8 maart om 17:57

Hoi Bent, dat lijkt mij ook een interessante vergelijking. Ben benieuwd

Your Avatar
Ellen Emmerzaal 8 maart om 17:15

Ik doe graag mee met deze actie! Het lijkt mij een fantastisch boek. Ik heb nog veel te leren op het gebied van flitstechniek dus ik hoop dit boek te winnen ...

Reageer hier op
Your Avatar
Peter Van Doren 8 maart om 17:19

iedereen veel succes met het winnen van het boek

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 8 maart om 17:55

Ook jij maakt kans nu Peter

Your Avatar
Jasper Scheffers 8 maart om 17:39

Zoals je al zegt aan het begin hebben ook veel serieuze fotografen nog moeite met flitsen. Ikzelf denk af en toe weleens dat ik het onder de knie heb maar helaas kom dan alweer snel het bewijs dat dit niet zo is. Ik kan dit boek dus goed gebruiken om zo mijn flitstechnieken eens te verfijnen.

Scot Kelby heeft al meerdere goede boeken uitgegeven, zijn uitleg is altijd heel duidelijk en goed te gebruiken. Als hij een boek schrijft kan ik deze zonder hem gelezen te hebben al aanraden.

Reageer hier op
Your Avatar
Tamara Stamoulis 8 maart om 17:58

Hoi Marcel, leuke, leerzame en uitgebreide revieuw van het boek.
Vorige maand mijn 60e verjaardag met een feest gevierd. Had helaas geen reportageflitser en het was er vrij donker.
Ik fotografeer bog steeds het liefst met natuurlijk licht maar na mijn feest met foto’s met een hoge iso of met de pop-up flitser zie ik wel in dat een reportageflitser wel nodig is.
Dus zo’n boek lijkt me echt een aanrader.
Groetjes,
Tamara

Reageer hier op
Your Avatar
Gerrit Janssen 9 maart om 06:57

Als ik het zo lees ben je er niet met het boek alleen! Zoals altijd zijn er meer meningen en moet je zelf ermee aan de slag om je eigen weg te vinden. Uit deze blog begrijp ik in ieder geval dat dit boek een goed begin is.

Reageer hier op
Your Avatar
Y. Van der Sanden 9 maart om 08:54

Ik heb wat ideeën in mijn hoofd waarbij je een of meerdere flisters nodig hebt. Alleen nog zien uit te vogelen hoe en wat te doen. Daarbij zou het boek mooi van pas kunnen komen.

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 9 maart om 09:30

Ik mis je naam hier

Your Avatar
Nicole Van den Heuvel 9 maart om 10:15

Ik weet zeker dat het me veel zal helpen, want ik heb helemaal geen idee wat TTL inhoud of wat eerste/voorste gordijn of 2de/achterste gordijn of zoiets en wat het doet of wat dan je er mee kan doen, met andere woorden ik heb geen idee hoe ik een flitser moet gebruiken behalve dat ik weet dat je fletse foto's krijgt als je het niet goed doet en daarom gebruik ik maar geen flitser maar zou toch best handig zijn als ik dat wel kon!!!! Dus het boek is heeeeeeeel erg welkom.

Reageer hier op
Your Avatar
Jolanda Dieker 9 maart om 10:26

Lijkt me een erg leerzaam boek! Ik zou dus wel een exemplaar willen winnen. Heb nog niet zo vaak met flitsers gefotografeerd, dus er gaat vast een hele wereld voor me open!

Reageer hier op
Your Avatar
Rietje Mollemans 9 maart om 21:05

Fijn stuk om te lezen ! Ben benieuwd naar het boek!

Reageer hier op
Your Avatar
Ingrid van Dijk 10 maart om 07:41

Dat zag er flitsend uit Marcel! Vast net zo flitsend als mijn eigen flitser na het lezen van dit boek! Wat zou het dan ook geweldig zijn om dit mooie boek te mogen winnen.

Reageer hier op
Your Avatar
Alexander van der Dussen 10 maart om 09:49

Als fotograaf kom je steeds meer in situatie's terecht waarop je denkt " Hoe ga ik dit aanpakken". Flitsen is hier ook onderdeel van. Een goede voorbereiding met behulp van dit boek kan mij hier zeker bij helpen .

Reageer hier op
Your Avatar
Andy Geene 10 maart om 17:27

Flitsen, tja ik heb zo'n ding, heb ook al de nodige tutorials gezien, en toch lukt het me niet om een goed belichte foto te maken, vooral icm tegenlicht. Dus laat ik hem bijna altijd in mijn tas zitten. Gemiste kans dus. Hoop dat dit boek me het "licht" laat zien...

Reageer hier op
Your Avatar
Jurgen Teunissen 10 maart om 23:22

Ook ik ben een van de velen die 'maar wat zit te doen' met de flitser- hopende op een perfect resultaat. Wanneer ik de review lees maakt dit boek mij nog meer geïnteresseerd in het boek, maar nog meer om dit in de praktijk te brengen... duimen dus!!

Reageer hier op
Your Avatar
Frank de Bont 11 maart om 10:48

Flitsen maakt het toch al redelijk gecompliceerde proces van fotograferen nog veel ingewikkelder. En wanneer je de sfeer van een gezellige bijeenkomst wil bederven maak dan vooral gebruik van flitslicht, succes gerandeerd ! Trouwens, waarom zou je een flitser niet bovenop je camera moeten plaatsen meneer Kelby ? Omdat dat onderaan de camera niet zo goed lukt ? Omdat frontaal licht tot fletse kleuren leidt ? Leg me dan eens uit waarom modefotografen zo graag gebruik maken van ringflitsers, over frontaal licht gesproken.

Uit het bovenstaande blijkt waarschijnlijk wel dat ik geen fan van flitsen of Scott Kelby ben. Echter, flitsen biedt wel een aantal creatieve mogelijkheden die je niet op een andere manier kunt bewerkstelligen en verder kan het soms zinvol zijn om je afkeer van het een of ander onder ogen te zien. Dus met gepaste tegenzin maar in de wetenschap dat statistisch gezien de kans het grootst is dat het dubbeltje toch niet mijn kant zal uitrollen bij deze mijn reactie.
Iedereen veel fotografeerplezier gewenst !

Reageer hier op
Your Avatar
Perry van Herpen 11 maart om 20:14

Ik heb toevallig vorige week mijn flitser gekregen en ben echt nog zoekende over het gebruik hiervan. Heb zelf al heel video's bekeken waarin met name ook TTL wordt aangeraden. Het is vrij lastig om te bepalen wat de lichtsterke zou moeten zijn en hoe je dit in combinatie met de instelling op je camera gebruikt. Ben dus zeer benieuwd welke technieken worden gebruikt. Zeker omdat ik direct bij de flitser voor een wireless module heb gekozen en in het kader van portretten en producten een softbox heb aangeschaft. Nu volop aan de gang en ik hoop dat dit boek me daarbij gaat helpen.

Reageer hier op
Your Avatar
Ine Tesser 12 maart om 11:46

Zou het heel graag hebben!

Reageer hier op
Your Avatar
Liesbeth Stam 12 maart om 13:29

WoW daar zou ik blij van worden. Zou dit mijn geluksdag zijn vandaag.

Reageer hier op
Your Avatar
Peter Anthonissen 12 maart om 13:59

Wow super boek. Dit is een mooi vervolg op de beginnerscursus van Fotoclub.nl. Het is zeer wekom en komt nu goed van pas , gezien ik de eerste 6 weken aan bed gekluisterd ben. Dit is vanwege een val van de zolder naar de eerste verdieping met als gevolg 2 gebroken rugwervels. Ik heb alle tijd om het van begin tot eind door te nemen.

Reageer hier op
Your Avatar
Robert Verhoeven 12 maart om 14:20

Graag wil ik meedoen met de actie.
Ik fotografeer vaak binnen bij concerten en feesten waarbij ik foto's maak op het podium en in het publiek. Ik mag daarbij flitsen. Vaak probeer ik maar wat, maar het zou effectiever zijn als ik dat beter onder de knie krijg.

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 13 maart om 13:09

Robert je bent de winnaar van het boek. Ik stuur je een mail met informatie.

Your Avatar
Bas Verbaandert 12 maart om 14:57

Dit boek zou als gelegen komen nu ik de laatste tijd veel aan het lezen over en aan het oefenen ben met flitsfotografie. Heb al meerdere boeken van Scott Kelby en zijn manier van schrijven is erg verhelderend. Fingers crossed.

Reageer hier op
Your Avatar
Kristel Sanders 12 maart om 16:47

Klinkt interessant! Ik zou ook graag kans maken.

Reageer hier op
Your Avatar
Geert Van den Oetelaar 12 maart om 19:29

Lijkt me een flitsend boek om een flitsende start te maken met flitsen!

Reageer hier op
Your Avatar
Nicole de Leest 12 maart om 20:38

Klinkt heel interessant! Nooit verkeerd om wat meer bij te leren

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 13 maart om 13:11

DE WINNAAR IS: ROBERT VERHOEVEN. Ik heb alle namen op een rij gezet en via random.org/lists/ de uitslag laten bepalen. Gefeliciteerd het boek komt naar je toe.

Reageer hier op
Your Avatar
Perry van Herpen 14 maart om 09:02

Robert gefeliciteerd!

Your Avatar
Gerrit Janssen 15 maart om 17:48

Proficiat Robert.
En dat we een aantal van je concertfoto's MET FLITS terug gaan zien op de faceboek pagina's van FOTOCLUB.nl

Your Avatar
Joke Wesselink 20 oktober om 10:24

Is dit boek ook geschikt voor fuji.
Lees alleen weer canon , nikon ed

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 24 oktober om 12:23

Joke, Dit ook geschikt voor Fuji. Het gaat er om wat je met de flitser doet en hoe je die instelt. Dat is in de basis voor elke flitser en camera gelijk

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden