10 Goede voornemens op fotografie-gebied

Het begin van 2019 is een mooi moment om eens goede fotografievoornemens te maken. Wat wil je het komend jaar bereiken met je fotografie en hoe zorg je ervoor dat je blijft groeien en je ontwikkelen? In dit artikel 10 tips om goed van start te gaan in 2019.

Wat is jouw fotografie voornemen voor 2019? Schrijf onderaan deze blog je reactie!

1. Vaker fotograferen

De beste manier om je verder te ontwikkelen is door er meer mee bezig te zijn. Om een stok achter de deur te hebben voor jezelf kun je bijvoorbeeld meedoen aan projecten of het Get The Picture van Fotoclub. Op Facebook zijn bijvoorbeeld vaak projecten waarbij je elke dag een foto moet maken met een bepaald thema die je vervolgens publiceert.

Ik heb als professional natuurlijk gemakkelijk praten; ik word regelmatig op pad gestuurd voor het uitvoeren van zeer diverse foto-opdrachten. Maar daarnaast vind ik het ook leuk om regelmatig eens wat vrij-werk te maken. Dat zijn vaak hele andere projecten dan waar je beroepsmatig mee te maken hebt. Veel fotografie in de natuur bijvoorbeeld of op reis.

2. Je portfolio vervangen

Hoe lang is het alweer geleden dat je je foto’s uit je portfolio (op je website bijvoorbeeld) hebt bijgewerkt?

Je portfolio is je visitekaartje; hiermee kun je snel laten zien wat voor werk je maakt. Een prima manier om opdrachten binnen te halen. Ze in ieder geval alleen je beste foto’s erin en denk eraan dat overdaad schaadt. Zet er foto’s in die goed weergeven wat je graag doet. Bij mij is dat nogal divers, het zou goed zijn om hier toch iets van een specialisatie in aan te brengen (zie punt 3).

Het mooiste zou zijn als je een portfolio zou hebben met alleen landschappen of alleen portretten en familie/groepsfoto’s. Desnoods kun je meerdere portfolio’s maken, onder aparte links of in aparte mapjes. Fysieke afdrukken van je beste foto’s ogen toch ook nog steeds professioneel en je kunt ze gemakkelijk meenemen als je ergens op gesprek gaat.

Portfolio-Deuxbleus

3. Kies een niche

Je kunt niet overal goed in zijn. Als je je specialiseert binnen een bepaald gebied binnen de fotografie lukt het beter om erin uit te blinken. Ik moet zeggen dat ik hier zelf geen ster in ben, ik heb te brede interesses en ik heb me nooit echt gespecialiseerd. Het gevolg is wel dat er van alles op me afkomt, waardoor ik zeer afwisselend werk heb. Maar aan de andere kant groeit de behoefte aan rust en focus en daarnaast de tijd om je eens écht in iets te kunnen verdiepen. Waardoor je je kunt blijven ontwikkelen en groeien. Kies dus voor en genre of niche.

4. Verlaat je comfortzone (vandaag is een goed moment)

Iets anders proberen (fotograferen) dan je altijd al deed kan heel verfrissend werken. Ga bijvoorbeeld eens mensen fotograferen als je altijd alleen maar in de natuur of met gebouwen bezig was. Met jouw ervaring maak je misschien wel heel andere beelden dan wat vaak gedaan wordt. Het zal in het begin ongetwijfeld even wat wennen zijn en zelf een beetje eng, zeker als je op mensen moet afstappen en ze moet gaan fotograferen als je dat niet gewend bent. Maar wie weet ontdek je dan wel weer een nieuwe onderwerp waar je je passie helemaal in kwijt kunt. 

5. Volg fotografiecursussen

Het regelmatig volgen van een fotografiecursus of fotoworkshop is een goede manier om snel veel nieuwe kennis en inspiratie op te doen.

Bij fotoclub.nl zijn veel interessante workshops te volgen, vanaf basisniveau tot ver gevorderd, in diverse fotografie-genres. Een fotocursus kan je op leuke ideeën brengen voor bijvoorbeeld een shoot en je leert nieuwe manieren om te fotograferen.

Praktijkervaring is natuurlijk ook een zeer goed leermiddel, maar dit duurt veel langer dan het volgen van een praktische cursus!

6. Word lid van een fotoclub

Dit is ook een goede manier om meer te fotograferen. Als de verplichtingen van een traditionele fotoclub je niet aanstaan kun je natuurlijk ook zelf een clubje mensen bij elkaar brengen waarmee je samen gaat fotograferen en je foto’s bespreken na afloop. Via Facebook kun je je ook aansluiten bij diverse fotoclubs en ook Fotoclub.nl (word hier gratis lid) heeft diverse mogelijkheden (zoals Get The Picture) om met andere fotografen in contact te komen en te blijven.

7. Nieuwe contacten opdoen

Je zult merken dat je je weinig ontwikkelt als je teveel met dezelfde mensen samenwerkt. Het vinden van nieuwe contacten en ook foto-locaties zal enorm verfrissend werken. Ook eens een workshop bij een andere docent dan diegene waar je enthousiast over bent kan wonderen doen. Of spreek eens af met een ander model. Nieuwe locaties vind je vaak al op vakantie maar je zou ook eens een fotoreis kunnen boeken naar een mooie en onbekende locatie.

8. Stel jezelf een doel

Het begin van het nieuwe jaar is natuurlijk een mooi moment om jezelf een doel te stellen. Doe je dat niet, dan bereik je meestal maar weinig. Maak het zo concreet mogelijk met een stappenplan en een moment waarop je moet kunnen zeggen dat je je doel gehaald hebt. Go for it!

9. Laat je inspireren door anderen

Kijk eens naar ‘grote namen’ in de fotografie. Of misschien ben je fan van een gevierde fotograaf (in mijn geval is dat Annie Leibovitz). Ga eens na wat voor foto’s ze maken en wat hen beroemd maakte. Dat kan leerzaam zijn voor je eigen ontwikkeling, zeker bij het ontwikkelen van je eigen stijl. Kijk eens welke stijl je aanspreekt en wat je inspiratie geeft voor het maken van je eigen foto’s.

Annie Leibovitz

10. Leer handmatig fotograferen

Fotografeer je altijd op de (half-)automatische stand?

Leer het dan eens op de handmatige stand (M) te doen. Het dwingt je om goed na te denken over de keuzes die je bij elke foto maakt. Wat doet elke wijziging in lichtgevoeligheid, diafragma en sluitertijd en waarom kies je hier bewust voor?

Je belichting (of de afwijking ten opzichte van een neutrale of 0-belichting) zie je toch wel terug in je scherm. Zo kun je ook heel bewust ‘op rechts’ belichten. Vooral bij het fotograferen van wildlife kan deze kennis en kunde erg van pas komen.

M-stand Fotografie

Wat is jouw fotografie voornemen voor 2019? Schrijf hieronder je reactie!

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Dit jaar ga ik in lenzen investeren.
  Heb al in mezelf geïnvesteerd met basis cursus en get the picture.
  Ik ben ook geen specialist net als Marcel, vandaag vind ik dit leuk om dit te fotograferen en morgen zie ik weer iets anders moois.
  Dus eerst in mezelf geïnvesteerd, dit jaar lenzen.
  En waarschijnlijk 2020 een andere body.
  En meer verdiepen in foto bewerking, want daar is super veel winst in te halen.

 2. Keuzes maken LOL. Want ik heb te veel plannen. Van analoog naar digitaal. Van eigen ideeen naar in opdracht van anderen. En van fotograferen tot er over schrijven. Maar first things first. Eerst duik ik de studio van Hella in voor een fotoshoot met de familie.