Straatfotografie tips en inspiratie: 5 Thema’s!

Tips voor straatfotografie: 5 thema’s

Straatfotografie is een genre dat me door de veelzijdigheid erg aanspreekt. Maar als ik eenmaal op straat loopt kan die veelzijdigheid met wel eens keuzestress opleveren. Omdat er zoveel te zien is, vind ik het lastig om de details te blijven zien. Binnenkort ga ik er weer eens een dagje op uit met de camera.


Daarom besloot ik alvast naar inspiratie te zoeken, zodat ik van tevoren al weet waar ik mijn camera op ga richten. Ik vond op internet enorm veel inspiratie en ontdekte er wat rode draden in. Uiteindelijk noteerde ik voor mezelf vijf thema’s die ik eens wil uitproberen. Misschien vind jij het ook leuk. Dus hier komen ze: mijn vijf straatfotografie tips!

1. Straatfotografie met lange sluitertijden

Toen ik dít zag wist ik meteen dat het mijn eerstvolgende uitprobeersel zou worden. Een drukke winkelstraat, een persoon staat stil en door de langere sluitertijd is de rest van de menigte in beweging. Dat wil ik gaan doen. Maar het kan ook andersom. Of alles in beweging. Of volg een bewegend iemand op de fiets in hetzelfde tempo zodat de omgeving bewogen is maar die persoon niet.

Ook een gaaf effect: een persoon staat op het perron en de trein waar hij op wacht komt net binnengereden. Met een lange sluitertijd is het effect dat de trein beweegt en de persoon niet. Ook in de avond kun je gave beelden vastleggen met lange sluitertijden, zeker als er bewegend licht bij komt kijken van voorbijrijdend verkeer, of op evenementen zoals de kermis of Glow.

Straatfotografie-met-lange-sluitertijd
Fotografie: Unsplash

2. Honden op straat

Zoals jullie lazen in mijn vorige blog ben ik sinds kort bezig met hondenfotografie. Dat is mooi te combineren. Voor deze straatfotografie tip is het wel belangrijk dat je vooraf even checkt of je een gebied of winkelcentrum in gaat waar honden zijn toegestaan. Want dat is namelijk niet overal zo.

Het mooie van honden fotograferen op straat: niemand vind het erg dat hun hond gefotografeerd wordt. Ook de hond maakt zich niet druk over zijn privacy of rechten. Omgeven door voeten, in mandjes op fietsen, in tassen en buggy’s, hangend uit ramen, gedragen door baasjes of gewoon wandelend aan de lijn. Ze zijn overal te vinden, en als je geluk hebt kijken ze met hun trouwe blik recht jouw camera in.

Straatfotografie-honden
Fotografie: Mildred Theunisz

3. Straatfotografie in het openbaar vervoer

Ongevraagde portretten zijn voor mij best wel ‘een dingetje’. Mensen kijken je nors aan en er schiet van alles door mijn hoofd als ik het probeer. Uiteindelijk durf ik niet af te drukken. Straks spreekt hij me aan, wordt hij boos, of erger: krijg ik enorme ruzie. Een manier om mensen te fotograferen van dichtbij, met toch enige afstand is in het openbaar vervoer.

Dat wil zeggen, zij zitten in een bus, trein of metro, en jij niet. Je fotografeert ze dus door het raam. Zeker als de bus na een korte stop weer verder moet of op het punt van vertrekken staat is het prettig fotograferen. Dat lijkt mij wel een poging waard!

De mensen komen dan vast die bus niet uit om ruzie met je te maken. Wat ik zag in de voorbeelden die ik op Instagram vond: je krijgt ontspannen gezichten op de foto. Ze moeten zich natuurlijk even overgeven aan het vervoermiddel en de chauffeur of machinist van de trein of bus waar ze in zitten. Ze dromen weg en staren voor zich uit, in volledige rust, zonder te lachen. Schitterend.

Straatfotografie-tips-ongevraagd-portret
Fotografie: Fokko Muller

4. Mensen met mobieltjes

Ook dit zie je óveral. En daarom is het denk ik een geliefd thema binnen de straatfotografie. Of ze nu lezen, scrollen, berichtjes sturen, bellen of selfies maken. Allemaal leuk, en het geeft zo’n typisch beeld van deze tijd. En nog leuker: ze zijn er zo druk met hun mobieltjes dat ze niet op jou letten.

Ik denk aan een stelletje tegenover elkaar tijdens een ‘romantisch’ etentje op een terras, of verveelde mannen die wachten op hun winkelende vrouwen, of mensen die midden op een druk plein moeten stoppen en al hun bagage neerzetten omdat hun smartphone echt even álle aandacht vraagt. Het mooiste: die glimlach van iemand die net een heel leuk berichtje heeft gekregen…

Straatfotografie-thema-mensen-met-mobieltjes
Fotografie: René de Jong

5. Straatfotografie met actie

Als ik aan straat denk, denk ik aan urban sports. Dat is pas straatfotografie met echte street credibility. Straat in het kwadraat.
Een skatepark of BMX-plek is daarvoor een mooie locatie.

De sporters vinden het vast niet erg als je hun skills vastlegt. Ze zien zichzelf waarschijnlijk wel graag terug nadat die trick eindelijk gelukt is, kan ik me zo voorstellen. Zorg dat je kaartjes meeneemt voor degenen die hun foto graag willen hebben. Bevries vliegende mensen met achtergronden vol graffiti om het sfeertje af te maken.

Of ga onderaan een ramp liggen om jumps met veel lucht op de achtergrond te kunnen fotograferen. Doe dit uiteraard in overleg met de skaters of fietsers voordat ze op je dure camera landen. In de avond is er misschien nog kans op mooi licht zodat je gave silhouetten krijgt!

Heb jij ook straatfotografie tips voor ons en de lezers? Doe je mee aan een straatfotografieproject of -challenge of heb je zelf een bepaald thema dat je veel fotografeert? Deel het met ons en laat ons weten waar we jouw foto’s kunnen bekijken!

Lijkt het je wel wat maar wil je eerst jouw camera beter leren bedienen?

Dan is misschien de starterscursus fotografie wel wat voor jou. Dat is inclusief een hele dag straatfotografie in Antwerpen.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *