Single Image Open Call

Met veel plezier kondigt Rotterdam Photo de lancering aan van de tweede open call voor de 2022 XL-editie – The Single Image Open Call. We nodigen zowel professionele als amateurfotografen uit om na te denken over het thema – THE HUMAN BLUEPRINT.

Per fotograaf kan slechts één foto ingeleverd worden die verband moet houden met het thema. We zijn op zoek naar mensen met gedurfde ideeën en visies over de menselijke activiteiten en de gevolgen hiervan, en over het pad dat de mensheid zou moeten inslaan met het oog op een ecologische toekomst.

“Ik ben al een tijdje van mening dat het concept natuur een soort antropocentrisch concept
is, ontworpen voor mensen, en dus niet strikt relevant voor het denken over ecologie. In feite
zou het zelfs, om verschillende redenen, een beetje een ramp kunnen zijn. En de manier
waarop het een beetje een ramp is, is dat het de menselijke van de niet-menselijke
wereldscheidt door een soort van willekeurig esthetisch scherm”.

Timothy Morton

Thema 2022: DE MENSELIJKE BLAUWDRUK

Vandaag is het begrip “mens” meer dan ooit aan een evolutie onderhevig. En dit jaar nodigen we professionele en amateurfotografen uit om samen met ons na te denken over de blauwdrukken die wij, als mensen, achterlaten.

De crisis in verband met COVID-19 heeft ons allen zwaar getroffen en de wereld heeft haar aandacht en middelen volledig gericht op het overwinnen ervan. Een andere crisis is echter niet op te lossen met massavaccinatie en blijft zich elke dag ontwikkelen. Recente overstromingen in Duitsland, bosbranden in Siberië, abnormale temperaturen over de hele wereld, ontbossing, massaal uitsterven van dieren – deze problemen escaleren en hebben een systematisch karakter.

De vragen in verband met de menselijke activiteit en de nasleep ervan en zich op ecologische wijze bewust zijn van de toekomst betekent dat men zich ervan bewust is dat er wegen zijn met meer tijd en ruimteschalen waarop de mens zou moeten kijken en denken. Wetenschappers zeggen dat het gewicht van door de mens gemaakte objecten nu al groter is dan dat van levende wezens. Met andere woorden, het gecombineerde gewicht van al het plastic, de bakstenen, het beton en andere dingen die we in de wereld hebben gemaakt, weegt voor het eerst zwaarder dan alle dieren en planten op de planeet. Het gewicht van alle dingen die we produceren is de laatste tijd elke 20 jaar verdubbeld.

Dat betekent dat de dingen die we vroeger natuur noemden, niet meer helemaal natuurlijk zijn, ze gedragen zich niet meer als een mooie neutrale achtergrond voor onze menselijke activiteit. Delen van het decor vallen op ons en dat is pijnlijk. Sommige gaan open en we zien wat erachter zit – allerlei dingen die we niet wilden zien.

Onze soorten zijn de Aarde ingrijpend aan het veranderen. De PLANET MENS is niet langer metaforisch. En 2020 was niet alleen het jaar van de wereldwijde pandemie, maar ook het jaar waarin de door de mens veroorzaakte massa die van alle levende wezens in de wereld oversteeg. En als we doorgaan met deze grote versnelling zal het zichtbaar zijn in sedimenten en gesteenten miljoenen jaren in de toekomst. Dus vragen we welke blauwdruk we achterlaten? Hoe kunnen we onze relatie met de rest van de niet-menselijke omgeving om ons heen heroverwegen? En wanneer zullen we ophouden de ruimte van de planeet te zien als uitsluitend menselijk, een antropocentrische ruimte?


AANMELDING EN SELECTIE

Als je lid wilt worden van onze groeiende community, lever dan hier één afbeelding in geïnspireerd op het thema THE HUMAN BLUEPRINT. Inleveren kan tot 12 december 2021. Onze commissie zal uit de inzendingen van de deelnemende fotografen een selectie maken, en vervolgens hun werk exposeren op Rotterdam Photo 2022 XL.

Rotterdam Photo Festival staat open voor inzendingen van verschillende media, zoals fotografie, installaties, performance, digitale kunst en documentaires. De geselecteerde afbeeldingen worden afgedrukt op PVC-panelen (2,5 x 2,5 m) en worden tentoongesteld op het buitengedeelte van een daarvoor bestemde container tijdens Rotterdam Photo 2022 XL in februari. Alle productiekosten worden gedekt door het Rotterdam Photo Festival.

OVER HET FESTIVAL NIEUWE EDITIE – ROTTERDAM PHOTO 2022 XL

Rotterdam Photo is een jaarlijkse fotobeurs met een echte festival flair. Tijdens Art Rotterdam Week hebben kunstliefhebbers de mogelijkheid om een groot aanbod aan kunst- en designevenementen te bezoeken.

Het evenement, gelegen in Rotterdam (NL) viert het brede spectrum van fotografie zoals het zich presenteert in onze hedendaagse beeldcultuur. Met een combinatie van tentoonstellingen in het Nederlands Fotomuseum van 10 tot 13 februari 2022 tot dé one-stop-hub voor fotografieliefhebbers.

Elk jaar nodigt het festival een breed scala aan onafhankelijke fotografen, al dan niet verbonden aan een galerie, uit om op de beurs te exposeren. Van amateurs tot beeldende kunst en van documentaire tot straatfotografie: fotografen zijn welkom om hun werk in te zenden via een open call rondom een actueel thema. Het doel is om een betaalbare tentoonstellingsruimte te bieden in tegenstelling tot de gebruikelijke kunst- /fotobeurzen. De geselecteerde fotografen krijgen de kans om hun werk te laten zien naast onze samengestelde tentoonstellingen en ons uitgebreid programma.

Deelnemende fotografen kunnen hun eigen werk verkopen en naast galeriehouders, kunstkopers en fotografieliefhebbers ook internationale kunstpersprofessionals ontmoeten. Geïnspireerd door de rijke geschiedenis van Rotterdam als havenstad, stelt het festival een tentoonstellingsruimte in hergebruikte zeecontainers ter beschikking aan geselecteerde fotografen. Het festival gebruikt de openbare ruimte van Rotterdam om fotografie buiten de ‘white-cube’ traditie te brengen. Naast de tentoonstellingen organiseert Rotterdam Photo door de hele stad lezingen, workshops en een programma met muziek en tentoonstellingen op digitale schermen.

Meer informatie: https://www.rotterdamphotofestival.com/

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *