Product review: DJI Osmo Pocket

Heerlijk om tijdens vakanties lekker te kunnen hobbyen. Ik maak dan altijd veel gebruik van mijn camera. Tegenwoordig heb ik naast mijn camera ook steeds vaker een drone bij me voor het maken van mooie foto’s. Over het gebruik van een drone schreef ik al eerder een blog. Deze lees je hier. Sinds kort heb ik iets nieuws. Iets waar ik inmiddels al niet meer zonder kan…. Ik heb het over de Osmo Pocket van het merk DJI. Wat is de Osmo Pocket precies en waarom heb ik juist dit apparaatje zo graag bij me? Je leest het in deze blog.

Talloze mogelijkheden

Ik ben als hobbyfotograaf vooral gek op het maken van reisfoto’s. Fantastisch om prachtige glooiende landschappen, indrukwekkende natuurverschijnselen of de sfeer van pittoreske dorpjes op beeld vast te leggen en thuis nog uren te kunnen nagenieten van de gemaakte reis. Mijn huis hangt vol wanddecoraties, staat vol fotoboeken en regelmatig speel ik gemaakte foto’s af op mijn televisie.

Daar kan ik echt van genieten. Video’s maakte ik echter nooit, tot de aanschaf van mijn drone. De drone was in eerste instantie bedoeld voor foto’s, maar ik vond het maken van korte filmfragmentjes ook wel erg interessant. Zo begon mijn interesse voor het maken van video’s.

Je vraagt jezelf nu misschien af waarom ik voor het maken van video’s wederom een andere camera aangeschaft heb…. Met je systeem- of spiegelreflex camera of zelfs met je mobiele telefoon kun je immers toch ook prima foto’s of video’s maken? Dat klopt, maar ik heb inmiddels ervaren dat, net zoals de ene foto de andere foto niet is, een goede video ook meer is dan bewegend beeld.

drone review

Zeeziek

Bij het vastleggen van beeld m.b.v. mijn mobiele telefoon stuitte ik bij weinig licht regelmatig op problemen. Daarnaast word je waarschijnlijk zeeziek als je meerdere van de met mijn telefoon gefilmde video’s zou bekijken. Het vastleggen van gave wandelingen en reizen is ontzettend leuk, maar ook voor video opnames geldt, net zoals voor foto’s, dat ze het mooiste zijn als je de camera stil houdt.

Je wilt dus dat het beeld stabiel is, en dat is nu net wat met de meeste telefoons, maar ook andere opname apparatuur, niet lukt. Gelukkig is het tegenwoordig niet meer onmogelijk. En er is ook geen grote apparatuur meer voor nodig.

De ontdekking

Ik ontdekte de Osmo Pocket van DJI. Dit is een kleine gimbal camera met een display op het handvat. De 3 assige gimbal zorgt ervoor dat mensen niet langer zeeziek worden van het kijken van mijn video’s. Stabiel filmen is nu namelijk mogelijk, zonder het meeslepen van gigantische opname apparatuur of te moeten vliegen met een drone, wat op veel plaatsen verboden is. De Osmo Pocket filmt dankzij de gimbal heel erg stabiel, Daarnaast is de videokwaliteit ook nog eens erg goed! Je kunt filmen in 4K en 60 beelden per seconde opnemen. De beelden zijn ook nog eens voorzien van prima geluid.  Maar er zijn voor mij nog meer pluspunten!

Formaat

De Osmo Pocket is ontzettend klein. Hij is ongeveer 12 cm lang, 2,5 cm breed en heeft een dikte van ongeveer 3 cm. Ik werd super blij toen ik het formaat van de Osmo Pocket zag. Ongelofelijk dat je met zo’n klein apparaatje ook nog eens kwalitatief goede foto’s en video’s kunt maken. De Osmo Pocket heet niet voor niets “Pocket”, want hij past letterlijk in je broekzak! Ideaal voor op reis, maar het kleine formaat zorgt ervoor dat ik hem veel vaker meeneem. Waardoor ik hem intensiever gebruik dan mijn andere foto- en film apparatuur. 

osmo pocket

Scherm

De Osmo heeft een klein schermpje. Super handig om snel even een opname te maken en te kunnen volgen wat je filmt. Daarnaast kun je via het schermpje de camera instellen. Zo kun je op een persoon klikken en een volgfunctie aanzetten, de gimbal volgt automatisch de persoon, zodat deze mooi in beeld blijft wanneer hij/zij loopt. Daarnaast kun je een slow motion functie, hyperlabs of selfiemodus aanzetten.

Naast de vele opname mogelijkheden qua video’s kun je het apparaatje ook gebruiken om (panorama) foto’s te maken. Het menu is klein, maar handzaam. Mocht je Het schermpje toch wat te klein vinden of meer willen zien tijdens het gebruik, dan sluit je d.m.v. een plugje in het handvat, eenvoudig je telefoon aan en kan deze dienen als tweede scherm. Super handig!

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Osmo Pocket is goed! De standaard instellingen zijn voor mij prima. Het beeld is kleur- en contrastrijk. Zowel de foto- als videobeelden zijn direct bruikbaar. Ik maak bij de beelden van de Pocket eigenlijk nooit meer gebruik van nabewerkingssoftware. Ook in een donkere omgeving levert de DJI een prima kwaliteit beeld af. Ik heb voor jullie een nachtfoto toegevoegd zodat jullie zelf kunnen zien dat ook hier weinig ruis te vinden is op het beeld.

Accuduur

De Osmo pocket gaat, wanneer je hem intensief gebruikt, ongeveer één dag mee. Wanneer ik op pad ben en hem voortdurend aan- en uitzet en vrijwel elk uur een filmpje of foto’s maak, is de accu tegen het einde van de avond wel leeg. Dan heb ik de Osmo Pocket de hele dag gebruikt. Wat mij verbaasde, is hoe snel de accu weer oplaadt.

Al na twee uurtjes aan de stroom te hebben gehangen is je Pocket alweer zo goed als vol en kun je hem alweer uren gebruiken. Je kunt de Osmo eenvoudig opladen door middel van een USB-kabeltje. Super handig om het apparaatje tijdens een pauze dus even op te laden. Een minpuntje vind ik dat je de accu niet kunt verwisselen. Het is niet mogelijk om meerdere accu’s voor je Pocket mee te nemen.

Accessoires

Je kunt allerlei accessoires aansluiten aan de DJI Osmo Pocket. Qua accessoires kun je denken aan een controle wiel en filters zoals een grijsfilter en polarisatiefilters, maar ook aan statieven, selfiesticks en onderwatercases. Daarnaast kun je zoals ik vertelde je telefoon aansluiten en deze als extra scherm benutten.

blog

Prijs/kwaliteit

De Osmo Pocket is in de meeste winkels verkrijgbaar voor €350,-. Ik denk dat dit een goede prijs is voor de kwaliteit die je mag verwachten van een pocket camera. De prijs-kwaliteit verhouding is erg goed. Het is wel belangrijk om te weten dat de accessoires voor de Pocket relatief duur zijn.

Mocht je de pocket willen voorzien van handige gadget/hulpmiddelen en de camera ook onder water willen gebruiken, dan mag je wel een paar honderd euro bij de prijs optellen. Ondanks dat ik inmiddels al meerdere accessoire pakketten heb aangeschaft en de totaal prijs van mijn Osmo Pocket pakket aardig is opgelopen, vind ik het iedere euro waard! Ik zou niet meer zonder deze camera willen reizen.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *