The drone is watching you! Fotograferen d.m.v een drone

Zonder dat je het misschien door hebt duiken er steeds vaker drones op in het wild! Ook zie je steeds vaker op allerlei kanalen dronebeelden voorbij komen. Voornamelijk als videobeelden, maar ook steeds vaker in de fotografiewereld. Daar maak ik mij ook mede schuldig aan. Maar waarom is het fotograferen met een drone zo aantrekkelijk? En is het eigenlijk wel zo aantrekkelijk? Ik vertel jullie in deze blog meer over mijn ervaringen.

drone

Drone

Mijn eerste drone was de Tello. Een leuke drone die ik had gekocht als vermaak tijdens de vakantie. Hij vliegt redelijk stabiel en is gemakkelijk te besturen met de app. Echter weegt deze drone nog geen 100 gram en heeft hij een maximale vlieghoogte van 10 meter (met max. wifi bereik).

Deze drone kan leuke trucjes en is vooral geschikt voor vliegplezier. Het is mogelijk om met de drone foto’s te maken (5 megapixels), maar deze zijn alles behalve van hoge kwaliteit. Ik zou deze drone aanraden aan mensen die het leuk vinden om met een drone te vliegen/spelen en graag wat willen vastleggen als herinnering. Meer kan je denk ik ook niet verwachten van een drone die nog maar net €100, - kost.

De hobbyfotograaf zou ik echter toch een stapje verder aanraden. Zelf hebben ik dan ook de overstap gemaakt naar de DJI SPARK. Ook dit is een drone geschikt voor hobbymatig gebruik, maar maakt ten opzichte van de TELLO kwalitatief vele betere foto’s en video’s. Qua fotokwaliteit doet de DJI SPARK niet veel ten onder van professionelere modellen.

fotografie
landschap

Aanschaf

Ik vergelijk de aanschaf zelf met het kopen van mijn eerste camera. Ik kocht deze omdat ik hobbymatig foto’s wilde gaan maken. Een simpele camera was voor mij niet voldoende, maar direct duizenden euro’s neertellen voor de meest exclusieve camera’s of lenzen was ook niet mijn bedoeling.

Zo geldt dit ook voor de drone. De DJI spark is een prima drone voor de hobby fotograaf. De drone kan tot enkele kilometers hoogte vliegen en werkt op gps, waardoor je het signaal minder snel verliest. De DJI Spark heeft een 12 megapixel camera, wat niet heel fantastisch is, maar toch indrukwekkende foto’s kan opleveren. Hij kost ongeveer €400,- , alhoewel ik een pakket inclusief extra accu’s, een controller en een opbergtas met een meerwaarde van ongeveer €200,- wel aanraad.

gps
drones

Perspectief en lenzen

Vooraf had ik al bedacht dat het gebruik van een drone zou kunnen zorgen voor een compleet nieuw perspectief. De beelden die ik met een drone kon maken verraste me echter. Waar ik niet bij stil stond, is dat de meeste drones een groothoeklens hebben.

Deze lens zorgt ervoor dat ik ineens in staat was om prachtige landschappen te fotograferen zoals dat voorheen alleen mogelijk was vanuit een helikopter of luchtballon. Naast mijn camera met verschillende lezen, voegt de drone echt iets toe. Het maakt mogelijk wat eerst met welke lens dan ook, onmogelijk was.

landschap

Techniek

Ik heb geen blog geschreven om de techniek van diverse drones met elkaar te vergelijken. Simpel weg omdat ik daar gewoon niet toe in staat ben, aangezien ze nogal prijzig zijn. Toch wil ik wel iets over de techniek kwijt. In de meeste cameradrones is tegenwoordig namelijk ontzettend veel techniek verwerkt.

Naar mijn weet zijn dit meestal quadcopters, te bedienen met je telefoon, tablet of een controller. De meeste controllers zijn voorzien van zowel een joysticks als pijltjes toetsen. De meeste drones blijven na opstijgen hangen op één hoogte en locatie.

De SPARK werkt met software die middels GPS en sensoriek zich op zijn plaats weet te houden ondanks allerlei factoren zoals thermiek, windkracht en zwaartekracht. Het lijkt vanzelfsprekend maar vrijwel iedere camera drone is in staat om op te stijgen, te dalen, naar links of rechts te bewegen of om zijn eigen as te draaien.

Dit lijkt eenvoudig maar vraagt toch wel enige techniek. Het fijne aan de DJI Spark vind ik persoonlijk dat je kunt instellen naar welke hoogte hij vliegt wanneer ik deze laat opstijgen. Ook heeft hij een sensor waarmee hij objecten kan ontwijken en heeft hij een return- en een follow-functie.

veluwe

Accu

Met een volle accu van de DJI SPARK kun je ongeveer 15 minuten vliegen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de omstandigheden. Ik heb zelf meerdere accu’s. Dit zou ik altijd aanraden, want zoals je leest is het niet mogelijk om met deze drone zeer lange tijd in de lucht te verblijven. Echter is het wel zeer positief dat deze drone een “Return” functie heeft. Ik heb ingesteld dat de drone wanneer deze bijna leeg is naar heen hoogte van 20 meter vliegt en dan terug komt naar het punt van opstijgen.

Your wings already exist. All you have to do is to fly!

Camera

In de DJI spark is een camera met een gimbal aan de drone bevestigd. De gimbal compenseert automatisch de beweging van de drone. Dit zorgt ervoor dat schommelingen van de drone, door bijvoorbeeld thermiek of wind, niet of nauwelijks terug te zien zijn op de beelden. Doordat de gimbal bewegingen compenseert maak ik gemakkelijk panorama of 360 graden foto’s. Dit koste mij voorheen veel meer moeite.

Doordat de drone redelijk stabiel is krijg ik verassend scherpe foto’s. Ook leuk om te weten is dat de video kwaliteit naar mijn mening ook prima is. Ook videobeelden zijn dankzij het filmen met behulp van een gimbalcamera erg smooth. De drone filmt in Full HD met 30 fps.

Via de app is het mogelijk om zowel automatisch als handmatig de camera in te stellen. Verder is het mogelijk om softwarematig de scherpte diepte van het beeld aan te passen. Verder biedt de software talloze functies zoals Boost-functies en interval. Ook is het mogelijk om de camera d.m.v. handgebaren te bedienen. Kortom talloze leuke opties om als fotograaf mee te spelen.

djitello

Een drone kopen

Ga voor jezelf goed na wat je wilt.

De DJI TELLO is voornamelijk geschikt voor vliegplezier. De DJI SPARK maakt leuke en bruikbare beelden, maar is qua prijs-kwaliteit echt gericht op de hobbyist. Er zijn ook genoeg drones op de markt waarbij het mogelijk is om je spiegelreflexcamera eronder te bevestigen. De prijzen van deze drones lopen helaas al gauw tegen de duizenden euro’s aan.

Plus en minpunten van het fotograferen met een drone:
Gebaseerd op het gebruik van de DJI SPARK.

Pluspunten:

 • Vrijwel alle composities worden mogelijk gemaakt.
 • Je kunt met een volledig opgeladen accu 16 minuten vliegen, wat mij voldoende tijd geeft om een aantal leuke plaatjes te kunnen schieten. (meerder accu’s is wel aan te raden, want fotograferen met een drone werkt verslavend).
 • De drone heeft een hoge vliegsnelheid, waardoor je snel naar de plaats van bestemming, voor een ultieme foto, kunt vliegen. (Spark: 50 km/u).
 • Dankzij de “return to home” functie hoef je niet bang te zijn dat de drone in het water of een ander onbegaanbaar gebied beland.
 • De drone heeft een “follow functie” waardoor hij je automatisch kan volgen tijdens een wandeling, zonder deze constant te moeten besturen.
 • Je kunt mooie panorama en 360 graden foto’s maken
 • Je hebt niet langer last van honderden selfiestiks in je foto bij een toeristische attractie. Je gaat er gewoon boven vliegen ;)
 • Het is mogelijk om plekken te fotograferen waar je als fotograaf eigenlijk niet bij kunt.Een drone is gemakkelijk mee te nemen. Hij past meestal wel in een handbagagetas of rugzak.
 • Er zijn diverse filters beschikbaar voor mooie effecten.
 • De prijskwaliteit verhouding is zeer goed voor de hobbyist.

Nadelen:

 • De regels met het vliegen van een drone zijn in alle landen anders. In Nederland zijn de regels vrij streng. DJI levert een app mee, die precies laat zien waar wel/niet mag worden gevlogen (met de DJI SPARK mag in Oostenrijk nog wel gevolgen worden, deze weegt exact 300 gram).
 • In sommige landen is het vliegen. Zo mag er in België alleen boven eigen terrein worden gevlogen en mag in Oostenrijk zonder licentie alleen met een drone van max. 300 gram worden gevlogen.
 • De accu gaat niet langer dan 16 minuten mee.

  Ik zelf ben als hobbyfotograaf erg enthousiast over het gebruik van een drone als aanvulling op je camera. Wel wil ik waarschuwen: Het vliegen met een drone is echt verslavend!

 

blog

Reacties (0)

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden