KERST FOTOGRAFIE: GA LOS MET LICHTJES!

De donkere dagen voor kerst verlichten we graag met lichtjes van allerlei soorten, kleuren en maten. De kerstboom, buitenverlichting, kaarsjes en meer. Het vastleggen van de kerstgezelligheid biedt wel wat extra uitdaging. Maar daar houden jullie wel van toch? We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet om bij beperkte verlichting mooie, sfeervolle en creatieve foto’s te maken.

1. Gebruik een statief

Bij kerst fotografie heb je vaak te maken met donkerdere situaties en werk je met langere sluitertijden. Het statief is daarbij je beste vriend. Met een statief houd je je foto scherp. Merk je toch nog wat beweging door het indrukken van de ontspanknop? Kies voor de zelfontspanner die je op enkele seconden instelt. Dan hoef je de camera niet aan te raken binnen de sluitertijd en is de foto altijd haarscherp.

2. Kies de namiddag voor buitenfoto’s

Heb je het héle huis ook van buiten versierd en wil je dit graag vastleggen? Kies voor een goede balans tussen omgevingslicht en de kerstverlichting. Voor het beste resultaat wacht je niet tot het volledig donker is, maar ga je in de schemering van de namiddag aan de slag. Het blauwe uurtje is een goed moment. Je kunt hiermee het contrast tussen de lichtjes en de achtergrond wat verkleinen en voorkomen dat de achtergrond helemaal zwart volloopt.

Kerstfoto Blauwe Uur

3. Niet automatisch

Binnen is de kerstboom natuurlijk favoriet. Vermijd de automatische stand, want de flitser haalt alle sfeer uit de boom. Bij het fotograferen van de boom in zijn geheel heb je waarschijnlijk een sluitertijd nodig van enkele seconden en kun je ISO op automatisch of handmatig zetten. Rond de 800 is een prima uitgangspunt om te proberen. Het een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van het omgevingslicht. Een slim geplaatste lichtbron voegt ook vaak wel wat toe als je niet alleen de boom maar ook de cadeautjes of wat meer van de omgeving wilt fotograferen. Hiervoor kan je wel een opzetflitser slim gebruiken.

4. Speel met de witbalans

Wit Balans Kerst Foto

De witbalans op de automatische stand geeft niet altijd het mooiste effect. Kerstverlichting is er immers ook in vele kleuren, in warmere of koelere tinten. Het gloeilampje (wolfraam) is vaak een goede optie, ook bij het fotograferen van kunstlicht buiten. Als de foto dan te blauw wordt of te geel bij de daglicht stand, is de TL-licht witbalans waarschijnlijk beter. Het is een kwestie van uitproberen wat het beste resultaat geeft in welke situatie. Indien je in RAW fotografeert is de witbalans ook achteraf nog eenvoudig aan te passen.

5. Lichtbollen

De kerstboom is leuk als achtergrond, zeker als je gebruikmaakt van een groot diafragma. Dan krijg je een onscherpe achtergrond wat resulteert in mooie lichtbolletjes (bokeh). Dit kun je overigens ook doen zonder een onderwerp op de voorgrond, zodat je een abstracte kerstboom krijgt. Dat doe je door manuele scherpstelling te kiezen en met de scherpstelring te draaien tot je een onscherp beeld door de zoeker met bokeh rondjes ziet. Je kunt de grootte van de bokehbollen hiermee ook beïnvloeden. Probeer verschillende standen uit om te zien wat het mooiste effect geeft.

Kerst Fotografie Lichtbollen

6. De ballen

Kerstbal Zelfportret

Een close-up van de boom met zijn mooie kerstballen. Een tip speciaal voor de cursisten van de starterscursus. Hebben jullie gedacht aan een zelfportret in een kerstbal? Zelf heb ik er een gemaakt van ons gezin. Erg leuk om als kerstkaart te versturen.

7. Sterretjes van lichtjes maken

Van alle lichtjes kun je sterretjes maken. Zowel de verlichting in de kerstboom als bijvoorbeeld de vlammetjes van kaarslicht. Dit bereik je met een zo klein mogelijk diafragma, dus een zo groot mogelijk f-getal. Je kunt beginnen rond f11 en steeds kleiner gaan om te zien wat er gebeurt.

8. Fun met Light Graffiti

Met toepassen van light graffiti kan leuke effecten geven in combinatie met het thema kerst. Gebruik een fel lampje om te tekenen tijdens lange sluitertijden. Zoals een kerstboom met lichtslingers of maak van je kind een engeltje door het toevoegen van vleugeltjes en een aureool! Je kunt ook schrijven of tekenen met vuurwerk sterretjes. Onthoud die alvast voor oudejaars avond en wens iedereen een schitterend 2018! Krijg er geen genoeg van? Leer meer creatieve effecten in een workshop nachtfotografie!

Kerst Lightpainting

Wij zijn enorm nieuwsgierig naar jullie kerst fotografie creaties. Deel je foto’s hieronder en inspireer elkaar! Namens Fotoclub.nl hele fijne en fotogenieke feestdagen gewenst! Als je ingelogd bent kan je jouw foto’s plaatsen bij je reactie. Ben nieuw hier? registreer je dan gratis.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *