In The Picture: Suzy Van Kilsdonk

Geregeld zetten we een hobbyfotograaf In The Picture. Dit zijn mensen zoals jij en ik die graag fotograferen in hun vrijetijd. Wie zijn deze mensen? Wat voor foto’s maken ze? Ken jij ook iemand die een keer In The Picture gezet mag worden? Tip ons dan. Deze keer staat Suzy Van Kilsdonk  In The Picture

Wie is Suzy Van Kilsdonk? Vertel eens wat over jezelf.

Ik ben Suzy van  beroep ben ik peuterleidster op een peuterspeelzaal. Als hobby naast mijn werk doe ik aan fotografie. Met name natuur, landschapsfotografie, en dierenfotografie spreken mij heel erg aan.

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Ik ben eigenlijk begonnen met fotografie omdat iemand het mij als tip gaf toen ik in een wat mindere periode zat. Hierdoor moest ik vaker naar buiten, en had ik ook een doel voor mezelf en moest ik wat gaan doen. Na een tijdje zakte fotografie weer wat naar de achtergrond. Een paar jaar terug besloot ik het toch weer op te pakken. Dit keer wilde ik het een stuk serieuzer aanpakken. Dus heb ik een aantal cursussen gevolgd. Daarbij keek ik vooral wat past wel bij mij en wat niet. Zo kwam ik er uiteindelijk achter dat Fotoclub.nl het best bij mij past.

Zonsondergang Strabrechtseheide
Fotografie: Suzy Van Kilsdonk | Zonsondergang Strabrechtseheide

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie betekent voor mij ontspanning en op een andere manier naar de wereld kijken. Daar bedoel ik mee, het zien van de mooie en kleine dingen en die proberen vast te leggen.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Ik merk al heel veel verschil tussen de foto’s die ik vijftien jaar geleden maakte en nu. De kleur en compositie vind ik bijvoorbeeld beter geworden. Verder denk ik dat de verzadigde en felle kleuren mijn stijl kenmerken. Ik maak ook foto’s waar de kleur een beetje uitgehaald is. Daardoor worden foto’s wat mysterieuzer. Dat vind ik ook wel mijn ding.

Zonsondergang Nederheide
Fotografie: Suzy Van Kilsdonk | Zonsondergang Nederheide

Wat voor locaties of onderwerpen binnen jouw genre spreken je het meest aan?

Ik ben vooral veel op locaties bij mij in de buurt bijvoorbeeld, de Stippelberg. Dit is een stukje bos bij mij in de buurt. De Bakelse bossen, of Kasteel Croy. Dit zijn allemaal plekken die ik lopend, met de fiets, of auto kan opzoeken. Nieuwe plekken ontdekken vind ik ook leuk. Dit doe ik meestal in het weekend als ik meer tijd heb. Dan neem ik echt de tijd om de locatie te ontdekken.

Waar haal je inspiratie vandaan?

Dat vind ik een moeilijke vraag. Soms zit ik niet lekker in mijn vel en ga ik een stukje wandelen. Dan neem ik de camera mee en denk ik: “ik zie wel wat op mijn pad komt”. En de andere keer ga ik met een specifiek doel of opdracht op pad.

Bakelse bossen
Fotografie: Suzy Van Kilsdonk | Bakelse bossen

Paddestoel Bakelse bossen
Fotografie: Suzy Van Kilsdonk | Paddestoel Bakelse bossen

Bedenk je van tevoren wat je op de foto wilt hebben?

Als het om een bepaalde opdracht gaat bedenk ik wel van tevoren hoe en wat ik precies wil fotograferen. Dit lukt alleen niet altijd. Vossen vind ik gave beesten, maar het is maar net de vraag of hij uit zijn holletje komt en ik die bepaalde actie die ik zoek kan vastleggen. Dus soms heeft het ook met precies de juiste timing te maken. 

Jonge Vos
Fotografie: Suzy Van Kilsdonk | Jonge Vos

Suzy Van Kilsdonk |  Vos
Fotografie: Suzy Van Kilsdonk | Vos

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Als ik thuiskom van foto’s maken haal ik ze vaak nog even door Lightroom heen. Bijsnijden en eventueel horizon rechttrekken zijn dingen die ik doe. Maar verder bewerk ik mijn foto’s liever niet. Soms als ik een foto in zwart wit wil, bewerk ik de foto wel wat meer.

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik zou heel graag de zeearend en de wolf een keer fotograferen.

Wat doe je met alle foto’s die je maakt?

Op dit moment wil ik graag een expositie doen bij mij op het werk. Daar hangen nu een stuk of twintig foto’s van mij in het wijkhuis. Helaas hebben maar weinig mensen deze foto’s gezien door de huidige situatie in ons land. Gelukkig blijven de foto’s hangen en komt er vast wel een moment dat mensen de foto’s kunnen zien.

Suzy Van Kilsdonk | Schotland
Fotografie: Suzy Van Kilsdonk | Schotland

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Het belangrijkste wat ik geleerd heb is fotograferen in de manual stand. Eerst vond ik dat best lastig, maar naarmate ik het vaker deed werd het steeds makkelijker en begon ik te zien hoe veel meer controle je over het eind resultaat hebt.

Ondanks is een foto van jou gebruikt. Wat is het verhaal daarachter?

Ik werd door Marcel gemaild dat er iemand interesse had in een foto die ik had gemaakt, die foto hadden ze gevonden op de website van Fotoclub.nl De vraag was of deze foto gebruikt mocht worden in de hal van Mariëngaarde – Aarle-Rixtel. Het gaat om een foto van Kasteel Croy die ik had gemaakt. Ik was zeer vereerd en enthousiast dus ging ik hiermee akkoord.

Ik heb contact opgenomen en afspraken gemaakt over het gebruik van de foto. De foto moest iets andere kleuren hebben zodat de foto beter zou passen met de omgeving waar deze werd gehangen. Dit heb ik aangepast, en daarna heb ik de foto aangeleverd. Alleen toen ik kwam kijken naar het eind resultaat, zag ik dat de foto hele andere kleuren had dan die waarin ik de foto had aangeleverd.

Daardoor voelde het alsof het niet meer mijn foto was en daar voelde ik mij wel vervelend over. Nou was het inderdaad zo dat de foto zo beter paste maar dit was niet wat was afgesproken. De les die ik hieruit getrokken heb is dat ik een contract moet opstellen met duidelijke afspraken zodat zoiets mij niet nog een keer overkomt.

Wat is het beste boek dat je ooit over fotografie gelezen of bekeken hebt?

Eigenlijk heb ik geen favoriet boek over fotografie. Wel ben ik geabonneerd op het tijdschrift natuurfotografie, waar veel leerzame dingen instaan. Ik bezoek ook vaak de website: www.natuurfotografie.nl omdat natuurfotografie echt mijn ding is.

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Eigenlijk heb geen gerichte toekomstplannen. Wel hoop ik dat ik de zeearend of de wolf kan fotograferen. Dat ik zo weinig plannen heb heeft misschien ook wel een beetje met de huidige situatie te maken.

Waar kunnen mensen je werk vinden?

Mijn werk is te vinden via mijn profielpagina van Fotoclub maar ook op mijn Instagram en Facebook.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *