In The Picture: Ida van Boekel

Elke maand zetten zetten we een hobbyfotograaf In The Picture. Dit zijn mensen zoals jij en ik die graag fotograferen in hun vrijetijd. Wie zijn deze mensen? Wat voor foto’s maken ze? Ken jij ook iemand die een keer In The Picture gezet mag worden? Tip ons dan. Deze keer staat Ida van Boekel In The Picture

Wie is Ida van Boekel ? Vertel eens wat over jezelf.

Mijn naam is Ida van Boekel, ik ben 60 jaar en woon samen met Dick, mijn partner, in Rosmalen. Ik heb twee volwassen kinderen; een zoon en een dochter. Sinds 11 december 2018 ben ik een trotse oma geworden van een kleinzoon! Dat is een geweldige ervaring kan ik je zeggen. Ik werk 32 uur als revalidatietherapeut bij Koninklijke Visio, expertise centrum voor blinde en slechtziende mensen.

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Het is begonnen in de periode dat mijn kinderen hun HBO diploma kregen, ruim 6 jaar geleden. Ik had een klik-klak fototoestelletje en maakte bij de diploma uitreiking van mijn zoon wat foto’s. Ik stuurde deze foto’s naar hem door en kreeg meteen als opmerking ‘dank je wel mam, maar eigenlijk zijn het foto’s van niks.’  Dat gegeven maakte dat ik bij een opheffingsuitverkoop van een fotozaak meteen een Canon 1100 D heb gekocht.

Ik dacht nu kan ik bij de diploma uitreiking van mijn dochter tenminste wel goede foto’s maken. Ik wist alleen nog niet hoe zo’n toestel werkte. Daarom ben ik een basiscursus gaan volgen bij Fotoclass in Oss. Sindsdien heeft het fotografie-virus me te pakken. Trouwens het waren redelijke foto’s tijdens de diploma uitreiking van mijn dochter.

In diezelfde periode  raakte een andere hobby van me, hardlopen, een beetje in het slop vanwege wat knieproblemen; ik ruilde eigenlijk de ene hobby een beetje in voor de andere. Na die basiscursus heb ik op verschillende plaatsen vervolg-cursussen / workshops gevolgd.

treurenburg
Foto: Ida van Boekel

Wat betekent fotografie voor jou?

Of het nu het bedenken is, het maken van de foto’s zelf of het bewerken van de foto’s, het brengt me in een andere wereld. Ik vergeet de tijd en ga er helemaal in op.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Ik weet niet of mijn werk onderscheidend is. Dat zou ik niet durven zeggen. Eigenlijk vind ik dat ook niet zo belangrijk. De laatste tijd vind ik het bijvoorbeeld leuk om portretten te maken en dan mag dat wat ‘aangezet/ruw’  zijn. De serie ‘mannen met baarden’  is daar een voorbeeld van. Het combineren van foto’s in PS vind ik eveneens gaaf om te doen.

mannen-met-baarden
Foto: Ida van Boekel

Je maakt reportages (tenminste dat is wat ik van jou weet), hoe ben hiermee begonnen en hoe werkt dat precies?

Klopt, ik heb verschillende reportages en/of documentaires gemaakt. Dat is leuk omdat ik zo onderzoekend bezig kan zijn. Alle reportages zijn eigenlijk allemaal begonnen vanuit een fotografie workshop of verdiepings-cursus die ik volgde.

Ik volg altijd wel ergens een workshop of cursus…het houdt me scherp en ik ontdek steeds nieuwe dingen. De eerste ging over een viskraam, daarna heb ik een chauffeurscafe in beeld gebracht en ook mijn dochter en tante van 88 zijn in een documentaire terug te zien.

Wat voor locaties of onderwerpen binnen jouw genre spreken je het meest aan?

Om portretten te maken vind ik het fijn om binnen met studiolichten te werken. Ik kan dan het licht naar mijn hand zetten. Toch ben ik ook graag buiten. Maar aangezien ik vrij veel werk moet ik het hebben van mijn vrije momenten. Dan moet het weer ook maar net weer goed zijn

Waar haal je inspiratie vandaan?

In mijn hoofd spoken constant ideeën en gedachten rond voor  verschillende onderwerpen. Ook kijk ik graag naar andere fotografen en snuffel ik graag op Pinterest. Soms heb ik iets bedacht, maar dan blijkt het er al lang te zijn. Alles is natuurlijk al een keer gedaan.

Bedenk je van tevoren wat je op de foto wilt hebben?

Ja ik heb vooraf wel al een beeld. Soms wordt dat al fotograferend anders en soms blijft het ook bij het eerste idee. Ik werk ook wel eens met een ‘mindmap’ . Dan kan ik mijn ideeën wat stroomlijnen.

in-the-picture
Foto: Ida van Boekel

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Eigenlijk bewerk ik alle foto’s. Ik schiet in RAW en dan moet ik ze wel bewerken. Ik geef er graag mijn eigen draai aan.

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Graag zou ik nog eens naar de Lofoten gaan; lijkt me gaaf!

Welke fotograaf is jouw grote voorbeeld of wie bewonder je?

Er zijn meerdere fotografen die ik bewonder. Inspiratie haal ik o.a. bij Franseca Woodman, Maplethorpe, Stephan Vanfleteren, Lee Jeffries, Man Ray, Martin Parr enz

Wat doe je met alle foto’s die je maakt?

De meeste foto’s sla ik op op verschillende harde schijven, sommigen print ik zelf uit op mijn Epson fotoprinter maar ook besteed ik afdruk werk voor bv een expositie uit. Ik ben nog steeds erg tevreden over het afdruk werk van Marc Cielen uit België. Daarnaast heb ik wel van elke documentaire of reportage een boek gemaakt.

Wat is je favoriete website over fotografie?

Die heb ik geloof ik niet.

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Het belangrijkste is om je gevoel te volgen. Blijf vooral veel uitproberen, blijf leren door het volgen van workshops cursussen, workshops enz. en sta open voor nieuwe ideeën.

Wat is het beste boek dat je ooit over fotografie gelezen of bekeken hebt?

Ik geloof niet dat ik een beste boek heb. Het zijn vooral boeken van fotografen waar ik heerlijk doorheen kan bladeren.

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Binnenkort komt mijn boek ‘Pracht Kracht echt op de markt. Ik heb 22 ‘krachtige’ moeders met 23 ‘prachtige’ kinderen gefotografeerd. De kinderen hebben allemaal een meervoudige en visuele beperking. Een collega van mij heeft er gedichten bij geschreven. Het is een mooi boek geworden als ode aan alle moeders met een meervoudig beperkt kind.

Waar kunnen mensen je werk vinden?

Mijn werk is te vinden op mijn website www.idavanboekel.nl en op Instagram ‘4daatje4’. Daarnaast zal het boek Pracht Kracht eind maart te koop zijn.

ida-van-boekel
Foto: Ida van Boekel

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *