Glow_2023_0012

Glow Eindhoven 2023

Glow Eindhoven 2023 tot en met 18 november

Glow Eindhoven is weer gestart, tot en met 18 november kan je weer genieten van de mooiste lichtkunstwerken met als thema ‘The Beat’. De organisatie zelf zegt hierover: “The Beat registreert én dirigeert het ritme van de stad, de dynamiek tussen de mensen die er wonen en het leven dat zij delen.” Een uitdagend thema wat lastig vast te leggen is. Sowieso is het fotograferen van de kunstwerken een uitdaging aangezien ieder lichtkunstwerk weer anders belicht is, ook zijn er veel bewegende beelden waarin constant een andere belichting wordt gebruikt. 

Een mooie uitdaging om alles goed op de foto te zetten dus. Wat voor de één een al langer bekend terrein is om te fotograferen, is het voor de ander nog uitzoeken hoe je dit op de foto zet. Ik zal niet gaan uitleggen hoe je Glow moet fotograferen, hier zijn al diverse artikelen over geschreven, waaronder 10 tips voor Nachtfotografie

De afgelopen jaren waren er “Satelliet projecten”, welke buiten de standaard route te vinden waren. Dit jaar wordt dat uitgebreid en worden er onder de noemer “GLOWing Horizons” lichtkunstwerken in omliggende dorpen getoond. 

Dit jaar zijn er naast Eindhoven kunstwerken te vinden in:

Mierlo bij de molen
Geldrop bij het Weverijmuseum
Best bij de Kapel en het Gemeentehuis
Oirschot bij de Kloostertuin en de Kerk
Waalre bij het Huis van Waalre
Eindhoven Airport bij de vertrek en aankomst hal.

In Eindhoven komen deze kunstwerken samen tot 1 kunstwerk op het Pullman Hotel, maar het blijven allemaal unieke projecten. In dit artikel ga ik niet in op de lokaties buiten Eindhoven, maar zal ik enkele lokaties in het centrum uit lichten welke zeker het bezoeken waard zijn. Ik ben wel benieuwd hoe de andere kunstwerken eruit zien. Leg je deze week één van de overige kunstwerken vast, laat de foto’s dan zien door ze hieronder in de reacties te plaatsen of een album van Glow te vermelden in de reacties.

Route en Plattegrond Glow Eindhoven 2023

Plattegrond en route Glow Eindhoven 2023
Plattegrond en route Glow Eindhoven 2023

Enkele praktische tips vooraf

Start op tijd, aan het begin van de avond (start van Glow is om 18:30) is het vaak nog niet zo heel druk waardoor er niet zoveel mensen in de weg lopen. Maar houdt ook de eindtijd in de gaten, de lampen zullen om 23:00 uit gaan. Op de lokaties buiten Eindhoven gaan de lampen al om 22:00 uur uit.

Startpunt kan je zelf bepalen. Als je met het OV komt is het handig om bij de Piazza te beginnen, dit is op loopafstand van het station. Kom je met eigen vervoer dan kan je overal de route starten. Zoek uit wat je zeker wilt zien en start daar, dan is het minder druk op die plek. Tip is om als je speciaal naar Eindhoven toe gaat hiervoor om met de trein te gaan, of je auto te parkeren bij 1 van de P&R’s aan de rand van de stad en verder te gaan met de bus.

Ga doordeweeks. Meestal zijn de maandag en dinsdagavond de meest rustige avonden, in het weekend is het vaak heel erg druk. Maar ga wel voor 19 november, dan zijn namelijk de lichten alweer uit.

Bereid je goed voor. De totale route is ong. 5 km lang en 3 uur lopen. Neem je een statief mee, houd rekening dat niet iedereen hierop zit te wachten. Ga desnoods meerdere avonden als je alles wilt zien. Toegang is gratis, je hoeft je dus geen zorgen te maken over de kosten (buiten eventuele reiskosten). Om op tijd te zijn kan je er ook voor kiezen om in de buurt te gaan eten. Bekijk ook of het gaat regen in de avond en neem eventueel beschermende middelen mee om de camera droog te houden.
Kijk voor meer tips op https://gloweindhoven.nl/praktisch/

De kunstwerken

In dit artikel wordt de route gelopen met als start de Jan Smitzlaan (nummer 13 op de kaart), maar je mag natuurlijk zelf je route bepalen. In de uitleg zal ik ook de nummers die corresponderen met de kaart van Glow plaatsen, zodat je makkelijk kunt zien waar de foto’s zijn gemaakt.

13 - Blossom – Jan Smitzlaan

Glow_2023_0001
Glow Eindhoven 2023

Bij dit kunstwerk zijn de bomen verlicht, wat een aparte sfeer en belichting geeft. “De constante wisseling van de seizoenen inspireerde Studio Tour om de Japanse Kersenbloesem na te bootsen die na de donkerste dagen te zien is.” Om dit goed op de foto te krijgen zal je eerst even moeten kijken waar je gaat staan. Tip is dus om eerst even te kijken hoe de show gaat en daarna een standpunt te bepalen. De show duurt niet lang, is niet echt veel maar wel uitdagend om op de foto te zetten. Als je niets ziet gebeuren wacht nog even wat langer, de show komt er aan…

B – Primary – Van Abbemuseum

Glow Eindhoven 2023
Blossom – Jan Smitzlaan - Glow Eindhoven 2023

De show Primary samen met de Paper Trails is een kleine extra route in Glow. Je kunt door het Van Abbemuseum lopen welke door een Magenta lichtinstalatie is verlicht. Ook word hier veel gedaan doormiddel van geluid, niet echt op de foto te zetten dus. Tip is om in de trappenhal de vogels vast te proberen te leggen (zoals hier op de foto) of je te richten op het publiek. Je kunt kijken of je de magenta kleur samen met de mensen mooi op de foto kunt zetten.

15 – SHAPE - Stadhuisplein

Glow Eindhoven 2023
SHAPE - Stadhuisplein - Glow Eindhoven 2023

“In SHAPE hoor, ruik en zie je DAF. Het is een eerbetoon aan de vele ontwerpen en uitgevonden onderdelen die de hele wereld over reizen vanuit de DAF-fabriek in Eindhoven.” Hier wordt het verhaal van 95 jaar DAF verteld op 3 trucks met een trailer van 14 meter lang. “Van miniscule schroefjes tot cilinderkoppen en grove motorblokken: onbedoeld zijn deze gebruiksvoorwerpen ware kunstwerken.”

Het resulteerd in een prachtige show met veel beweging. Tip is dus om een niet te lange sluitertijd te gebruiken. Experimenteer hoe je dit het beste op de foto kunt zetten, je leert gelijk hoe de sluitertijd in combinatie met beweging werkt. De show is opgedeeld in 3 zijdes, aangezien ze alle drie hetzelfde zijn kan je er 1 uitkiezen. Mijn tip is om de zijde het dichts bij het stadhuis te pakken, dan heb je geen achtergrond die boven de trucks uitkomt. Als de grond wat nat is geeft het plein prachtige weerspiegeling waar je ook gebruik van kunt maken.

SHAPE - Stadhuisplein
SHAPE - Stadhuisplein

23 - Cityverse – Pullman Hotel Cocagne

Cityverse – Pullman Hotel Cocagne
Cityverse – Pullman Hotel Cocagne

Onder de noemer GLOWing Horizons worden in de verschillende dorpen bijzondere gebouwen verlicht die het doek vormen voor CITYVERSE. Een samenkomst van alle projecten komt tot leven op het Pullman Hotel Cocagne Eindhoven. “CITYVERSE is niet zomaar een lichtkunstwerk; het ademt de ziel van elk dorp en draagt de cultuur van de bewoners met zich mee.”

1 – Rhytm – 18 Septemberplein

1 – Rhytm – 18 Septemberplein
1 – Rhytm – 18 Septemberplein

ASML heeft dit jaar 2 projecten tijdens Glow, de eerste is Rhytm op het 18 Septemberplein waarin lichtpuntjes groeien en evolueren tot verweven DNA-strengen en tot leven komen in een gigantische hartslag. Veel beweging en veel te zien op het plein. Ga ook hier weer eerst goed kijken wat er allemaal te zien is, laat het even inwerken en kijk hoe je dit goed vast kunt leggen. Als je dit goed aanpakt kan je hele mooie en bijzondere foto’s maken.

2 – Evolution of Life - Emmasingel

Evolution Emmasingel
Evolution Emmasingel

Vanuit het DNA van de vorige show gaat het leven verder op de Emmasingel. “Voor mens en natuur is water leven. In Evolution of Life stroomt water, groeit de natuur en is er leven in het kloppend hart.”

Het is een groot lichtkunstwerk wat over alle gebouwen in de straat wordt geprojecteerd. Je zult hier meerdere standpunten nodig hebben om alles vat te leggen, maar dan kom je wel thuis met prachtige foto’s. Dit kunstwerk is door de hoge gebouwen van ver weg nog te zien, tip is dus om het ook eens vanaf een andere hoek of vanaf een grotere afstand te bekijken. Dat kan ook prachtige en unieke foto’s opleveren.

5 – Where are we going? - Lichtplein

5 – Where are we going? - Lichtplein
5 – Where are we going? - Lichtplein

“Where are we going?’ gaat niet alleen om lichtkunst en technologie, zoals je wellicht doet vermoeden na een bezoek aan het Lichtplein. Onda studio stelt met haar lichtkunstwerk een aantal serieuze vragen: Hoe bewust ben je van jezelf en je plek op aarde, wat zijn je volgende stappen en waar wil je uiteindelijk naartoe?” Het gaat over over onze richting in de wereld, onze keuzes en de invloed van technologie daarop. Doormiddel van je telefoon kan je de schermen bedienen door je telefoon in de richting van het scherm te wijzen. Dit geeft een flinke uitdaging om te fotograferen, aangezien je met je camera bezig bent en niet met je telefoon. Tip is om iemand bij je te hebben die het scherm bedient welke jij wilt fotograferen. Experimenteren is hier het sleutelwoord. Misschien kom je met onwijs gave foto’s thuis, misschien ook niet. Probeer het eens uit, ik ben benieuwd naar je resultaten!

6 – Explosion light Organ - Lichtstraat

Het knalt en het explodeert in het Victoriapark. 3 grote lichtbundels schijnen in de lucht en rook gekleurd door verschillende lampen gaat over de grond. Het geeft een mysterieus beeld waarbij je hele gave foto’s kan maken. Zoom eens in, probeer een ander standpunt, kijk waar wat gebeurt en je komt met bijzondere mysterieuze foto’s thuis.

7 Grand Mix – Wilhelminaplein

Het knalt en het explodeert in het Victoriapark. 3 grote lichtbundels schijnen in de lucht en rook gekleurd door verschillende lampen gaat over de grond. Het geeft een mysterieus beeld waarbij je hele gave foto’s kan maken. Zoom eens in, probeer een ander standpunt, kijk waar wat gebeurt en je komt met bijzondere mysterieuze foto’s thuis.

De Kaars

Tussen 22:30 en 23:00 uur wacht er een speciaal moment op je, waar Glow Eindhoven zich heel even in de verte manifesteert met een groene laser. Dit is het signaal dat het lichtfestival bijna tot een einde komt voor de avond. Van Utrecht tot Maastricht en van Bergen op Zoom tot Krefeld (Duitsland), kun je getuige zijn van een visueel hoogtepunt. 

De straal reikt maar liefst tot 10 kilometer hoogte en is te zien tot wel 80 kilometer afstand. Hightech bedrijf TRUMPF produceerde de krachtigste laser ter wereld om haar 100 jarig bestaan te vieren en stelde deze beschikbaar voor Glow Eindhoven.

Heb jij een foto van de laser? Deel je foto dan. Doe je dit op Instagram? Tag dan ook even @gloweindhoven erbij, vanuit Glow zijn ze heel benieuwd vanuit waar de laser te zien is.
Hier eindigt het artikel, maar er is nog veel meer te fotograferen. Ik ben heel erg benieuwd naar de overige projecten. Ik zal deze zelf de komende week nog gaan fotograferen maar ik ben ook erg benieuwd hoe jij Glow beleefd en wat voor resultaten haal jij er uit? 

Het is een uitdaging om Glow te fotograferen. Ik zou zeggen als je kan, ga dan de uitdaging aan. Je leert er veel van en je komt gegarandeerd met bijzondere foto’s thuis. En laat ze dan ook hier achter in een reactie!

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *