Ga erop uit bij mist!

Fotografie valt of staat met licht. Als fotograaf moet je licht zo gebruiken dat je foto’s de uitdrukking krijgen die je voor ogen hebt, ofwel ‘Tailor the light to your subject’. Wanneer je die kunst verstaat kun bij elk type licht of weersomstandigheden aantrekkelijke foto’s maken, zo ook bij mist waar dit blog over gaat.

Afgelopen tijd hebben we enkele dagen gehad dat alles was gehuld in mist. Dat geeft beperkt zicht maar ook een onvergelijkbare sfeer! Op enkele van die mistige dagen besloot ik te gaan fotograferen op de Kop Zuid Rotterdam en Antwerpse Havens want ik had het gevoel dat die nevel best iets kon toevoegen aan de foto’s. Kop van Zuid is mijn favoriete locatie voor moderne architectuur en Port of Antwerp voor industriële nachtfotografie (enkele van mijn werkterreinen).

En wanneer je vaker op een bepaalde locatie of gebied fotografeert raak je vertrouwd met de beste invalshoeken en standpunten. Maar die zien er bij mist compleet anders uit zodat je toch even op een verkeerd been wordt gezet. Het vraagt om een andere benadering en shooting stijl. Want ook je focus, diafragma, belichting, ISO waarde en witbalans moet je erop aanpassen. En wanneer je, zoals ik, uitsluitend manueel scherp stelt vraag het om opperste concentratie.

mini_ANTWERP HARBOR 7_250120_048_RF

De foto’s van de industriële installaties en treinwagons in de Antwerpse haven krijgen echt ‘n boost bij mistige omstandigheden! Het ziet er een beetje mysterieus uit en ze behoren nu ook tot de beste foto’s in mijn Port of Antwerp portfolio. De gebouwen op de Kop van Zuid Rotterdam doemen als het ware op uit de nevel. Vooral de foto van de Erasmusbrug blijkt (achteraf) een voltreffer want tijdens de shoot twijfelde ik erover en had de RAW’s al bijna verwijderd (oeps).

Waarschijnlijk ken je dat fenomeen: tijdens ‘n shoot vindt je bepaalde foto’s al regelrechte missers en andere zien er op de display meteen uit als toppers. Maar wanneer je ze dan later kritisch bekijkt op de monitor kan dat wel eens anders uitpakken. Dat was dus het geval bij m’n Erasmusbrug shots. En da’s begrijpelijk want door de mist heb je hoe dan ook beperkt zicht waardoor het lastiger is om composities te maken. Dus nooit foto’s verwijderen tijdens ‘n shoot!

Laat ik niet vergeten te vermelden dat ook kleuren anders overkomen bij dit weertype. Het lijkt wel alsof ze ietsje meer gesatureerd zijn, net zoals na een regenbui wanneer alles nog een beetje nat is. Ook daar kun je mooi gebruik van maken in je mistfoto’s, let wel op de juiste kleurtemperatuur die je naar mijn inzicht het best instelt op Kelvin kleurtemperatuur. Waarom? Omdat de automatische witbalans vaak ‘n kleur laat zien die afwijkt van de werkelijke tonaliteit.

Nu de weersomstandigheden langzaam beter worden en het voorjaar vroeger schijnt dan normaal zal mist misschien minder voorkomen maar ik hoop dat ik je heb geïnspireerd erop uit te gaan met je camera (en statief) zodra er weer mist op komst is. En buiten de genoemde onderwerpen kun je uiteraard ook schitterende landschapsfoto’s maken in de nevel (bij zonsopkomst)! Bereidt je goed voor om locaties te vinden waar mist echt een plus is voor je foto’s.

mini_RDAM KOP VAN ZUID 7_033_150122

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *