Boek Review Snap!

The best camera is the one that’s with you!

Tegenwoordig staan we op en gaan we naar bed met onze smartphone. Waarschijnlijk heb je deze dus ook altijd bij je, dus waarom zou je er niet mee fotograferen?
Wat zijn nu de unieke mogelijkheden en beperkingen van fotograferen met een smartphone? Anki Wijnen van Zilverblauw schreef hier een boek over.

Fotograferen met je smartphone kun je ook leren. Anki legt in haar boek “Snap!” uit hoe je optimaal gebruik kunt maken van je camera in je smartphone. Ze verteld dat het de kunst is om rekening te houden met de mogelijkheden en beperkingen die je als smartphone fotograaf hebt.

Wat vind je in het boek “Snap!”

Eerder schreef ik al een blog over het fotografie-boek “Shoot!”. Een boek met Tips en Tricks om beter te leren fotograferen. Vol eenvoudige voorbeelden om duidelijk te maken wat diverse instellingen van je camera veranderen aan een foto die je wilt maken. Het boek “Shoot!” is erg gericht op de uitleg hoe je camera werkt, dat maakte mij erg nieuwsgierig naar de inhoud van het boek “Snap!”. Ik zat namelijk niet te wachten om een boek over hoe je smartphone werkt, dat weten we immers allemaal wel.

smartphone

De Basis

Het boek begint met een aantal inkoppertjes. Zo beschrijft Anki dat het handig is om een schone lens te hebben. Ik denk dat je geen zeer getalenteerde, professionele fotograaf hoeft te zijn, om dat te begrijpen. Anderzijds is dat natuurlijk wel het begin van een goede foto. Verder schrijft ze over het gebruik van licht, het maken van scherpe foto’s, waarom je zoomen moet mijden en over HDR-fotograferen met je smartphone.

Wat ik vooral erg handig vind, is het lijstje met voor- en nadelen van fotograferen met je smartphone. Dit lijstje laat in één overzicht zien welke foto’s je juist prima met je smartphone kunt maken en voor welke je toch echt beter je compact-, systeem- of spiegelreflexcamera kunt meenemen.

Compositie

Na een korte en simpele basis, met voor de meeste waarschijnlijk tips, tricks en informatie die voor zich spreekt, krijgt het boek meer diepgang. In het hoofdstuk compositie wordt ingegaan op veranderen van perspectief, het gebruik van kleuren en vormen, het maken van close-ups, de regel van één derde, tijd, reflecties en het maken van zelfportretten. Nu is de meeste informatie toegespitst op fotograferen met je smartphone, toch is de informatie ook zeer handig en bruikbaar voor andere vormen van fotografie.

Creatief

Het derde hoofdstuk sprak mij het meeste aan. Dit hoofdstuk gaat over creatief fotograferen met je smartphone. Het maken van een foto met je smartphone kunnen we allemaal, maar Anki geeft erg leuke tips en tricks die ervoor zorgen dat de foto’s, die jij met je smartphone maakt, toch echt creatiever, beter of anders zijn dan die van de menigte. Ze legt uit hoe je flat layers kunt maken en hoe je opzetlenzen kunt gebruiken voor je smartphone.

Ook vertelt ze over het gebruik van fish eye, macro, groothoek, teksten etc. Daarnaast steekt ze in op het op reis fotograferen en het fotograferen van kinderen. Een toegevoegde waarde vind ik de lijst met favoriete apps.

fotografie-smartphone

Techniek

Verder bevat dit boek nog een erg belangrijk hoofdstuk. Namelijk over de techniek van het fotograferen. Op een simpele manier, aan de hand van voorbeelden, wordt uitgelegd hoe het zit met de belichtingsdriehoek, sluitertijd, diafragma, ISO-waarde, de portretstand, de witbalans en misschien nog wel belangrijker voor fotograferen met je smartphone; Hoe kun je al deze instellingen aanpassen, welke apps zijn geschikt, Hoe zit het met de megapixels, hoe je foto’s worden opgeslagen en hoe kun je hier het één en ander in aanpassen.

Influencers

Een leuke toevoeging voor de (toekomstige) influencers onder ons. Anki steekt ook nog in op het stukje social media, het neerzetten van je eigen stijl en het gebruik van hashtags wanneer je foto’s online wilt zetten.

Aanrader

Ik vind het boek “Snap!” wederom een erg leuk en handig boek om aan mijn collectie toe te voegen. Wel zou ik het boek “Shoot!” eerder aanraden, dan dit boek. Het is een leuk vervolg, maar bevat veel inkoppertjes. Ondanks dat de kennis niet erg diepgaand is, worden de belangrijkste onderwerpen over het leren fotograferen behandeld.

Daarnaast zit het boek boordevol handige tips en tricks en bevat het veel leuke foto’s die mij inspirerende om eens op een andere en creatievere manier aan de gang de gaan met fotografie. Het fijne is dat bij veel foto’s ook de gebruikte instellingen staan vermeld. Zo weet je precies hoe de foto’s zijn gemaakt. Kortom, een leuk, vernieuwend en verfrissend boek als aanvulling!

De mooiste foto’s maak je met de camera die je bij je hebt! Maar hoe maak je die mooiste foto’s nog mooier? Lees “Snap!” van Anki Wijnen en ga aan de slag met haar handige tips en tricks.

Snap! Fotograferen met je smartphone
Anki Wijnen
Uitgeverij Snor
€19,95

tips-fotografie-smartphone

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *