Boekrecensie: SHOOT!

Om echt goed te kunnen fotograferen moet je super technisch zijn!

Of toch niet? In dit blog vind je het antwoord op deze vraag en geef ik je een leuke boektip.

Fotograferen kun je leren.

Foto’s maken heb ik altijd al leuk gevonden, maar hoe konden mensen toch zulke mooie foto’s maken? Door nieuwsgierigheid ontstond er voor mij een nieuwe passie.

Van nieuwsgierigheid naar passie

Ik kocht een betere camera en ging enthousiast aan de slag. Al snel ervaarde ik dat een goede camera niet het uitgangspunt is voor het maken van een mooie foto. Ik moest direct denken aan de bekende uitspraak: “Je neemt geen foto, die maak je”. Ik ben ervan inmiddels overtuigd dat, dat ook echt zo is. Natuurlijk maak je met betere apparatuur mooiere beelden. Gewoonweg omdat je over meer mogelijkheden beschikt, maar dat wil niet zeggen dat de foto’s ook altijd mooier zijn.

Mooie of goede foto’s?

Dan heb je natuurlijk ook nog het feit, dat een mooie foto een mening is. Wat je mooi vindt, is iets persoonlijks. Ik spreek zelf dus liever van het maken van een goede foto. Maar dan blijft de vraag: Hoe maakt je die? Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat achter het maken van goede foto’s stiekem toch heel wat kennis zit.

Kritische blik van de fotograaf

Ik ken maar weinig fotografen die echt tevreden zijn over het werk wat ze maken. Je kunt altijd blijven leren, er kunnen altijd dingen anders en beter. Daarnaast ben je erg afhankelijk van de omstandigheden.

Juist dat maakt het fotograferen voor mij ook erg leuk.  Het is een uitdaging om een mooi plaatje te maken me de omstandigheden die je hebt.
Omdat niet altijd alle omstandigheden even gunstig en gemakkelijk zijn, komt er al snel weer een stuk technische kennis om de hoek kijken.

Ik ging een foto cursus volgen om meer te leren over de techniek achter al die jaloersmakende mooie beelden die ik bij anderen zag. Naast het volgen van een cursus ging ik op zoek naar boeken om mezelf nog meer in de fotografie te kunnen verdiepen. Ik had zin om te leren!

Technische boeken en dure apparatuur

Al snel kwam ik erachter dat er maar weinig leuke boeken over “leren fotograferen” bestaan. De meeste boeken zijn super technisch en bevatten veel tips gebaseerd op materialen die ik als beginnende fotograaf helemaal niet tot mijn beschikking had. Daar had ik dus vrij weinig aan. Nu schrik ik niet zo snel af van technische onderwerpen, maar het nodigde mij niet uit om meer te lezen over de fotografie.

Shoot!

Uiteindelijk ontdekte ik het boek SHOOT! van Anki Wijnen beter bekend als Anki van Zilverblauw.nl.  Alleen bij het zien van het boek was ik al enthousiast.
Dit is waar ik al die tijd naar opzoek was! In de winkel bladerde ik vluchtig door het boek heen en zag in één oogopslag dat het boek bestond uit praktische tips, niet te veel technische termen en veel voorbeelden.

Plaatjes!

Daar houd ik als fotograaf natuurlijk van. Als startende fotograaf is het natuurlijk heerlijk om voorbeelden te zien van wat bepaalde instellingen nu aan het plaatje veranderen. Daarnaast is het boek geschikt voor alle beginnende fotografen, of je nu foto’s wilt maken met je smartphone, systeem- of spiegelreflex camera.

Help? Technische termen!

Het boek besteed zoals vrijwel ieder fotografieboek aandacht aan de technische kant van het fotograferen. Ergens willen we uiteindelijk allemaal van die “automatische stand” af, als je echt het gevoel wilt hebben dat je zelf een foto hebt gecreëerd. Door handmatig te gaan fotograferen kun je zoveel meer invloed uitoefenen op het eindresultaat.

Natuurlijk is ieder begin moeilijk,  dan is het wel héél fijn als het in Jip en Janneke taal kan worden uitgelegd.  Anki Wijnen maakt gebruik van overzichtelijke schema’s en hulp sheets. Ze geeft uitleg over ISO-waardes, Sluitertijd en Diafragma en laat daarbij aan de hand van foto’s zien wat het aanpassen hiervan doet met het eindresultaat. Super fijn!

De creatieve kant van fotografie

Naast de technische kant van het fotograferen besteed Anki Wijnen veel aandacht aan de creatieve kant. Dit is het gene wat mij het allermeeste aanspreekt. Ze laat zien wat “de kunst van het weglaten” met je foto’s kan doen. Ze steekt in op compositie, fotograferen van materialen, landschappen en mensen.

Ook nu ik de technische termen eigen heb gemaakt en mijn camera veel beter onder controle heb, pak ik nog regelmatig dit boek erbij. Niet om na te lezen hoe het zit met de sluitertijd of het diafragma. Nee, gewoon om inspiratie op te doen.

Alle foto’s in het boek van Anki zijn kunstzinnig, kleurrijk en vrolijk. Ik vind het heerlijk om door dit boek heen te bladeren. Het zorgt er dan ook voor dat ik direct vol ideeën zit, om zelf weer iets te gaan creëren.

Fotograferen kan iedereen! Maar echt mooie foto’s maken, hoe doe je dat? Anki Wijnen van Zilverblauw geeft hier in haar boek Shoot! antwoord op!

Shoot! Fotograferen met je Hart
Anki Wijnen
Uitgeverij Snor
€19,95

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *