Onlangs heb ik acht verschillende HDR software pakketten getest en uitgeprobeerd. Erg leuk om te doen en ik heb kennis gemaakt met een aantal HDR-Software fotobewerkingsprogramma's waar ik eerder nog nooit van had gehoord. Bekijk dit overzicht zodat je weet wat er te koop is en zodat je een goede keuze kan maken die bij jouw behoefte en ervaring past.

Alle pakketten staan op willekeurige volgorde. Je kan per HDR-Software pakket de video bekijken. De eerste video is een overzicht van alle pakketten hieronder. Veel kijk en leesplezier.

1. Photomatix Pro

HDRsoft ontwikkelt innovatieve fotobewerkingssoftware op basis van High Dynamic Range-beeldvormingstechnieken. De oprichter van het bedrijf was een pionier op het gebied van HDR-fotosoftware met de introductie van Photomatix in februari 2003.

Alle leden van het HDRsoft-team zijn gepassioneerd door fotografie en enkelen zijn professionele fotografen. Photomatix is ​​in de loop der jaren geëvolueerd en geavanceerder geworden, maar als team blijft ons doel hetzelfde: fotobewerkingshulpmiddelen bouwen die iedereen kan gebruiken om afbeeldingen te maken waar ze van houden, of ze nu net beginnen met fotografie of professionele fotografen zijn met geavanceerde behoeften.

De leden van het HDRsoft-team werken op afstand vanuit verschillende locaties over de hele wereld. Het best vertegenwoordigde land is de VS waar het grootste deel van het ondersteuningsteam zich bevindt. Andere leden bevinden zich in het VK, Canada, Polen, Australië en een paar andere landen.

➔Gratis Photomatix Proberen

➔Photomatix Kopen (€79,-)

15% korting met kortingscode: FOTOCLUBNL
30% korting alleen voor Fotoclub Fans. Ben je Fotoclub Fan stuur me een e-mail om deze code te ontvangen. (wordt gecontroleerd)

2. easyHDR

De allereerste versie van easyHDR werd in januari 2006 geschreven om astrofoto's zoals de maan te verwerken met een glanzend aureool, zichtbare maanzeeën en wolken van de aarde. Veel easyHDR-gebruikers helpen om het programma te debuggen en verbeteringen door te voeren. Het HDR programma is nog steeds in ontwikkeling en wordt steeds beter.

De maker van deze HDR-sfotware is Bartłomiej Okonek. Hij geboren in 1983 in Koszalin, in het noorden van Polen. Hij werkt als Software Engineer voor een bedrijf dat high-tech data-acquisitiesystemen ontwerpt en produceert.

In juli 2007 is hij afgestudeerd aan de Wroclaw University of Technology met een master in elektrotechniek en telecommunicatie. Het onderwerp van mijn masterproef was: Effectieve implementatie van High Dynamic Range beeldgeneratie en tone mapping algoritmen in FPGA circuits. Tijdens zijn studie was hij ook betrokken bij Student Space Exploration and Technology Initiative (SSETI), een Europees studentenproject dat is goedgekeurd door de European Space Agency (ESA).

➔ Gratis EasyHDR proberen

➔ EasyHDR Kopen (€29,-)

25% korting met kortingscode: FOTOCLUBNL

3. Affinity Photo

In 1987 is het moederbedrijf (Serif Europe) van Affinity Photo begonnen met het ontwikkelen van creatieve software voor Windows. Serif heeft applicaties voor fotobewerking, desktop publishing en grafisch ontwerp die de grootste prijzen in de branche hebben gewonnen.

Affinity Photo is uitgebracht op 9 juli 2015. De functionaliteit en gebruikersinterface zijn erg vergelijkbaar met die van Adobe Photoshop. Affinity Photo is compatible met gebruikelijke bestandsformaten, waaronder .psd, het bestandsformaat dat gebruikt wordt door Adobe Photoshop.

Ook biedt de software de mogelijkheid tot het bewerken van afbeeldingen in RAW-formaat en HDR-foto's. Het HDR-algoritme van Affinity Photo creëert natuurlijk ogende foto's en je kan werken met de volledige 32-bits afbeeldingen.

4. Lightroom

Adobe Photoshop Lightroom is een fotografieprogramma ontwikkeld door Adobe en ontworpen om professionele fotografen te helpen met het beheren van duizenden digitale afbeeldingen én om productiewerk te verrichten.

Op 29 januari 2007 kondigde Adobe aan dat Lightroom vanaf februari dat jaar te koop was. Adobe Photoshop Lightroom CC 2015 (versie 6.0) werd officieel uitgebracht op 21 april 2015 met daarin de mogelijkheid om HDR foto's samen te voegen.

5. Photoshop

Photoshop is ontwikkeld in 1987 door twee broers Thomas en John Knoll , die de distributie licentie voor Adobe Systems Incorporated in 1988. Photoshop 1.0 werd uitgebracht op 19 februari 1990 uitsluitend voor Apple Macintosh. Sinds 1993 is Photoshop ook geschikt voor Microsoft Windows. Later hebben ze HDR pro toegevoegd aan het programma zodat ook HDR-foto's gemaakt konden worden.

6. HDR Efex Pro (NIK Collection)

HDR Efex Pro van de NIK Collection is voor het eerst ontwikkeld door Nik Software. Dit is een software development bedrijf opgericht in 1995 en gevestigd in San Diego, Californië. Nik Software ontwikkelt meerdere beeldbewerking plug-ins en gereedschappen (voor digitale beeldverwerking toepassingen, zoals Adobe Photoshop) en Snapseed, een populaire beeldverbetering applicatie voor iOS en Android. In september 2012 werd Nik Software overgenomen door Google voor een onbekend bedrag. DxO heeft op 25 oktober 2017 de overname van Nik Collection aangekondigd en ontwikkeld deze software verder.

Voor alle duidelijkheid; HDR efex Pro is onderdeel van de Nik Collection. Dit is een set van beeldverbeterings gereedschappen en fotografische filters die als plug-ins voor Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements, Adobe Lightroom en Capture One gebruikt kunnen worden.

7. HDR Projects 7 Pro

HDR Projects 7 Pro is van het Duitse bedrijf FRANZIS. Het berijf maakt fotografie-software voor beginners, enthousiastelingen en professionals. 

FRANZIS Book and Software Publishers behoort tot een van de oudste en meest succesvolle technische gespecialiseerde uitgevers in Duitsland. Het bedrijf werd in 1920 opgericht door Franz’schen Printers, die sinds 1828 in het centrum van München bestond. FRANZIS werd in 1992 overgenomen door WEKA Media Groep en fuseerde met eerdere computermagazines zoals PC Magazine. 

Naast HDR software maakt het bedrijf nog andere fotografie software (38 stuks) zoals Denoise, Black and White, Focus projects etc.

Gratis HDR Projects 7 Pro proberen

HDR Projects 7 Pro Kopen (€90,-)

15% korting met kortingscode: FOTOCLUBNL

 

8. Aurora HDR

Aurora HDR is fotografische software ontwikkeld door Macphun Software voor Mac OS X en Windows. MacPhun veranderde haar naam in Skylum in het begin van 2018. Aurora HDR is een High Dynamic Range (HDR) fotobewerkingsprogramma dat is uitgebracht in november 2015. Het werd gemaakt door een samenwerking tussen de software-ontwikkelaar (toen nog Macphun) Skylum en HDR fotograaf Trey Ratcliff.

➔ Gratis Aurora HDR proberen

➔ Aurora HDR Kopen (€99,-)

€10,00 korting met kortingscode: FOTOCLUBNL

€89,- korting Aurora + Luminar samen voor €99,-
Alleen voor Fotoclub Fans. Ben je Fotoclub Fan stuur me een e-mail om deze speciale link te ontvangen. (Wordt gecontroleerd) Je kan hier Fan worden https://www.fotoclub.nl/fan

 

Mijn conclusie en mening

Ik heb de laatse weken vele HDR programma's getest. Ik heb onderandere ook een aantal gratis HDR software pakketten geprobeerd maar om een lang verhaal kort te maken dat was het niet voor mij.

Ik krijg geregeld de vraag welk HDR programma nou het beste is; Na het testen van al deze pakketten ben ik tot de conclusie gekomen dat er niet 1 de beste of perse beter is als de ander. Het gaat vooral om je peroonlijk ervaring met de software en hoeveel waarde je er aan hecht of juist hoeveel je er aan uit wil geven.

Ik vind dus dat je het beste je eigen keuze kan maken door zelf een onderzoek te doen naar HDR software. Zelf maak ik gebruik van Aurora HDR en Photomatix. Echter na het werken met Easy HDR en HDR Projects 7 Pro zijn dit zeker pakketten die ik in de toekomst vaker ga gebruiken. 

Heel veel succes met je keuze en laat in de reacties weten wat het voor jou geworden is of waar je nu al mee werkt.

Reacties (35)

Your Avatar
Raymond Schrave 23 mei om 10:21

Ik gebruik Enfuse als plug-in voor LR. Werkt snel (batch processing) en doet het goed.

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 23 mei om 17:18

Leuk aanvulling Raymond ik kende Enfuse nog niet. Ik zag wel dat er geen nieuwe updates meer komen van dit pakket.

Your Avatar
Richard Bolier 23 mei om 10:26

Zelf ben ik nog altijd een grote fan van 'Aurora HDR Pro' (op de Mac) vanwege de vele mogelijkheden en het gebruikersgemak.

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 23 mei om 17:18

Richard dat is ook een heel fijn pakket

Your Avatar
Hennie Roosen 23 mei om 11:15

Mijn voorkeur na jou mooie uitleg zou zijn HDR projects Pro,daar deze wel een van de moeilijkste zal zijn voor mij persoonlijk, maar uiteindelijk wel het beste resultaat geeft.

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 23 mei om 17:19

Is inderdaad erg uitgebreid en je kan er erg veel mee tweaken. Wie weet Hennie.

Your Avatar
Gerrit Janssen 23 mei om 11:37

Mooi inzicht geef je in wat er momenteel is op HDR software. Dank je voor dit duidelijk overzicht.

Een paar kleine aanvullingen van uit mijn eigen ervaringen:
- Photomatix heeft sinds versie 6.2 een plugin voor Capture One. Met behulp van `Edit With` worden je foto's omgezet naar tiff en doorgestuurd naar Photomatix die ondertussen start. Na je bewerking wordt je eindresultaat terug gestuurd naar Capture One. Deze komt als tiff in je scherm terug. Ik gebruik deze veel en hij werkt prima.
- Affinity is ook als plug-in te gebruiken in Capture One echter niet ten behoeven van HDR stacking.

Ik heb HDR gemaakt met de oude gratis Nik collection van Google. Later ben ik begonnen met Aurora HDR. Nadeel vind ik alle presets. Leuk om mee te beginnen maar wil je er echt mee aan de gang dan wordt het toch wel complexer. Sinds begin dit jaar heb ik Photomatix. Voornamelijk vanwege de plug-in en de kwaliteit van het pakket. Ik ben er erg tevreden over.

Photomatix heeft nog steeds een actie in verband met Corona. Je kan de Essentials versie gratis krijgen. Het werkt volledig maar is niet zo uitgebreid als de pro versie. Het belangrijkste verschil, je mist plug-in's. Als standalone werkt het prima. Via deze link is het te vinden: https://www.hdrsoft.com/learn/stay-positive.html

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 23 mei om 17:14

Dank je wel Gerrit voor de aanvulling

Your Avatar
Frank de Bont 23 mei om 12:39

Photomatix Esentials heb ik onlangs gedownload maar tot nog toe heb ik geen tijd vrij kunnen maken om er iets mee te doen.

Reageer hier op
Your Avatar
Lia Schrantee 23 mei om 12:52

Zeer interessant, deze programma's. Duidelijke uitleg. Een keus maken is een puzzel voor de termijn.
Ik wil wel graag meedoen aan de loting via deze blog. Ook een manier om er mee te mogen werken toch?
Fijn weekend!

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 23 mei om 17:15

Goed zo Lia

Your Avatar
ben van elswijk 23 mei om 12:52

ik werk met lightroom 6 en dat bevalt me prima,ook werk ik met photoshop elements en premiere en dat bevalt me ook goed.ik zoek alleen nog een programma om foto stacking foto,s die ik maak te verwerken

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 23 mei om 17:20

Dit kan met Affinity Photo

Your Avatar
Ruud V D Kuil 23 mei om 13:01

Bedankt er voor en ik ga er voor zitten toppie grruud uit Sliedrecht

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 24 mei om 12:15

Graag gedaan

Your Avatar
Simon Berende 23 mei om 14:41

Fijn om eens een overzicht te hebben

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 24 mei om 12:15

Graag gedaan Simon

Your Avatar
Rene Slikker 23 mei om 23:29

Bedankt voor deze mooie uitleg. Ik heb zelf Affinity Photo gekocht maar gebruik het te weinig door het gemis van een bibliotheek functie / manager. De HDR functie heb ik daardoor nooit ontdekt dus ik ga dit zeker uitproberen!

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 24 mei om 12:14

Is de moeite waard Rene

Your Avatar
Marleen Breuking 24 mei om 15:51

Ik heb ook Affinity Photo aangeschaft en ben daar zeer enthousiast over. Na de gratis video's op YouTube van Affinity Revolution uitgeprobeerd te je hebben, heb ik een cursus van hen gekocht voor ongeveer € 30. Ze leggen het pakket heel goed uit aan de hand van veel korte duidelijke videootjes. Echt een aanrader!

Your Avatar
Marion Salwegter 24 mei om 10:18

Hardstikke bedankt dat je dit doet.Het geeft een mooi overzicht van de geteste soft ware pakketten
Ik gebruik nu lightroom voor bewerken van mijn foto's en een plug in hdr pakket zou daar mooi bij passen.Dus ik wil graag mee doen met de verloting.

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 24 mei om 12:14

Welkom Marion

Your Avatar
Theo Volk 24 mei om 12:54

Dank Marcel voor dit overzicht. Helpt mij bij het besluit wel/niet gebruik te maken van de aanbieding van Skylum

Reageer hier op
Your Avatar
Yvonne Spruijt 24 mei om 13:57

Erg leuk om eens wat meer te gaan proberen. Mijn eerste poging was nog niet erg succesvol (weinig verschil HDR + de enkele foto), maar als ik zie wat mogelijk ís, lijkt me dat erg tof om voor elkaar te krijgen! Volgens mij zijn de effecten overigens ook groter bij stralend weer, of bijvoorbeeld ondergaande zon, dan op de grauwe dag dat ik het probeerde. Oefening baart vast kunst!

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 26 mei om 16:55

Klopt Yvonne het grootse verschil zie bij veel contrast verschil. Dus bij een zonnige dag bijvoorbeeld.

Your Avatar
Lucien Nieman 24 mei om 19:01

Mooi overzicht zoals je ook hebt behandeld in de webinar die ik heb gevolgd. Ik maak nu nog gebruik van een gratis HDR programma en de optie die lightroom biedt. Ik ben wel van plan meer de doen met HDR, zowel in de mooie kerken in oostenrijk en Italie(als we er weer naar toe mogen) en in landschap. Je overzicht helpt in het maken van de keuze.

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 26 mei om 16:56

Welk gratis programma gebruik je?

Your Avatar
Hans Ramaekers 25 mei om 09:55

Voor de challenge van deze maand veel aan HDR-fotografie gedaan. Verwerken ging via de module in Lightroom. In vergelijking met Projects 7 Professional peanuts. Gezien de mogelijkheden die jij in je presentatie schetst zal ik mij zeker verder in HDR willen en gaan verdiepen. Wie weet.....

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 26 mei om 16:57

Leuk Hans, Lightroom is ook prima. Het is leuk om te werken met verschillende pakketten zodat je het verschil kan ervaren.

Your Avatar
Peter Raafs 25 mei om 21:46

Knap Marcel hoe je dat allemaal in elkaar gezet hebt. Geeft een mooi helder overzicht van de mogelijkheden. Uiteindelijk blijft de keuze best wel lastig, ik heb nog nooit met fotobewerkingsprogramma's gewerkt, dus ervaring 0. Maar ik ga waarschijnlijk voor Affinity Photo, heb ook eens op hun site gekeken, ziet er toch verdomd mooi uit. En ik heb al gezien dat er ook een NL-talige handleiding beschikbaar is bij van Duuren. Dan moet het toch lukken.

Reageer hier op
Your Avatar
Marcel Wiegerinck 26 mei om 16:58

Ik vind Affinity Photo in vele opzichten echt verrassend. Ik hoor graag je ervaringen.

Your Avatar
Gerrit Janssen 26 mei om 17:51

Die Nederlandse handleiding is deze week gedrukt. Zou 28 mei verstuurd worden. Nu nog met korting en zonder verzendkosten als je geluk hebt. En Affinity voor de helft ivm Corona. Dus rond de 30 euro.

Your Avatar
Wil Van Mol 26 mei om 22:22

Duidelijke uitleg Marcel. Zelf gebruik ik Photomatix, LR en Photoshop elements. Photomatix nog niet als plug in gebruikt maar ga dat proberen. Ben erg tevreden over Photomatix en LR.
Verbluffende resultaten.

Reageer hier op
Your Avatar
Sebastian Nibisz 29 mei om 04:42

Missing the SNS-HDR Pro.

Your Avatar
Gerrit Janssen 25 augustus om 17:01

Op dit moment is HDR-projects 7 in de aanbieding bij projects-software. Tot 30 september voor $29,-
Via deze link is meer info te vinden en kan je het pakket kopen.
https://www.projects-software.com/hdr-summer-sale?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=ENVB_25-08-2020-hdr7sale

Reageer hier op

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden