Wat is abstracte fotografie?

Wikipedia geeft de volgende omschrijving: Abstracte fotografie, soms niet-objectieve, experimentele, conceptuele of concrete fotografie genoemd, is een middel om een visueel beeld weer te geven dat niet direct verband houdt met de objectwereld en dat is gemaakt door het gebruik van fotografische apparatuur, processen of materialen. Of in Jip en Janneke taal: een andere manier van een onderwerp vastleggen op een zodanige manier dat het niet direct herkenbaar is. Vaak wordt er gesproken over abstracte vormen, lijnen en kleuren. Natuurlijk kun je ook abstracte portretten en/of landschappen maken. Hieronder beschrijf ik hoe ik van een idee tot een foto kom.

Hoe kies je een onderwerp ?

Om een onderwerp en inspiratie te zoeken ga ik vaak naar een museum, tentoonstelling of kijk ik op Pinterest. Maar kijk eens in en rond je huis, gegarandeerd kom je leuke onderwerpen tegen die je op een “abstracte” manier kunt vastleggen. Dat geldt natuurlijk ook als je op vakantie bent, daar kun je ook allerlei onderwerpen tegenkomen. Het gaat vooral om dat je goed kijkt naar mogelijke onderwerpen.

Ik “scan” de omgeving af naar mogelijke onderwerpen door goed te kijken naar vormen, kleuren en lijnen. Als ik een onderwerp gevonden heb kijk ik er onder verschillende hoeken en afstanden naar. Vaak kies ik dan voor een opname van dichtbij en dan wel zo dat het oorspronkelijke onderwerp niet direct te herkennen is.

Mogelijke onderwerpen:

Ik hou erg van structuren, vormen, oppervlaktes van diverse materialen, licht invallen e.d. Ik probeer ze dan zodanig te fotograferen dat je niet direct weet wat het is.

  • Roestig metaal
  • Diverse kledingstoffen
  • Hout
  • Steen
  • Staal/ijzer
  • Glas
  • Strand (zand)

Hoe ga je aan het werk ?

Sommige foto’s ontstaan spontaan tijdens een bezoek aan een tentoonstelling of een museum. Ook tijdens een bezoek aan het Dutch Design Week en Glow dit jaar, heb ik aardig wat abstracte foto’s kunnen maken. Daarnaast kun je natuurlijk thuis ook Abstracte foto’s maken. Vaak is het wel goed om je goed voor te bereiden om een keuze te maken van je onderwerp en hoe je dit wilt vastleggen.

Welk onderwerp je ook kiest, denk wel aan de “basis” regels zoals o.a. compositie en je instellingen van je fototoestel. Ik gebruik vaak mijn 105mm macro objectief of 24-70mm zoom en in sommige gevallen ook een statief. Veel foto’s zet ik om in zwart-wit, omdat ik ze dan vaak krachtiger vindt overkomen. Ik beschrijf hieronder 4 voorbeelden van idee tot foto.

Van idee tot foto 1:

Het idee voor deze foto ontstond tijdens een bezoek aan een kunst tentoonstelling tijdens Kunstsmullen bij de Kappelerput in Heeze. Daar was een wandelroute uitgezet in de bossen die ik gelopen heb. Onderweg kwam ik allerlei kunstwerken tegen die vaak al behoorlijk abstract waren. Er waren diverse materialen zoals glas, hout, metaal, steen e.d. gebruikt.

Onderweg kwam ik dit tegen: een soort metalen kubus op een paal. Doordat de zon scheen, reflecteerde het metaal heel erg en ik werd er direct naar toe getrokken.
Dit is een foto van de kubus zoals men vaak een onderwerp wordt vastgelegd.

Abstracte Fotografie
Abstracte Fotografie
Ik koos voor een andere manier van fotograferen, een meer abstracte manier.
abstract
Mijn instellingen voor deze foto waren: 24-70mm zoom, f/2.8, ISO100 Witbalans: daglicht, Sluitertijd: 1/200s.

Door er een paar keer om heen te lopen zag ik dat de reflecties van het licht sterk veranderde. Ook ging ik een paar keer door de knieën om een ander standpunt aan te nemen en dan eens naar de kubus te kijken. Na een paar keer kijken en een ander standpunt aan te nemen heb ik mijn compositie gekozen en het onderwerp gefotografeerd. Ik vond vooral de vlakken in combinatie van het licht erg mooi en heb toen voor deze compositie gekozen en voor een meer grafische uitstraling, dus wat hardere contrasten.

Van idee tot foto 2:

Het idee ontstond tijdens mijn bezoek aan Dutch Design Week van dit jaar. Er was echt weer veel te zien en te fotograferen. In een van de hallen zag ik licht ontwerpen van neonachtig blauw licht. Ik werd meteen naar het onderwerp getrokken. Misschien komt het wel dat ik vroeger bij Philips Lighting hebt gewerkt en dagelijks met verschillende lichtbronnen in aanraking kwam.

Ook hier heb ik eerst om het onderwerp gelopen en heb toen diverse kijk standpunten genomen en kwam toen tot deze compositie. Het blauwe licht, de vormen en op de achtergrond een bokehachtig effect in kleuren, spraken mij het meest aan. Ik koos voor meer details en ben daarom veel dichterbij gaan staan. Ook heb ik mijn diafragma volledig open staan. (In mijn geval f/2.8). Daardoor krijg je minder scherptediepte en een bokeh effect.

fotograferenMijn instellingen voor deze foto waren: 24-70mm zoom, f/2.8, ISO1000, Witbalans: Kunstlicht, Sluitertijd: 1/100s Ik heb uit de hand gefotografeerd.

Van idee tot foto 3:

Dit idee ontstond tijdens mijn bezoek aan het erg drukke Glow van dit jaar. Ook hier was veel te zien en te fotograferen. Het stikte van de fotografen die zaten te stoeien met hun statieven tussen de drommen voortschuifelend publiek. Ik had gekozen om geen statief mee te nemen wat dus betekende dat je met hoge ISO waardes moest fotograferen om toch nog redelijke sluitertijden te krijgen zodanig dat je geen bewegingsonscherpte krijgt.

Ik heb deze foto gemaakt om de combinatie van vormen en kleuren. Ook hier heb ik eerst om het onderwerp gelopen en onder diverse kijkhoeken gekeken naar een compositie. Ook hier heb ik gekozen voor een meer detail foto omdat ik dit interessanter vond.

glowMijn instellingen voor deze foto waren: 24-70mm zoom, f/2.8, ISO1000, Witbalans: Kunstlicht, Sluitertijd: 1/100s Ik heb uit de hand gefotografeerd.

Van idee tot foto 4:

De volgende foto heb ik gemaakt tijdens een bezoek aan Amsterdam. Na bezoek aan het Rijksmuseum heb ik een terras opgezocht op het museumplein voor een koffie. Het had net geregend en zag ineens een paar zwart metalen stoelen waar regenwater op lag. Deze foto hieronder was het begin. Ik heb ook hier weer eerst diverse standpunten genomen.

regen

En uiteindelijk heb ik ook gekozen voor deze compositie. Het licht en reflectie en het idee om de foto om te zetten in zwart-wit. Zo creëer je  een abstracte foto met een grafisch effect.

regen zwart witMijn instellingen voor deze foto waren: 24-70mm zoom, f/2.8, ISO100, Witbalans: daglicht, Sluitertijd: 1/200s Ik heb uit de hand gefotografeerd.

Afwerken van de foto’s:

Al mijn foto’s bewerk ik in Lightroom waarbij ik het contrast wat ophaal, de foto verscherp, lenscorrecties instel, de hooglichten verminder en de schaduwen ophaal. Doordat ik in RAW fotografeer heb je nogal wat speelruimte om een iets onderbelichte of overbelichte foto toch nog goed te krijgen. Voor de zwart-wit foto’s gebruik ik ook NIK software. In dit geval Silver Efex PRO.

Hieronder wat andere abstracte foto’s die ik gemaakt heb:

Ik hoop dat je wat inspiratie gekregen hebt. Probeer vooral veel te experimenteren en kijk vooral naar het onderwerp en de compositie. Meer voorbeelden zijn te vinden op mijn website.

Veel succes !

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *