Wanneer is een foto van een vogel een mooie foto?

Ik hoor van veel mensen die beginnen met vogelfotografie dat ze graag de ijsvogel willen fotograferen. Het is voor velen de holy grail. Natuurlijk is het een prachtig beestje om te zien, maar kan een foto van een minder exotisch exemplaar dan ook nog een prachtige foto zijn? Echt wel!

Toen ik begon met vogelfotografie had ik nog absoluut geen kennis van vogels, laat staan dat ik enig idee had hoe je ze het beste kunt fotograferen. Maar met iedere wandeling die ik maakte nam ik steevast mijn camera mee en heb ik de moeite genomen om te leren observeren en luisteren. En tot mijn verbazing merkte ik al heel snel dat iedere soort zijn eigen karakteristieke trekjes heeft.

Karakteristiek

Dit karakteristieke komt tot uiting in de manier van vliegen, de manier van lopen, de manier van bewegen, de manier van het op en neer fladderen tussen de takken, de manier van kijken (al dan niet versterkt door de kleuren in het verenkleed) en ga zo maar door. Toen ik dit begon te herkennen merkte ik dat ik er steeds meer op begon te focussen om het karakteristieke van de soort in beeld te brengen, tezamen met de aanwezigheid van de natuurlijke omgeving.

En of het nou een huismus, pimpelmeesje of brutale kraai is: het is mogelijk om iedere vogel mooi op een foto tot z’n recht te laten komen. Sterker: de uitdaging om bijv. een snel winterkoninkje leuk op de foto te zetten is vele malen groter dan de ijsvogel die rustig op z’n takje zit…

Ik licht hieronder een 3-tal foto’s toe waarom ik ze geselecteerd heb. Alle foto’s zijn spontaan tijdens het wandelen uit de hand gemaakt. Dus zonder gebruik van hulpmiddelen als schuiltenten of statieven. En het zijn vogels die je gemakkelijk aan kunt treffen!

Staartmeesje

Dit kleine ‘bolletje met een lange staart’ dwarrelt graag met een hele groep door de bomen, waarbij ze continu naar elkaar roepen met snelle korte tsjirpende geluiden. Op achterblijvers wordt netjes gewacht, het zijn zeer sociale diertjes buiten het broedseizoen.

Maar als het tijd is voor kleintjes dan moet er serieus aan een onderkomen gewerkt worden. Zo ook dit staartmeesje: samen met z’n partner werd er onafgebroken aan een veilige inrichting voor de kroost gewerkt. Continu kwamen ze aanzetten met o.a. veertjes voor het interieur. Vlak voor de ingang van het nest streken ze even neer in het zonnetje. De veertjes in z’n snavel vergroten de enorme schattigheids-uitstraling van dit pluizebolletje nogmaals.

staartmees

Spreeuw

Een vrij luidrichtige imitator die me al vele malen verrast heeft met de geluiden die uit z’n snavel komen. Ik heb eens fotografen helemaal opgewonden rondom een boom zien rennen op zoek naar de buizerd die continu van zich liet horen. De uitdrukking op hun gezicht was onbetaalbaar toen ze ontdekten dat ze voor de gek werden gehouden door een spreeuw die feilloos een buizerd na zat te doen.

Zelf ben ik al diverse malen aangesproken op welke vogel ik me aan het focussen was als ik weer eens met de camera omhoog gericht in het bos stond. Als ik dan ‘spreeuw’ antwoordde kreeg ik vaak teleurgestelde blikken: da’s toch niks speciaals? Wie echter ooit een spreeuw in een mooi avondzonnetje op de foto heeft gezet zal begrijpen waarom dit een vogel is waar ik me graag op focus: met zijn groen, blauw & paars oplichtende verenkleed met gouden ‘afwerking’ is het een ware beauty om te zien.

spreeuw

Heggenmus

Ondanks dat de heggenmus een van de meest voorkomende broedvogels in Nederland is, is zijn bestaan bij velen onbekend. Dat komt omdat hij voornamelijk een verborgen bestaan heeft: hij zit in en onder struiken en zoekt zijn voedsel voornamelijk op de grond. Op de rug gezien lijkt het verenkleed van de heggenmus redelijk op dat van de huismus, maar de verschillen zitten ‘m in z’n grijze koppie en de veel spitsere snavel.

Op de foto is de heggenmus nog enigszins van z’n omgeving te scheiden door de korte scherptediepte. In werkelijkheid weet hij helemaal op te gaan in zijn omgeving: het is een meester van de camouflage. Wanneer het me dan toch lukt om een vogel die opvalt door z’n onopvallendheid op de foto te zetten dan kan ik daar heel blij van worden.

heggenmus

Ik zal er niet omheen draaien: ook ik heb de ijsvogel al diverse keren gefotografeerd. En ook in het begin was het voor mij een holy grail. Maar intussen al lang niet meer. Een foto van een mooie vogel is niet per definitie een mooie foto. Een mooie foto daarentegen kan wel van iedere vogel gemaakt worden…

Wil je ook leren hoe je het beste vogels kan fotograferen?

Cursus Vogelfotografie in de achtertuin

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *