Cursus Vogelfotografie in de achtertuin - 1 dag en 1 avond
Vogelfotografie in de achtertuin (inclusief lunch)
De cursus vogelfotografie in de achtertuin bestaat uit een workshop op locatie en een live fotobespreking op een avond.
Vogels fotograferen in je eigen achtertuin of gewoon bij jou in de buurt is voor veel fotografen een uitdaging. Met een aantal praktische tips ben je beter in staat om vogels in hun natuurlijke omgeving op de foto te zetten.


Hoe zie, herken & benader je je een vogel?
Je gaat leren om vogelgedrag te interpreteren waardoor je ze makkelijker kunt benaderen. Hiermee vergroot je je kans op goede foto’s gewoon bij jou in de achtertuin. Ook fototechnisch vormen vogels een uitdaging: een juiste belichting en een voldoende snelle sluitertijd zijn belangrijk voor een goede foto. Hoe je hier in de praktijk mee omgaat met de techniek, de verreiste apparatuur en uitleg over de instellingen komen allemaal aan bod.
In deze cursus vogelfotografie deelt fotograaf Patrick Spruytenburg zowel de plekken als de manier om de vogels te vinden en ze te fotograferen.
Veel mensen hebben het wandelen in de natuur (her)ontdekt. En bij fotografen is de drang ontstaan om meer dan ooit de natuur vast te leggen. Ook Patrick behoort tot deze groep fotografen.

Patrick is een ervaren fotograaf en was vooral actief in de sport- en concertfotografie, de afgelopen twee jaar is hij dankzij de pandemie zich gaan toeleggen op vogelfotografie. Patrick nam zijn macro- en telelenzen mee de natuur in en heeft zich o.a. toegelegd op het vastleggen van vogels.
Hij maakt zijn foto’s niet door uren in een vogelhut te zitten. Hij maakt zijn foto’s al wandelend letterlijk uit de hand. Zijn focus ligt op vogels in hun natuurlijke omgeving op de foto te zetten.


Wat kun je verwachten?
Door middel van een wandeling door het gebied van het Wasven laat fotograaf Patrick Spruytenburg aan de hand van voorbeeldfoto's zien hoe een foto op die betreffende locatie is gemaakt. Tijdens deze wandeling neem je ook jouw eigen camera mee zodat je de verschillende fotografische technieken meteen kan instellen en uitproberen. Ook vragen en uitleg over instellingen die ter plekke het meest handig zijn is dan mogelijk.
Dag 1 (workshop 10:00-15:00 uur)
- Praktische uitleg over hoe laagdrempelige vogelfotografie in een stuk groen gebied letterlijk om de hoek beoefend kan worden. Hoe zie, herken & benader je je onderwerp?
- Technische uitleg over de vereisten aan apparatuur en uitleg over de instellingen. Dit alles aan de hand van een diversiteit aan voorbeeldfoto’s.
- Een wandeling door het gebied waar alle voorbeeldfoto’s gemaakt zijn waar op een aantal locaties gedetailleerd ingegaan wordt op hoe de foto ter plekke gemaakt is.
- Lunch van het Wasven
Dag 2 (bespreking 19:30-22:00)
- Je gaat zelf aan de slag om foto's te maken en jouw beste foto's worden op deze avond besproken. Hier wordt onder andere gekeken naar de techniek, compositie, wat gaat goed wat kan beter
- Ervaringen en foto’s kunnen gedeeld en getoond worden
- De beste foto van iedere cursist wordt op groot formaat afgedrukt en wordt door het Wasven geëxposeerd


Voor wie is deze cursus geschikt? En wat heb je nodig?
Deze cursus is geschikt voor mensen die de basisinstellingen van hun camera begrijpen. Basiskennis over objectieven (brandpunt & lichtsterkte) en de belichtingsdriehoek (ISO / diafragma / sluitertijd) is fijn om de technische achtergrond juist te kunnen interpreteren. Een camera met telelens mocht je ter plekke al aan de slag willen gaan.
Over de locatie het Wasven en de vogels die je daar kan spotten.
De Kleine Dommel vanuit Heeze, de Dommel vanuit België en het Eindhovens Kanaal vormen de grenzen van de wijk Tongelre. De Dommel en Kleine Dommel komen samen in het beekdal van het Eckartse bos, ook wel de Lage Heide genoemd. Het Wasven ligt tussen de twee beken in op een dekzandrug, de Hooge Heide.
Het Wasven is een van de acht groene gebieden die Tongelre rijk is. De groendomeinen van Tongelre zijn onderdeel van het Natuurnetwerk Brabant. Dit is een aaneenschakeling van natuurgebieden in de provincie Noord-Brabant.
O.a. de volgende soorten zijn in het gebied waar te nemen: koolmees, pimpelmees, staartmees, roodborst, boomkruiper, boomklever, sijs, vink, appelvink, putter, winterkoning, witte kwikstaart, merel, huismus, heggemus, spreeuw, grote bonte specht, middelste bonte specht, groene specht, ekster, kauw, kraai, gaai, sperwer, buizerd, bosuil, kerkuil, reiger, meeuw, eend, gans, zanglijster, meerkoet & waterhoen.
De natuur laat zich niet regisseren. Het is helaas onmogelijk om met een aantal vogels een uitgebreide fotosessie af te spreken. Tijdens de wandeling neem je jouw camera mee om een poging te wagen om gespotte exemplaren mooi vast te leggen. Dit is dus geen garantie

