Cursus Vogelfotografie in de achtertuin - 1 dag en 1 avond

Vogelfotografie in de achtertuin (inclusief lunch)

De cursus vogelfotografie in de achtertuin bestaat uit een workshop op locatie en een live fotobespreking op een avond.

Vogels fotograferen in je eigen achtertuin of gewoon bij jou in de buurt is voor veel fotografen een uitdaging. Met een aantal praktische tips ben je beter in staat om vogels in hun natuurlijke omgeving op de foto te zetten.

Grote Bonte Specht
Grote Bonte Specht
Sijs
Sijs

Hoe zie, herken & benader je je een vogel?

Je gaat leren om vogelgedrag te interpreteren waardoor je ze makkelijker kunt benaderen. Hiermee vergroot je je kans op goede foto’s gewoon bij jou in de achtertuin. Ook fototechnisch vormen vogels een uitdaging: een juiste belichting en een voldoende snelle sluitertijd zijn belangrijk voor een goede foto. Hoe je hier in de praktijk mee omgaat met de techniek, de verreiste apparatuur en uitleg over de instellingen komen allemaal aan bod.

In deze cursus vogelfotografie deelt fotograaf Patrick Spruytenburg zowel de plekken als de manier om de vogels te vinden en ze te fotograferen. 

Veel mensen hebben het wandelen in de natuur (her)ontdekt. En bij fotografen is de drang ontstaan om meer dan ooit de natuur vast te leggen. Ook Patrick behoort tot deze groep fotografen.

Cursus Vogelfotografie - Fotograaf Patrick Spruytenburg
Cursus Vogelfotografie - Fotograaf Patrick Spruytenburg

Patrick is een ervaren fotograaf en was vooral actief in de sport- en concertfotografie, de afgelopen twee jaar is hij dankzij de pandemie zich gaan toeleggen op vogelfotografie. Patrick nam zijn macro- en telelenzen mee de natuur in en heeft zich o.a. toegelegd op het vastleggen van vogels.

Hij maakt zijn foto’s niet door uren in een vogelhut te zitten. Hij maakt zijn foto’s al wandelend letterlijk uit de hand. Zijn focus ligt op vogels in hun natuurlijke omgeving op de foto te zetten.

Heggenmus
Heggenmus
Roodborst
Roodborst

Wat kun je verwachten?

Door middel van een wandeling door het gebied van het Wasven laat fotograaf Patrick Spruytenburg aan de hand van voorbeeldfoto's zien hoe een foto op die betreffende locatie is gemaakt. Tijdens deze wandeling neem je ook jouw eigen camera mee zodat je de verschillende fotografische technieken meteen kan instellen en uitproberen. Ook vragen en uitleg over instellingen die ter plekke het meest handig zijn is dan mogelijk.

Dag 1 (workshop 10:00-15:00 uur)

  • Praktische uitleg over hoe laagdrempelige vogelfotografie in een stuk groen gebied letterlijk om de hoek beoefend kan worden. Hoe zie, herken & benader je je onderwerp?

  • Technische uitleg over de vereisten aan apparatuur en uitleg over de instellingen. Dit alles aan de hand van een diversiteit aan voorbeeldfoto’s.

  • Een wandeling door het gebied waar alle voorbeeldfoto’s gemaakt zijn waar op een aantal locaties gedetailleerd ingegaan wordt op hoe de foto ter plekke gemaakt is.

  • Lunch van het Wasven

Dag 2 (bespreking 19:30-22:00)

  • Je gaat zelf aan de slag om foto's te maken en jouw beste foto's worden op deze avond besproken. Hier wordt onder andere gekeken naar de techniek, compositie, wat gaat goed wat kan beter

  • Ervaringen en foto’s kunnen gedeeld en getoond worden

  • De beste foto van iedere cursist wordt op groot formaat afgedrukt en wordt door het Wasven geëxposeerd
Staartmees
Staartmees
Spreeuw
Spreeuw

Voor wie is deze cursus geschikt? En wat heb je nodig?

Deze cursus is geschikt voor mensen die de basisinstellingen van hun camera begrijpen. Basiskennis over objectieven (brandpunt & lichtsterkte) en de belichtingsdriehoek (ISO / diafragma / sluitertijd) is fijn om de technische achtergrond juist te kunnen interpreteren. Een camera met telelens mocht je ter plekke al aan de slag willen gaan.

Over de locatie het Wasven en de vogels die je daar kan spotten.

De Kleine Dommel vanuit Heeze, de Dommel vanuit België en het Eindhovens Kanaal vormen de grenzen van de wijk Tongelre. De Dommel en Kleine Dommel komen samen in het beekdal van het Eckartse bos, ook wel de Lage Heide genoemd. Het Wasven ligt tussen de twee beken in op een dekzandrug, de Hooge Heide.

Het Wasven is een van de acht groene gebieden die Tongelre rijk is. De groendomeinen van Tongelre zijn onderdeel van het Natuurnetwerk Brabant. Dit is een aaneenschakeling van natuurgebieden in de provincie Noord-Brabant.

O.a. de volgende soorten zijn in het gebied waar te nemen: koolmees, pimpelmees, staartmees, roodborst, boomkruiper, boomklever, sijs, vink, appelvink, putter, winterkoning, witte kwikstaart, merel, huismus, heggemus, spreeuw, grote bonte specht, middelste bonte specht, groene specht, ekster, kauw, kraai, gaai, sperwer, buizerd, bosuil, kerkuil, reiger, meeuw, eend, gans, zanglijster, meerkoet & waterhoen.

De natuur laat zich niet regisseren. Het is helaas onmogelijk om met een aantal vogels een uitgebreide fotosessie af te spreken. Tijdens de wandeling neem je jouw camera mee om een poging te wagen om gespotte exemplaren mooi vast te leggen. Dit is dus geen garantie

Bosuilen
Bosuilen
Boomkruiper
Boomkruiper

Onderwerpen

1

Vogelfotografie Workshop

Vogelfotografie in de achtertuin (inclusief lunch) De cursus vogelfotografie in de achtertuin bestaat uit een workshop op locatie en een live fotobespreking op een avond. Vogels fotograferen in je eigen achtertuin of gewoon bij jou in de buurt zijn voor veel fotografen een uitdaging. Met een aantal praktische tips ben je beter in staat om vogels in hun natuurlijke omgeving op de foto te zetten.
2

Vogelfotografie Fotobespreking

Vogelfotografie in de achtertuin (inclusief lunch) De cursus vogelfotografie in de achtertuin bestaat uit een workshop op locatie en een live fotobespreking op een avond. Vogels fotograferen in je eigen achtertuin of gewoon bij jou in de buurt zijn voor veel fotografen een uitdaging. Met een aantal praktische tips ben je beter in staat om vogels in hun natuurlijke omgeving op de foto te zetten.Deze serie is helaas uitverkocht.
Volgend seizoen starten we weer!


Meer dan 1950 cursisten gingen je voor
Cursus Vogelfotografie in de achtertuin 75,-

Kies een startdatum

Zondag Ochtend
Zondag 24 apr 2022
Vol
Les 1 24 apr 2022 10:00 - 15:00
Les 2 16 mei 2022 19:30 - 22:00
Meer dan 1950 cursisten gingen je voor
Cursus Vogelfotografie in de achtertuin 75,-Deze serie is helaas uitverkocht.
Volgend seizoen starten we weer!


Meer dan 1950 cursisten gingen je voor
Cursus Vogelfotografie in de achtertuin 75,-

Ik fotografeer al veel in de stad, vooral stadse beelden leg ik daarbij vast. In de stad zit ook natuur, de planten en bomen lukt mij wel om vast te leggen. Maar de dieren lukt mij vaak juist niet, dat was de rede dat ik deze cursus wilde volgen. Tijdens deze cursus heb ik geleerd hoe ik het beste kan kijken, waar ik beter op kan letten en heb ik tips gekregen hoe je de vogels het beste vast kunt leggen. Niet alleen in een natuurlijke omgeving, maar ook de stadsomgeving werd behandeld. De cursus begon al met de vraag wat iedereen zijn ervaring was en wat ze verwachten van de cursus, hierdoor werd er ingegaan op de zaken de belangrijk waren voor de cursisten. Dit maakte de cursus fijn om te volgen, precies op het niveau van de cursisten. De cursus zelf was duidelijk, vol met goede voorbeelden hoe je vogels kunt fotograferen. Ik kijk met veel plezier terug op de cursus.

Avatar
Jasper Scheffers
Fotoclub lid

Het meest waardeer ik het enthousiasme van de cursusleider. Hij heeft bij de start van de workshopdag bij alle cursisten geïnformeerd naar hun doelen en heeft daar de inhoud op afgestemd. Heel prettig omdat de kleine groep al een redelijke kennis van de technische aspecten had. Heel fijn was dat we toch ook 1,5h naar buiten zijn gegaan. Omdat er op dit onderwerp geen garantie te geven is op het zien van vogels is het erg fijn dat er over 3 weken een terugkomavond plaatsvindt waarop we onze 'oogst' kunnen delen en bespreken. De cursusleider heeft een goed kennisniveau qua fotografie als ook qua ornithologie. Hij is makkelijk benaderbaar. Bood op het einde aan om allerlei extra vragen te beantwoorden en info op te sturen. De locatie is perfect. De lunch die inclusief was was heerlijk. Perfect! Zeker een aanrader.

Avatar
D. Niderost Niderost
Fotoclub lid
Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden