Voorjaarsfotografie! De motivatie

Het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten, de temperatuur stijgt langzaam maar zeker en de dagen worden weer langer. Het is lente! Alles ziet er gelijk zoveel vrediger uit. Ik krijg direct zin om te genieten van die heerlijke eerste zonnestralen, maar wat ga je doen als je beter niet meer met elkaar het terras op kunt gaan?

Meer dan ooit heb ik de behoefte om even lekker naar buiten toe te gaan. Even een blokje om. Even een frisse neus halen. Even mijn hoofd leeg maken, mijn gedachten verzetten, even achter de computer, tv of krant vandaan. Buiten is er van alles te zien. Het is heerlijk om een blokje om te gaan en je oog te laten vallen op de bloeiende bloesem en de krokusjes die ontluiken in het gras. Een mooi moment om je camera weer eens tevoorschijn te halen. Ik geef jullie in deze blog enkele voorjaarsfotografie tips!

Voorbereiding: Moment van de dag/ locatie/ plan

Eigenlijk kun je vrijwel iedere lentedag wel fotograferen. Om het voorjaarssfeertje vast te leggen kunnen zonnestralen of een mooie blauwe lucht je meestal al wel een heel eind op weg helpen. Je zult merken dat het op een grauwe, bewolkte dag veel lastiger is om dat heerlijke gevoel vast te leggen. Je kunt ervoor kiezen om zomaar op pad te gaan en jezelf te focussen op alle lente taferelen die zich in de natuur voordoen.
 
Je kunt er ook voor kiezen om voorbereid op pad te gaan. Bedenk vooraf wat jij graag wilt vastleggen. Wil je dat frisse voorjaarsgevoel vastleggen? Dan is het slim om ’s ochtends vroeg op pad te gaan, wanneer de dauwdruppeltjes nog op het gras staan en de zon vaak nog mooi laag. Hierdoor krijg je strijklicht, dit is mooi zacht en helder licht. Wanneer je in de middag naar buiten toe gaat, is het gemakkelijker om de harde en felle lente kleuren vast te leggen. De zon staat hoger aan de hemel, de lucht is hierdoor waarschijnlijk intenser en harder blauw van kleur. Bovendien komen de felle kleuren veel meer naar voren toe.

In de lente ontwikkelt de natuur zich snel. De ene dag is er nog amper een krokusje in het veld te ontdekken en binnen enkele dagen kan een heel veld bezaaid zijn met krokusjes, waarna ze ook weer snel kunnen verdwijnen. Dit geldt natuurlijk al helemaal voor bloesem. Wil jij dit vastleggen? Wacht dan niet te lang, maar grijp je moment! Op zoek naar bloesem? Ga in je buurt opzoek naar een boomgaard met appel en/of kersen bomen. Deze hebben vaak mooie bloesem.

Heb je ook al nagedacht over wat je wilt vastleggen? Wil je gewoon een mooi sfeerbeeld van de lente vastleggen tijdens een heerlijke ontspannen wandeling of wil je misschien het ontstaan van een narcis of het tot bloei komen van bloesem vastleggen? Wanneer de eerste knopjes aan een boom ontstaan, gaan deze vaak al snel open. Binnen één week zou je zo je fotoverhaal over het tot bloei komen van bloesem vast kunnen leggen. Een prachtig tafereel, wat ook snel verstoord kan raken door wat fixe regenbuien. Wacht dus niet te lang, wanneer je een plan hebt gemaakt.

voorjaar

Focus en kleur

Wil je de lente fotograferen? Om een sfeerbeeld te creëren wat je een echt lente gevoel geeft is het slim om opzoek te gaan naar kleur. Door het ontluiken van alle narcissen, krokusjes, blauwe druifjes en de prachtige bloesem is dat natuurlijk niet zo’n hele moeilijke opgave. Zorg er wel voor dat je de foto rustig houdt. Dit doe je door het accent in de foto voornamelijk op één kleur te leggen.

Je kunt bijvoorbeeld de focus op één bloem of één tak vol bloemen leggen. Door je Diafragma getal omlaag te zetten kun je ook een mooie scherpte-diepte creëren waardoor je nog meer focus op één kleur element of één voorwerp kunt vastleggen. Hierdoor komt het los van de omgeving. De waarde die je hiervoor het beste in kunt stellen is afhankelijk van vele omstandigheden.

Het licht, de aftand tot het voorwerp, het brandpunt van je camera, de iso-waarde en het type lens. De ene lens heeft nu eenmaal lagere f-waarden dan een andere. Je kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat alles op je foto scherp is. Hierbij kies je voor een zo hoog mogelijk diafragma getal op je camera. Wanneer je iets met veel kleur fotografeert, waarbij alles scherp is, is het belangrijk dat je extra goed let op de kleurverdeling in je foto. Structuur, herhaling en een gelijke kleurverdeling zorgen voor een mooie balans in je foto. 

bloemen

Rust

Wanneer je de natuur en voornamelijk de voorjaarstaferelen wilt vastleggen is het belangrijk dat je let op de details. Probeer ervoor te zorgen dat je de onnatuurlijke elementen zoveel mogelijk uit beeld laat. Een vuilnisbak in het park, een geparkeerde auto langs de kant van de weg of een lantaarnpaal kunnen het vredige, rustgevende gevoel van je sfeerbeeld al snel verstoren. Het kan zomaar zijn dat je een prachtig object hebt gevonden, maar je de ruis van een voorwerp niet kunt voorkomen.

Je hebt bijvoorbeeld een prachte blauwe druif gevonden in het parkje om de hoek, maar er staat een lelijke prullenbak op de achtergrond. Probeer dan eerst of je zelf van standpunt kunt wisselen. Is dit niet mogelijk dan zou je het kunnen oplossen door een wit of zwart stuk karton achter het plantje te plaatsen. Zo kun je deze afzonderen van zijn omgeving en een prachtige foto maken zonder ruis. Hoe verder je het stuk karton weg plaatst van het voorwerp, hoe meer diepte je in je foto kunt creëren. Let er wel op dat je stuk karton dan ook groter moet zijn.

ruis op achtergrond

Portretten

Wanneer je, je aan de RIVM richtlijnen houdt (lees 1,5 m. afstand) dan kun je prima een portret foto maken tussen de bloemen. Stem de kleding van het model dan goed af met de omgeving. Het is veilig om te gaan voor rustige en basic kleuren. Wanneer je het frisse en vrolijke gevoel vast wilt houden is het slim om te gaan voor lichte kleuren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je model vrolijke lente kleuren aan te laten trekken.

Zorg er dan wel voor dat de omgeving juist weer niet te bond is, zodat er wel een mooie balans zit tussen het model en de omgeving. Bij portretfotografie is je model het hoofdonderwerp. Zorg dus dat hij/zij niet wegvalt in de omgeving. Een geel t-shirt in een veld vol gele narcissen is volgens mij niet het beste idee. 

lente

Plezier

Je kent vast wel de cliché uitspraak: “Alles wat je aandacht geeft groeit”. In een wetenschappelijk artikel kwam ik tegen dat het fotograferen van mooie dingen in je omgeving een positief effect heeft op je humeur en je energie een boost kan geven. Dus ik zou zeggen… waar wacht je nog op? Lekker op pad! Zoek de lente op.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *