Simpele Lightroom trick om sensorvlekken te vinden

Lightroom gebruiken om vlekken veroorzaakt door stof op je cametasensor te verwijderen is een vrij eenvoudig proces: je klikt gewoon op “Visualiseer vlekken” en gebruikt de tool Vlekverwijdering, toch? Nou, fotograaf Anthony Morganti denkt dat hij een betere manier heeft ontdekt. In deze video laat hij je een “verborgen” Lightroom-truc zien waarmee je je foto’s eenvoudig systematisch kunt doorzoeken op sensorvlekken … of wat dan ook.

Het sleutelwoord hier is “systematisch”. De “truc” is niet een soort speciale verborgen wonderfunctie ingebouwd in Lightroom Classic, maar een sneltoets waarmee je 100% op je foto kunt inzoomen en deze blok voor blok kunt doorzoeken, zonder een enkele pixel te missen of te overlappen. Het is een veel betere versie van het handmatig slepen van je afbeelding.

lightroom

Dit is hoe het werkt:

Nadat je op de afbeelding hebt geklikt om in te zoomen tot 100%, klik je op je toetsenbord op de knop ‘Start’ (of op een Mac op Functie toets > Pijl naar links als je geen startknop hebt) om je zoomvenster automatisch in de linkerbovenhoek van de afbeelding te plaatsen.
Vervolgens klik je keer op keer op pagina-omlaag (functie toets > pijl-omlaag als die toets niet op je keybaord staat) om je afbeelding blok voor blok te scannen zonder verspilde pixels.

Zelfs als je Lightroom al jaren gebruikt, heb je deze eenvoudige maar nuttige snelkoppeling waarschijnlijk nog nooit geweten. Ik gebruik hem zelf in situaties van grote heldere vlakken in mijn foto’s, zoals lucht of een lichte achtergrond bij een portret. Met een paar toetsaanslagen kunt je dus systematisch over elke pixel door je afbeelding ‘lopen’, zodat je niets mist zoals je zou kunnen doen als je de foto sleept.

Bekijk de volledige video om te zien hoe het werkt en hoe Anthony Morganti het gebruikt om sensorstof te verwijderen.

lightroom truck

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *