Review Praktijkboek Natuurfotografie NXT LVL

In het Praktijkboek Natuurfotografie NXT LVL (NeXT LeVeL) nemen ruim 15 schrijvende fotografen, waaronder natuurfotograaf Johan van de Watering, je mee in hun fotografisch proces. Hoe komen ze van een kansloze óf een kansrijke setting naar een topfoto? In de meer dan 70 artikelen schrijven ze over hun visie, de toegepaste techniek, gebruikte apparatuur, manier van kijken en hoe ze met vallen en opstaan tot de eindfoto zijn gekomen.

De auteurs geven al hun succesformules prijs. Elke discipline binnen de natuurfotografie komt uitgebreid aan bod: macro-, landschaps-, vogel-, dier-, nacht- en creatieve fotografie. Praktischer dan dit kan een boek niet worden en inspirerender trouwens ook niet.


Auteurs en boekgegevens

Auteurs Meewerkende auteurs en fotografen zijn onder andere: Theo Bosboom, Marijn Heuts, Ernst Kremers, Johan van der Wielen, Bob Luijks, Roeselien Raimond, Paul van Hoof, Henri van Vliet, Arno ten Hoeve, Ron Poot en Johan van de Watering. Stuk voor stuk toppers in hun fotografie alsook in hun schrijven erover.

Titel : Praktijkboek Natuurfotografie NXT LVL (tweede Druk)
Ondertitel : Til je fotografie naar een hoger niveau met 70 succesformules 
Uitgave : Hardcover, gebonden en genaaid, full-color 
Formaat : 230×230 mm 
Aantal pagina’s : 192
ISBN : 99789079588329 
Verkoopprijs : 28,95 euro

Fotografie-genres en onderwerpen

In het boek komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Macrofotografie
  • Landschapsfotografie
  • Vogelfotografie
  • Dierenfotografie
  • Nachtfotografie
  • Creatieve fotografie

En verder staat het boek boordevol tips en voorbeeldfoto’s. Een kleine greep uit de behandelde onderwerpen: kraanvogels, noorderlicht, vuurvliegjes, oehoe doe je dat, egeltje, winterzwijnen, de tranen van Laurentius, edelhert, Lemelerberg, Amelandse duinen en lensbaby in de bush. En daarnaast; effect polarisatiefilter, startrails in maanlicht, sterretjes zien, boerenzwaluw in vlucht, rood bekermos, footzoom, vliegende vleermuizen, mistflarden, parende padden, damphert, Rügen, bedauwde libel, klaprozenveld, Jan-van-genten, knoflookpad, happy tree, overdosis schattigheid en nog veel meer…

Paddestoelen met flitser van achteren verlicht en subtiele waternevel uit plantenspuit
Paddestoelen met flitser van achteren verlicht en subtiele waternevel uit plantenspuit

73 concrete voorbeelden

Het idee voor het boek is ontstaan bij Daan Schoonhoven (de eindredacteur) tijdens een reis naar IJsland, te midden van de natuurpracht aldaar. Zoveel moois om te fotograferen, maar waar en hoe begin je? Een geweldige plek levert niet automatisch een geweldige foto op. Hoe vertaal je die overweldigende schoonheid naar een foto met een bijbehorend wauw-gevoel? 

In dit boek wordt aan de hand van 73 concrete voorbeelden het proces van setting naar een ‘wereldplaat’ beschreven en verbeeld. Het team van fotografen/auteurs geeft hierbij zonder terughoudendheid haar geheimen prijs. Het boek is echter geen bundeling van eenvoudige toverformules, het gaat verder dan het leren van compositie-regels, het beheersen van technieken of het simpelweg kopiëren van een idee. Het gaat hier om een fotografisch proces, dat soms een kwartiertje duurt, maar ook jaren kan vergen of zelfs wel een heel leven. 

Dat is de ongemakkelijke waarheid van Natuurfotografie NXT LVL. Er wordt een beroep gedaan op vaardigheden en eigenschappen die je niet vanuit de theorie leert. Denk aan doorzettingsvermogen, geduld, visie, zien waar anderen aan voorbij gaan, het vermogen tot anciciperen, planmatig werken, ervaring en discipline. Kortom: een mindset om ‘tot het gaatje te gaan’. Dit praktijkboek biedt je daartoe de motivatie, inspiratie en de handvatten.

De volgorde waarin de 73 onderwerpen staan is willekeurig. Het is niet noodzakelijk voorin het boek te beginnen; je kunt er heerlijk in grasduinen en je laten inspireren. 

Het fotograferen van de baan van  vuurvliegjes in Zuid Limburg / Het Rijk van Nijmegen middels een samengestelde foto
Het fotograferen van de baan van vuurvliegjes in Zuid Limburg / Het Rijk van Nijmegen middels een samengestelde foto

Vast stramien

De uitleg in het boek volgt per onderwerp hetzelfde stramien: links zie je een foto van hoe je je onderwerp op het eerste gezicht aantreft in de natuur en ook als zodanig fotografeert. Dus een vrij algemene en niet erg boeiende foto. Vervolgens staat er een foto die er al interessanter uitziet en meer esthetisch is. En dan de volgende foto die er niet alleen goed uitziet maar die ook echt een verhaal vertelt of die een bepaalde spanning uitstraalt.

Ditzelfde stramien wordt het hele boek door gevolgd voor alle verschillende onderwerpen die behandeld worden. Je merkt meteen dat het inspirerend werkt en erg dichtbij de fotografiepraktijk staat, met bijvoorbeeld ook technische informatie over camera-settings. Achterin staat een index met de verschillende fotografen. Het boek is onderdeel van de serie ‘Praktijkboek fotografie’ van Pixfactory en Birdpix. Ook dit praktijkboek ziet er weer verzorgd en mooi uit, aan de vormgeving is veel aandacht besteed. Deze uitgave is bedoeld om je natuurfoto’s naar een hoger level te tillen.

Het spannend fotograferen van een vleesetend plantje
Het spannend fotograferen van een vleesetend plantje

Hoe vond ik het?

Ik vond het een zeer prettig leesbaar boek waar ik al spelenderwijs (het kost namelijk totaal geen moeite om af en toe even een hoofdstukje te pakken) een hele hoop van opgestoken heb. En niet alleen over onderwerpen waar ik nog geen enkele ervaring mee had, ook bij al veelgemaakte opnames heb ik behoorlijk bijgeleerd. Ik heb de echte ‘eye openers’ even met een markeerstift aangestreept zodat je ze gemakkelijk weer tegenkomt bij het opnieuw doorbladeren van het boek.

De onderwerpen zijn zeer divers en voor mij erg interessant. Geen portretfotografie, maar landschappen, natuur en dieren. Het leuke is dat de camera-settings (zowel bij de mindere als bij de geslaagde opnames) erbij gezet zijn. En daarbij ook een duidelijke uitleg waardoor dit het verschil gemaakt heeft en wat de gedachte erachter was. Al met al stimuleert het je creativiteit en je vermogen om tot oplossingen te komen bij problemen in eigen situaties. Echt een boek om nog vaak te raadplegen en een enorme aanrader!

Prijs en waar te koop

Het boek is te koop bij Bol.com

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *