Op fotografische tour langs Europese kastelen

Kastelen zijn voor mij de weerspiegeling van het verleden. Ieder kasteel vertelt een uniek verhaal over de historie van het pand en omgeving. Dit heeft mij geïnspireerd om een drieluik te maken rondom drie beroemde Europese kastelen. Welke kastelen dit zijn, hoe ze gefotografeerd zijn en waar ze te vinden zijn, vertel ik in dit blog

Eilean Donan Castle

eilean donan castle

De Brexit mag dan dichtbij zijn dan ooit, tijdens het schrijven van dit blog ligt Eilean Donan nog steeds in Europa. Volgens een prominente trip advisor staat Eilean Donan op de zevende plaats binnen de tien beroemdste Schotse kastelen. Een lachertje omdat Eilean Donan een van de meest gefotografeerde kastelen ter wereld is. Daarbij wordt Eilean Donan benoemd tot het mooiste kasteel van Schotland. Een terecht plaatsje binnen mijn serie.

Bij Schots weer denken we aan regen, mist en dreigende wolken. Twee van deze drie elementen zijn toegevoegd in deze foto. Deze foto is gemaakt tijdens een vriendentrip. Vanuit het thuisfront kregen we de tip over ochtendmist, die vanuit het imposante berglandschap optrekt. Eilean Donan ligt al sinds de 13e eeuw op een eiland in Loch Duich. Slechts 800 meter vanaf het dorpje Dornie. 
 
We parkeerden onze Sprinter, vanwaar we dit magische uitzicht hadden. En omdat we op tijd bij het kasteel aankwamen, was het aantal toeristen nog beperkt. Dankzij de retoucheertool van Lightroom, ‘poetste’ ik de stenen brug schoon en creëerde ik dit tijdloze plaatje.
 
 

Tussen het Duitse Koblenz en Cochem ligt een sprookje, genaamd Burcht Eltz. Verscholen tussen het beschermde Eltzer bos, wordt Eltz al 850 jaar door dezelfde familie onderhouden.

De veelzijdige architectuur maakt deze burcht uniek. Maar dat niet alleen, Eltz is ook een van de weinige Duitse kastelen die nooit vernietigd zijn. Persoonlijk kende ik Eltz al van de Google plaatjes. Dus toen ik Eltz met eigen ogen ontdekte, werd deze ervaring op de bucketlist afgevinkt. 
 
We bezochten Eltz per toeval. We waren, net als in Schotland, op vriendentrip. We werden wederom getipt door het thuisfront: ‘Eltz, dat is pas een mooi kasteel!’.

burcht eltz

Eltz ligt nabij het dorpje Wierschem, daar aangekomen volgden we de bordjes naar de aangegeven parkeerplaats. We kozen voor de pendelbus, reden door de bossen, en stapten uit. We genoten van een mooie view over de burcht en zijn omgeving. We waren later op de warme zomermiddag, dus de grootste toeristendrukte was gelukkig voorbij. 
 

Slot Neuschwanstein

slot neuschwanstein

Naast dat Neuschwanstein het beroemdste kasteel is uit deze serie, is dit sprookjesachtige slot ook het jongste slot. Neuschwanstein is gebouwd in de 19e eeuw in opdracht van een krankzinnig verklaarde koning.

Deze koning liet zijn droomkasteel bouwen, volledig aangepast naar zijn (wan)smaak. De onnodige kosten waren hoog, wat het volk hem niet in dank afnam. ‘Toevallig’ werd deze man dan ook dood gevonden op de bodem van een meer. De bouw van het kasteel werd na zijn dood per direct stilgelegd.

Toch liet deze koning ons een prachtig slot na, zo mooi dat Walt Disney hier zijn inspiratie vandaan haalde voor het kasteel van Doornroosje in Californië. 
 

We bezochten Neuschwanstein tijdens dezelfde trip als waarin we Eltz bezochten. Toch ligt Neuschwanstein bijna 500 kilometer verder Duitsland in, vlakbij Oostenrijk en Liechtenstein. We parkeerden onze klusbus in het plaatje Hohenschwangau, vanwaar we pendelbus namen richting het slot. Wachtend op de pendelbus, tussen de Japanners, hadden we een verrassende view op Neuschwanstein.

Uiteraard hebben we het iconische uitzicht gefotografeerd vanuit de Mariënbrucke. Maar het feit dat je daar tussen de honderden toeristen staat, zegt dat genoeg. In Lightroom heb ik de torentjes een klein beetje opgelicht, zodat deze ‘loskwamen’ van het rotslandschap. Slot Neuschwanstein wordt jaarlijks door 1,6 miljoen toeristen bezocht en is daarmee een van de grootste toeristenattracties van Duitsland. Het is dan ook van belang dat kaartjes minimaal een maand voor bezoek worden gereserveerd, om teleurstellingen te voorkomen. 
 
 
Ik hoop jou te hebben geïnspireerd met dit blog. Heb jij kastelen in binnen- of buitenland die een must zijn om te bezoeken? Laat het dan weten in de reacties!
 
 

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *