Je camera schoonmaken kunnen ze als geen ander bij CHIPCLEAN

Van slager tot uniek concept in de wereld

CHIPCLEAN is in de Nederlandse fotografiewereld flink bekend, maar wat is het verhaal van de man achter CHIPCLEAN? Ton Niessing, oprichter van het bedrijf, runt intussen samen met zijn dochter Lis een mooie onderneming met een groeiend klantenbestand. In de laatste twee jaren is dit verdubbeld en per jaar worden er zo’n 4000 camera’s schoongemaakt en 3500 tot 4000 lenzen gekalibreerd. Maar dit interview exclusief voor Fotoclub.nl gaat vooral over het mooie verhaal achter het bedrijf en de passie van Ton en Lis. Een verhaal dat begint met verschillende aspecten die later bij elkaar komen in CHIPCLEAN. 

Voorgeschiedenis

Ton was in eerste instantie opgeleid tot slager en leerde daar al het grote belang van schoonmaken. Het proces van eerst grof schoonmaken en daarna verfijnen tot het helemaal schoon is. Hij werkte in de horecabranche maar met zijn astma had hij wel veel last van de omgevingen waar hij werkte. Door een vriend werd hij erop gewezen dat er bij Philips Nijmegen behoefte was aan mensen waarbij je in een schone omgeving kon werken. Immers, alle technische producten zoals chips worden noodzakelijkerwijs in een zeer schone omgeving geproduceerd.

Meten is weten

Bij Philips leerde Ton het belang van een schone omgeving maar ook dat je alleen resultaten kunt garanderen als je op verschillende momenten meet: vooraf, tussentijds en achteraf. Ton ontwikkelde zich door innovatief te denken. Overigens was Ton de laatste persoon die bij de Philips-vestiging een vast contract kreeg, daarna werden alleen nog tijdelijke contracten geboden door ontwikkelingen bij Philips.

(Sport)fotograaf

Daarnaast was Ton sinds 2002 aan het fotograferen. Zijn eerste body was een Canon 60D. Hij werd sportfotograaf, werkte 7 jaar voor Pro Shots en bracht allerlei sportevenementen in beeld. Daardoor kende hij ook veel mensen in de fotografiewereld, iets wat hem later nog goed van pas zou komen. Ton heeft nog steeds vier camera’s en fotografeert naast de honden ook voor voetbalclub Achilles’29.

Vizsla en het ontstaan van CHIPCLEAN

Intussen was Ton in aanraking gekomen met de Vizsla, een Hongaars jachthondenras dat zich kenmerkt door intelligentie, enthousiasme en goed sociaal gedrag. Ton en zijn vrouw hebben uiteindelijk zelf twee nesten gefokt en hanteerden de kennelnaam ‘Szeret’ wat ‘houden van’ betekent in het Hongaars. De bevlogenheid van het gezin met deze honden resulteerde ook in het maken van een kalender met natuurlijk foto’s van het ras gemaakt door Ton. Aan het einde van dit artikel meer over dit hondenras.

In oktober 2004 werd Ton gevraagd om in Texas bij de Nationals te fotograferen op een bijeenkomst van de grootste Vizsla-vereniging. Natuurlijk ging hij dit doen maar constateerde bij de voorbereidingen dat zijn sensor erg vies was. Canon gaf aan dat schoonmaken kon maar dat hij de camera dan 4-6 weken kwijt was en de volgende week moest hij al naar Texas. Dat ging dus niet werken. Een collega van Philips vroeg hem waarom hij de camera niet op zijn werk schoonmaakte. Tenslotte was dat een zeer schone omgeving. Dat kostte nog wel even wat moeite want een spiegelreflexcamera mocht eigenlijk niet naar binnen. Na wat doorzetten mocht het uiteindelijk zonder accu en geheugenkaart en met een flinke controle wel. De camera werd wonderbaarlijk mooi schoon en tevreden stapte Ton op het vliegtuig. Tijdens de vlucht had hij een gesprek met een zakenman naast hem die hij dit verhaal vertelde. De man raadde hem aan er een bedrijf van te maken, hij was tenslotte niet voor niets een zakenman. In Texas fotografeerde Ton er op los en verkocht al zijn 500 kalenders.

Bij terugkomst bracht hij de in het vliegtuig onstane gedachten in praktijk: CHIPCLEAN was geboren. Zo kwamen alle lijntjes bij elkaar en waren de Vizsla’s indirect de oorzaak van het onstaan van Ton’s bedrijf. Hij is begonnen bij een fotozaak in Nijmegen, verhuisde daarna naar een kleine ruimte in een pand in Heumen waar hij inmiddels gebruik maakt van een grotere ruimte met twee cleanrooms en een kalibreerbaan.

CHIPCLEAN is de enige in de wereld die in een volledig stofvrije ‘cleanroom’ schoonmaakt. Een idee dat dus ontstaan is door Tons ervaringen bij de slagers, Philips en natuurlijk de fotografie. Daardoor heeft Ton nu reeds 17000 klanten en is zijn klantenbestand de afgelopen twee jaar verdubbeld. Zijn klanten komen uit Nederland maar ook uit de rest van de wereld. Er melden zich klanten uit onder andere de Benelux, Frankrijk, Noorwegen, Rusland, Kenia en Curacao. Samen met zijn dochter Lis heeft hij daar de handen vol aan en is trots op het behaalde resultaat. Tijdens het gesprek zie je de trots van Ton dan ook op zijn gezicht als hij over CHIPCLEAN en zijn enorme enthousiasme als hij over Vizsla’s praat.

Bij CHIPCLEAN werkt men alleen op afspraak en neemt men tijd voor de klant. Vooraf wordt al gevraagd naar het type camera en ze kennen alle varianten. Camera’s hebben in de basis allemaal hetzelfde principe maar verschillen per merk en zelfs per type wat betreft de mate van vervuiling en de oorzaak daarvan. Spiegelreflexcamera’s vervuilen vooral van binnenuit door de werking van de mechanische delen, systeemcamera’s juist vooral van buitenaf door stof.

Ook het meten is weten komt weer terug. Je ziet als klant vooraf en tijdens het schoonmaakproces precies wat er aan de hand is en wat het resultaat van het schoonmaken is. Daardoor krijg je ook drie maanden garantie op de schoonmaak. Je kunt immers zelf constateren dat het echt schoon is geworden. Grappig was dat toen ikzelf deze zomer mijn D500 liet schoonmaken er een man met UV-filter op het objectief binnenkwam. Ook hij wilde zijn camera laten schoonmaken en gaf aan dat hij dacht vetvlekken op de sensor te zien naast stofvlekjes. Uiteindelijk kwamen de ‘vetvlekken’ puur door de vertekening door het UV-filter.

Trots en dromen

Ton is ontzettend trots op zijn unieke bedrijf, opgebouwd van niets tot wat het nu is. Hij is ook trots op de samenwerking met zijn dochter, die inmiddels volop in het bedrijf meewerkt. Hij is benieuwd of zijn dochter uiteindelijk ook het bedrijf overneemt. Intussen zou Ton dag en nacht kunnen werken maar zijn vrouw en de honden vragen ook om aandacht. Vizsla’s moeten veel wanden en ook uitgedaagd worden.

Voor CHIPCLEAN heeft Ton geen enorme uitbreidingsplannen hoewel een derde cleanroom en tweede kalibratiebaan erg fijn zouden zijn. Maar daar is meer ruimte voor nodig dan men nu heeft.

Tips voor de leden van Fotoclub.nl

Natuurlijk moet je altijd opletten met het verwisselen van objectieven, zoveel mogelijk stof voorkomen. Verder, hou je apparatuur aan de buitenkant goed schoon. Maar de belangrijkste conclusie van het verhaal is: ga niet zelf schoonmaken. De vervuiling in zelfs je huiskamer is zoveel maal groter dan in een cleanroom dat je alleen al door het schoonmaken meer vervuiling veroorzaakt. Liever ieder anderhalf jaar een professionele schoonmaak waardoor het ook langer schoon blijft dan zelf doen. 

En zet dus geen UV-filter op je objectief: het geeft alleen maar meer vervuiling op je foto’s.

Een bijzonder bedrijf

Ik heb CHIPCLEAN ervaren als een uniek bedrijf, niet alleen door de manier van werken maar ook door het verhaal erachter. Ton is een no-nonsense type. Gericht op kwaliteit want je komt de deur niet uit als het resultaat niet 100% is. Bijzonder dat hij de enige is die deze ervaringen heeft en gebruikt waardoor wereldwijd echte concurrenten ontbreken. Zodanig dus dat mensen in Nederland forse afstanden rijden om de camera schoon te laten maken maar ook mensen uit andere landen moeite doen om hun camera bij Ton te krijgen. En Heumen is nu dus bekender dan ooit! Overigens kan opsturen via verschillende fotozaken of rechtstreeks ook. 

Wat opvalt in zijn werkwijze is dat hij voor de klanten volledig transparant werkt. Ton en Lis gaan niet met je camera naar achteren en komen dan terug met de mededeling dat schoon is. Ze nemen je mee in het proces, komen constant terug en laten jou als klant op het beeldscherm zien hoe ver het proces is. 

CHIPCLEAN heeft een beperkte website (www.chipclean.nl) omdat ze bij hun oude website merkten dat de teksten werden gekopieerd. Men maakt veel gebruik van telefoon, mail en Facebook

Het hondenras Vizsla

De Vizsla is een Hongaars hondenras dat gebruikt wordt als waak- en jachthond. Ze zijn slim en hebben een goede band met hun baas. Ton heeft dit meegemaakt toen hij een gehandicapte Vizsla uit Hongarije ophaalde. Het beest is helemaal opgeleefd maar geef ook veel dankbaarheid terug aan Ton en zijn vrouw. 

Echter, in Hongarije is een hond geen huisdier zoals wij dat kennen. Daarom moeten best veel Vizsla’s worden opgevangen, vaak in minder goede gezondheid. Ton, zijn vrouw en Lis gaan regelmatig naar Hongarije om te helpen in het asiel. CHIPCLEAN sponsort ook wat gerichte activiteiten in het asiel, zoals het aanleggen van een goede bescherming tegen de kou in de winter en de hitte in de zomer. Die ondersteuning door vrijwilligers loopt allemaal via Vizsla In Not waar ook filmpjes te zien zijn van de diverse projecten en de activiteiten van Ton en zijn gezin.

Vizsla

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *