In The Picture: Thijs Schouten

Elke maand zetten zetten we een hobbyfotograaf In The Picture. Dit zijn mensen zoals jij en ik die graag fotograferen in hun vrijetijd. Wie zijn deze mensen? Wat voor foto’s maken ze? Ken jij ook iemand die een keer In The Picture gezet mag worden? Tip ons dan. Deze keer staat Thijs Schouten In The Picture.

Wie is Thijs?

Mijn naam is Thijs Schouten. Ik werk voor Intergamma, het hoofdkantoor van Gamma en Karwei.  Ik fotografeer in de avonden,  weekenden, en allle vrije tijd die ik heb. Toen ik begon met fotografie starte ik als allrounder en probeerde alles.  Op een gegeven moment heb ik besloten om mij te gaan specialiseren in één soort fotografie. 
 

Wat betekent fotografie voor jou?

Voor mij betekent fotografie rust en vind het heerlijk om met de camera naar buiten te gaan. Ik zit meer dan 40 uur per week binnen op kantoor, en dan is fotografie heel fijn om in te verdiepen als afwisseling. Het ermee bezig zijn, en dingen vastleggen. En daarbij geeft het mij ook een hele andere kijk op de wereld.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid en welke stijlen fotografeer je?

De stijlen die ik fotografeer zijn: natuur, landschap, actie, en sport. Het blijft een uitdaging om jezelf te onderscheiden. Maar in mijn geval zou ik zeggen compositie, lijnenspel, en het verhaal wat je met de foto probeert te vertellen.

Om een voorbeeld te geven, als ik een vogel fotografeer probeer ik de vogel in een natuurlijke omgeving te plaatsen. Met de foto probeer ik dan te vertellen waar de vogel voorkomt en waar deze leeft. Als we het over actie en sport hebben, probeer ik het moment en de spanning goed vast te leggen.

foto-thijs-schouten
Fotografie: Thijs Schouten

Welke locaties en onderwerpen spreken jou het meest aan?

Veel mensen zeggen dat het buitenland mooi is om te fotograferen, dit vind ik zelf ook. Maar aangezien ik vader ben van twee kleine kinderen gebeurt dit niet vaak meer. In Nederland zijn Polders leuk om te fotograferen omdat daar veel weidevogels te vinden zijn. Ook de oostvaardersplassen en Arkemheen zijn locaties die mij aanspreken.

uil
Fotografie: Thijs Schouten

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik ben ik lid van een fotoclub en een natuurfotoclub. Hier haal ik vere weg de meeste inspiratie vandaan.  Op Instagram volg ik redelijk veel mensen dus dat kan een inspiratiebron zijn. Daarnaast haal ik nog inspiratie uit magazines.

Bedenk je van tevoren wat je op de foto wilt hebben?

Ja, ik ga wel altijd met een doel op pad. Dat kan bijvoorbeeld een speciefieke vogel zijn. Dan denk ik: “deze vogel wil ik graag vastleggen” en dan bereid ik dat ook voor. Dan ga ik kijken waar de vogel het laatst gezien is en ga ik er gericht naartoe in de hoop dat ik de vogel op de foto kan zetten. Dat geluk heb je natuurlijk niet altijd. Als dat niet zo is kom ik dan alsnog wel met andere mooie foto’s terug.

thijs-schouten
Fotografie: Thijs Schouten

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ja, ik werk vooral met Lightroom. Daarmee pas ik vooral het contrast, schaduwen, en hogelichten aan. Eigenlijk gewoon de basis. Ik ben geen echte Photoshopper en daarom is Lightroom voor mij ideaal.

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik zou heel graag nog een keer naar het buitenland gaan om te fotograferen. Ijsland vind ik echt een geweldig land om nog naar toe te gaan. Japan staat ook nog op mijn lijstje. Daar zitten mooie kraanvogels en ik houd ook van skiën, Japan heeft daar hele mooie gebieden voor.

Welke fotograaf is jouw grote voorbeeld of wie bewonder je?

Andrew Zuckerman vind ik gaaf en Jan Arthus Bertrand. Bij Andrew Zuckerman is het vooral de manier waarop hij dingen vastlegt. Ik heb ook een paar boeken van hem liggen in mijn woomnkamer die ik heel graag bekijk. Bij Jan Arthus ben ik vooral gefasicneerd over hoe hij de natuur van bovenaf vastlegt, heel bewonderend hoe hij dat doet.

Wat is je favoriete website over fotografie?

Instagram is een hele belangrijke, maar ook Birdpix en natuurfotomagazine. Voor de rest vooral de bladen.

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Iets wat ik geleerd heb en nu veel toepas is een doel hebben. Dus niet doelloos rondstruinen in de hoop dat je iets moois tegenkomt. Qua techniek heb ik anders met mijn camera leren werken, en dan doel ik in dit geval op de backbutton focus. Dat zijn de twee meest waardevolle dingen die ik geleerd heb in de afgelopen tijd.

foto-natuur
Fotografie: Thijs Schouten

Heb je een boek die je de lezer aanraadt?

Het hangt een beetje af van wat je wil fotograferen natuurlijk. Maar ik kan Wildlife Photographers Of The Year echt aanraden. Dat is mooi voor inspiratie. Als we het over techniek hebben denk ik dat je tegenwoordig ook heel veel info op internet kunt vinden.
 

Ik heb gezien dat je op jou website blogs en reviews schrijft hoe is dat ontstaan?

In het verleden heb ik camara’s ingekocht voor Coolblue, en ik wil graag dingen uitproberen. En dan wil ik vooral weten wat de camera jou te bieden heeft als fotograaf. Eigenlijk ben ik gewoon begonnen met dingen op mijn site te schrijven, want ik vind schrijven heel leuk om te doen. En zo is het eigenlijk ontstaan.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik wil meer content op mijn site gaan plaatsen want daar is best veel vraag naar. Bijvoorbeeld waar je op moet letten bij tweedehands fotografie, daar wil ik graag een blog over gaan schrijven. En natuurlijk mooie foto’s blijven maken.

Heb je nog tips voor de lezer?

Een van de beste tips die ik kan geven is om lid te worden van een fotoclub. Want daar leer je gewoon heel veel van. En als laatste, probeer je te focussen op één onderwerp. Want andes blijf je van alles een beetje doen.

Waar kunnen mensen jou werk vinden?

actie-foto

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *