In The Picture: Jeroen Jazet

Geregeld zetten we een (hobby)fotograaf In The Picture. Dit zijn mensen zoals jij en ik die graag fotograferen in hun vrijetijd. Wie zijn deze mensen? Wat voor foto’s maken ze? Ken jij ook iemand die een keer In The Picture gezet mag worden? Tip ons dan. Deze keer staat Jeroen Jazet  In The Picture


Wie is Jeroen Jazet?

Ik ben freelancefotograaf en filmer, met name voor overheden en bedrijven. Daarnaast schrijf ik artikelen voor fotomagazines als Zoom en Pf, ben jarenlang docent geweest aan de Fotovakschool en begeleid fotoreizen over de hele wereld. Ik drum en rijd graag op mijn MT en heb een vrouw en twee kinderen van 4 en 7. Ik woon in Zutphen.

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Eigenlijk al als kind van 12. Met kerst kreeg ik in 1984 mijn eerste camera, en toen bleek dat fotograferen in mijn genen zit. Ik ging geen vakkenvuller als tiener maar in een fotozaak (die had je toen nog) werken. Sinds 1994 werk ik als fotograaf, eerst bij een studio in Apeldoorn en de laatste 18 jaar als Zzp’er door het hele land en buitenland.

Wat betekent fotografie voor jou?

Het klinkt banaal, maar allereerst is fotografie voor mij werk. Ik verdien er mijn geld mee. Daarnaast is het denk ik een ambacht wat je jaren moet doen om steeds beter te worden, en het is een uitlaatklep, vooral als ik vrij werk maak.

Je maakt voornamelijk zakelijke portretten en video’s hoe ben je hiermee begonnen?

Zakelijke portretten maak ik al sinds 1994, toen ik in de fotostudio kwam werken. Ik heb jarenlang alle portretten voor Achmea gemaakt. Daar kwamen steeds meer bedrijven bij. Video doe ik sinds zeven jaar. Mijn ‘manco’ is dat ik graag nieuwe dingen uitprobeer en video vond ik altijd al fascinerend. En nu doe ik er dus ook opdrachten in. Ik merk wel dat de leercurve voor video hoog is en dat de investeringen doe je moet doen veel groter zijn dan bij fotografie.

Naas het maken van Foto’s en Video’schrijf je ook boeken over fotografie. Wat is je meest recente boek?

Fotoboeken schrijf ik sinds 2015, meer als verlengde van het schrijven van artikelen.

Mijn nieuwe boek Bijzondere fotolocaties is het eerste dat echt vanuit mezelf komt, omdat het vanuit mijn vrij werk is ontstaan. Het is geen portfolioboek, maar er staan wel veel vrij werk foto’s in, vergezeld van praktische informatie over de locaties.

Het gebeurt maar al te vaak dat je een hele gave foto tegenkomt en je je afvraagt: waar is die foto gemaakt? Daar wil ik ook fotograferen! Dit boek geeft je daarop de antwoorden.

Jeroen Jazet

Je nieuwste boek gaat dus over Fotolocaties. Hoe kwam je op het idee om hier een boek van te maken?

1x per jaar ga ik een aantal dagen naar een bepaalde locatie om vrij werk te maken. Dat werkt erg ontspannend voor me, en tegelijkertijd kom ik vaak met goede foto’s terug. Ik bijt me echt vast in een locatie. Begin deze maand ben ik 4 dagen in Charleroi geweest bijvoorbeeld. Er zit altijd een hoop voorbereiding in die dagen, en het leek me zinvol om andere fotografen te helpen door alle facetten die bij zo’n locatie komen kijken in kaart te brengen. Dus niet alleen de parkeerplaatsen, maar ook wat voor soort foto’s je er kunt maken. Niet iedereen hoeft het wiel opnieuw uit te vinden vind ik. Dit boek pak je er af en toe eens bij als je weer een nieuwe locatie wilt gaan bezoeken. Je vindt dan al een heleboel info die ik al ontdekt hebt. 

Jeroen Jazet -Architectuur in Rotterdam

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Ik heb geen echte niche, dat wil zeggen dat je een plek gevonden hebt waar niemand anders zit. Ook dat komt door mijn drang om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken en niet te lang te blijven hangen in een bepaalde hoek. Ik denk dat ik in mijn portretten me onderscheid door goede regie, en het op hun gemak kunnen stellen van een model. Ook ben ik vrij zakelijk ingesteld, dus ik kan alles goed organiseren en plannen. Dat vinden klanten prettig. Zij willen graag goede, degelijke portretten met een goede organisatie erachter, dat bied ik ze denk ik. 

Waar haal je inspiratie vandaan? / Wat inspireert jou?

Het meest van andere fotografen. Ansel Adams is mijn favoriet, ik ben ook een keer in zijn huis in Californië geweest om te zien hoe hij leefde. Zijn zoon heeft me toen rondgeleid, fascinerend. Zijn techniek is ongeëvenaard vind ik. En Stefan Vanfleteren is een andere held, hij beschrijft ook heel mooi zijn processen, naast dat hij betoverende foto’s maakt. Maar ook abstracte kunstenaars zoals Rothko inspireren me enorm. 

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ja, uiteraard. Zonder bewerking geen goede beelden. Als iemand zegt: ik vind dat mijn foto’s zonder bewerking al goed moeten zijn, dan vind ik dat gek. Ik neem mijn foto’s altijd ze vlak mogelijk op, en breng later de sfeer erin. Je raw beeld is je partituur, in Photoshop maak je de uitvoering. Meestal doe ik alleen bewerkingen die je vroeger in de doka ook kon doen, zoals contrast, doordrukken etc. Maar ik ben er ook niet vies van om beelden te combineren als dat zo uitkomt. 

Jeroen Jazet - Radio Kootwijk

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Poe, lastig. De Sossusvlei in Namibië staat hoog op mijn lijstje, en met een expeditie schip naar Antarctica. 

Wat doe je met alle foto’s die je maakt?

In boeken plaatsen;-) Ik verkoop ze ook aan particulieren en bedrijven. 

Wat is jouw tip aan anderen?

Maak zoveel mogelijk beelden zonder te oordelen. Laat je creativiteit vloeien. Bedenk idee, voer ze uit en oordeel pas dan. Je portfolio bouw je heel langzaam op. Soms willen mensen op een IJsland reis met 50 topbeelden thuiskomen, dat werkt niet zo. Als ik er 3 per reis heb ben ik al echt blij. Maar ik maak er dan wel 1500 in een week. 

Waar kunnen mensen jouw werk vinden? (website, social media etc)

Mijn website is www.jeroenjazet.nl. Hier staan commerciële opdrachten en vrij werk op. Ook mijn boeken kom je daar tegen. Op de socials ben ik niet super actief, op Insta is het @jeroenjazetphotography

Jeroen Jazet - Bunker

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *