In The Picture: Alexander van der Dussen

Geregeld zetten we een (hobby)fotograaf In The Picture. Dit zijn mensen zoals jij en ik die graag fotograferen in hun vrijetijd. Wie zijn deze mensen? Wat voor foto’s maken ze? Ken jij ook iemand die een keer In The Picture gezet mag worden? Tip ons dan. Deze keer staat Alexander van der Dussen In The Picture.

Kun je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Alexander van der Dussen, geboren op de grappigste dag van het jaar in 1974 in Nuenen maar tegenwoordig alweer 20 jaar woonachtig in Eindhoven.

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Fotografie is voor mij begonnen midden jaren 90 met een van de eerste digitale camera’s. Niet van de bekende merken als Nikon of Canon maar een Epson. Deze had als accessoire een los scherm welke je als zoeker kon gebruiken. Kwalitatief kwam er niet veel uit met een resolutie van 640×480 maar toch heb ik er leuke plaatjes mee kunnen maken bij een aantal country linedance avonden of tijdens 1 van de Zomeravonden in de Efteling waar een band, waarvan ik een fanclub had opgericht, moest optreden.

Hier heb ik toen ook mijn eerste bekende artiesten (Grant & Forsight) backstage gefotografeerd. Toch heeft deze periode maar een paar jaar geduurd en verwaterde de fotografie totdat in 2010 mijn oudste zoon naar school ging. Daar werd ik de huisfotograaf en heb er in zo’n 12 jaar honderden foto’s gemaakt met een Nikon D3100 en D7200.

Alexander van der Dussen
Fotografie: Alexander van der Dussen

Wat vind je zo leuk aan fotografie? / Wat betekent fotografie voor jou?

Sinds 2014 ben ik wat serieuzer met fotografie bezig en dan met name bij evenementen in Nuenen. Zo ben ik sinds die tijd altijd terug te vinden bij Ameezing Carnaval, heb ik de 2 edities van Roze Zaterdag vastgelegd, en ben ik de huisfotograaf van een orkest dat de @the Chapel concerten hebben gehouden in de Heilige Clemenskerk in Nuenen met de soloartiesten Mark Elbers (Elvis Tribute artiest), Johnny Rosenberg (winnaar RTL programma All Together Now) en Pleun Bierbooms (winnaar RTL programma The Voice of Holland).

Als toppunt hebben deze artiesten opgestreden op Paaspop in Schijndel en dankzij de accreditatie kon ik vanuit de fotopit foto’s maken van Krezip, Maan, Snelle en nog veel meer artiesten. En deze bijzonderheden, maar ook de contacten die ik dankzij mijn fotografie heb gekregen, zijn voor mij de kersen op de taart. De gezelligheid op de evenementen en dit vastleggen en dan thuiskomen met gave platen geven mij het plezier in fotografie.

161216-213127_20220430-FotosinterviewFotoclubElvisattheChapel-Dag1-259

Je bent bezig om dit jaar 52 portretten te maken, hoe ben hiermee begonnen en hoe werkt dat precies?

Door Covid gingen alle evenementen waar ik normaal zou gaan fotograferen niet door. Toch had ik geïnvesteerd in 2 nieuwe studioflitsers van Godox en omdat ik geen portretten meer kon maken bij evenementen wilde ik mij meer gaan verdiepen in portretfotografie. Daar de meeste cursussen telkens werden gehouden op tijden dat ik niet kan wilde ik dmv youtube en op basis van trial en error mijn capaciteiten gaan verbeteren.

Waar je bij een evenement eigenlijk alleen maar op de compositie hoeft te letten wordt er bij portretfotografie veel meer gevraagd van de fotograaf. En allemaal punten waarin ik mij moet verbeteren vind ik zelf. Een studio heb ik niet en ik wilde ook niet te veel geld uitgeven door een studio te huren. Om toch te “oefenen” ben ik een 52 weken project gestart.

Via social media heb ik een oproep geplaatst wie uit mijn facebook en instagram vrienden model wilden staan en binnen een paar dagen had ik al zo’n 20 aanmeldingen. De eerste afspraken was snel gemaakt en sinds begin van 2022 ga ik iedere week met mijn mobiele studio naar het model toe en maken we daar samen een aantal mooie foto’s.

Als dank mag het model dan achteraf 3 foto’s uitzoeken en krijgt deze digitaal in hoge resolutie. Mijn mobiele studio bestaat uit 2 studioflitsers (waarvan ik er 1 gebruik als hoofdlicht), 2 reportage flitsers (Godox 685 en Godox V1) als invulflitsers, een paar softboxen en een opvouwbare zwart/witte achtergrond. Als camera heb ik tegenwoordig een Nikon Z5 met meestal de AF-S 50mm 1.8 erop.

220325-203231_20220430-FotosinterviewFotoclub_AWL5837

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Op zich vind ik dit een lastige vraag om te beantwoorden. Ik heb nog veel te leren en ben van mening dat wel zo’n beetje alle soorten foto’s zijn gemaakt. Wat ik van anderen wel te horen krijg is dat men in mijn foto’s de geportretteerde in herkent zoals de persoon in werkelijkheid is of dat er emotie te zien is in de foto’s.

Op welke foto ben je trots?

Ook dit vind ik een lastige vraag. Eigenlijk heb ik verschillende foto’s waar ik trots op ben, foto’s van mijn eigen familie, van een Steppenvos in Dierenrijk waarmee ik toegangskaarten voor de Beekse Bergen heb gewonnen, foto’s van diverse artiesten op de verschillende muziekevenementen of van muziekinstrumenten. Zo heb ik laatst een drumstel van boven gefotografeerd bij een repetitie voor een groot evenement (Promsfestival) in september bij het strandbad Enode in Nuenen waar ook de zanger Waylon met zijn band komt optreden. Er zijn nog kaarten beschikbaar overigens.

211212-111615_20220430-FotosinterviewFotoclub_AWL3904

Wat is het bijzonderste dat je hebt meegemaakt?

Dit zijn een paar momenten. Zo is er een DVD uitgebracht die ik zelf heb ontworpen van een concert uit 2017 en vind ik het bijzonder hoe ik door de fotografie soms op plekken kunt komen waar je anders nooit terecht komt. Ik woon in Tongelre vlakbij ’t Karregat. Toen in 2014 de school werd verbouwd heb ik dit hele proces mogen vastleggen.

180110-192109_20220430-FotosinterviewFotoclub20170103---DVD-covereindresultaat

Vrijwel iedere week maakte ik een rondje en toen het klaar was heb ik een slideshow van een aantal foto’s gemaakt en op Youtube gemaakt. Op zich misschien niet bijzonder maar in 2021 werd ik door een Duitse kunstenares benaderd die bezig was aan een documentaire van de architect die ’t Karregat heeft ontworpen met de vraag of zij beelden van mijn slideshow in haar documentaire mocht opnemen. Ik heb hier toestemming voor gegeven waardoor nu, als onderdeel van de documentaire, mijn beelden tot 2024 te zien zijn in het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Een 2 e ervaring wat ik bijzonder vind is dat ik in de zomer van 2021 foto’s heb mogen maken in de Heilige Clemenskerk in Nuenen vanaf de plek waar de klokken hangen. Een foto die ik van daaruit heb gemaakt is van het Park, het bruisende hart in Nuenen. Deze foto is nu op een fotowand te zien op een vrij prominente plek in de lokale Jumbo maar ook opgenomen als foto voor 1 van de 10 wandelroutes. Enkele andere foto die ik in Nuenen de afgelopen jaren heb gemaakt is van het Gemeentehuis. Deze foto zal dit jaar uitkomen op een bordspel.

210507-141702_20220430-FotosinterviewFotoclub210507-141702_2021-Jumbofotomuur_ADU0050

Een 3 e is dat vrij recentelijk 1 van mijn foto’s van Mark Elbers in het groot is afgedrukt op een formaat van ong 3 x 1,5 mtr. Deze foto hangt in een zaal van een horeca gelegenheid aan de Boschdijk in Eindhoven.

Waar haal je inspiratie vandaan? / Wat inspireert jou?

Dit varieert. Voor evenementen fotografie kijk ik vooral naar andere foto’s en voor mijn 52 weken project zoek ik inspiratie in Pinterest. Maar ik vind het ook een uitdaging als het model zelf met een foto komt. Dan moet je echt zelf kijken hoe het licht is gericht, waar het vandaan komt en dit dan zelf proberen na te bootsen binnen de ruimte die beschikbaar is op dat moment. Want veel werkruimte is er vaak niet bij de modellen thuis.

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Als ik thuiskom van het fotograferen zet ik altijd als eerste alles over op de PC (windows). Omdat ik werk met een oude versie van Lightroom en Photoshop kunnen de ruwe foto’s niet direct in deze programma worden ingelezen. Toch is dit simpel op te lossen door de ruwe foto’s even om te zetten naar het DNG format. De bewerking vindt bijna altijd alleen plaats in Lightroom waar ik de belichting, witbalans, helderheid, contrast, schaduw en kleurbalans aanpas.

Wat doe je met alle foto’s die je maakt?

Wanneer ik na een evenement of fotoshoot thuiskom kopieer is altijd als eerste de foto’s naar de computer en importeer ik deze in Lightroom waarin ik aan de foto’s diverse omschrijvingen toevoeg. Daarna beoordeel ik de foto’s en markeer ik de foto’s welke ik ga gebruiken. Standaard markeer ik deze foto’s met een groene beoordeling.

Tot slot is het wat aan de schuifjes sleutelen totdat ik het resultaat krijg dat ik in de foto zie. Omdat in 2021 er geen carnaval gehouden kon worden door Covid-19 heb ik van een aantal carnavalsfoto’s 100 kalanders uitgebracht en vrijwel allemaal verkocht.

190825-164808_20220430-FotosinterviewFotoclub_DSC2389

Wat staat er nog op jouw bucketlist kwa fotografie?

Echte doelen heb ik niet en heb daarom ook niet iets op mijn bucketlist staan. Voor nu wil ik er vooral plezier uit de fotografie halen, mijzelf verbeteren en ik heb de overtuiging dat dan de leuke opdrachten wel komen.

Wat is je grootste fotografie-blunder / oeps moment?

Ik denk dat dit de meeste fotografen wel eens hebben meegemaakt. Iets vergeten! Zo had ik een keer op een vrijdag ergens gefotografeerd en zoals gezegd zet ik bij thuiskomst de foto’s direct op de computer. De dag erna zou ik gaan fotograferen bij de carnavalsoptocht omdat mijn oudste zoon voor het eerst zou meelopen met het showkorps. Blijkt achteraf toen ik in de stad was dat ik was vergeten om het geheugenkaartje terug te stoppen in de camera. Gelukkig waren de winkels in de stad open dus snel maar even een geheugenkaartje gekocht.

Wat is jouw tip aan anderen?

Mijn tip aan anderen? Blijf fotograferen en blijf kritisch. Als je een fotografiecursus hebt gevolgd of veel informatie over fotografie online haalt zal dit waarschijnlijk betekenen dat je kwaliteit in je foto’s wil hebben. Je zult merken dat hoe langer je fotografeert en je kritisch bent op je foto’s dat de kwaliteit zal verbeteren.

Waar kunnen mensen jouw werk vinden?

De meeste foto’s die ik maak komen te staan op facebook en instagram maar daarnaast heb ik ook nog mijn website.

Facebook prive

Facebook fotografie

Instagram

Website

131113-185707_20220430-FotosinterviewFotoclubGlow_20131113_0223

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *