Hondenfotografie tips: 6x leg je viervoeter eens anders vast!

Hondenfotografie en Puppyfotografie

Hondenfotografie tips? Ik weet er tegenwoordig alles van! Mijn leven als hobbyfotograaf is sinds enige tijd praktisch veranderd naar een leven als hondenfotograaf, want we hebben sinds kort een pup in huis! Charlie is een heerlijk beest en een leuk fotografieonderwerp. Om hem zo goed mogelijk vast te leggen voordat hij groot is, deed ik onderzoek naar de beste tips voor hondenfotografie en puppyfotografie.

1. Beloon je hond

Hondenfotografie-tips
Hondenfotografie-tips

Als je in de puppytijd al begint met geregelde fotosessies heb je daar nog een hondenleven lang plezier van. Laat de pup met korte sessies wennen aan (de geluiden van) je camera. Ik beloon Charlie elke keer met een snoepje. Zo leert het beestje dat het superleuk is om op de foto te gaan. Ik hoop daar nog veel plezier van te hebben.

2. Houd de camera binnen handbereik

Leg je camera op een centrale plek in huis en zorg dat de instellingen al een heel eind kloppen. Op het moment dat Bello dan iets leuks doet, ben je schietklaar. Die instellingen? De beweeglijkheid zorgt dat je minimaal een sluitertijd van 1/500 seconde nodig hebt.

Het gevolg is dat je de ISO ook vast wat mag opschroeven om deze sluitertijd mogelijk te maken. Als het beestje slaapt kun je met een lagere sluitertijd details fotograferen. Zoals die lieve snoet met snorharen en die nu nog roze kussentjes onder de pootjes.

Bedenk dat op de foto niet overkomt hoe klein de pup is, tenzij er iets in de buurt is ter referentie. Je kunt hierbij denken aan meubels, een persoon of misschien een paar schoenen.

Honden-fotografie-tips
Hondenfotografie-tips

3. Kies het juiste perspectief

Het mooiste perspectief is op ooghoogte van de hond. Afhankelijk van het formaat van de hond, ga je dus zitten of liggen. Als je dat buiten wil doen neem dan eventueel iets mee om op te gaan liggen of doe een regenpak aan.

En als je daar dan eenmaal ligt, wees geduldig en beweeg je rustig als het moet. Zeker met een pup. Anders denkt Laika dat je wilt spelen. Sessie voorbij. En dat weet ik uit ervaring. Ik ben trouwens blij dat het zonnekapje mijn lens beschermde tegen de scherpe puppytandjes!

4. Maak een hondenportret

Puppyfotografie-portret
Hondenfotografie-tips

Handig zijn hierbij ook de tips om beter scherp te stellen die ik schreef in een eerder blog. Want haarscherp krijgt een heel andere dimensie bij hondenfotografie. Een verschil ten opzichte van mensen portretten dat ik direct merkte in een van de eerste fotosessies van mijn pup, is de neus die een stuk verder uitsteekt dan bij mensen.

Ik gebruik mijn 50 mm prime lens waarmee ik met weinig scherptediepte kan zorgen dat de achtergrond mooi loskomt van de voorgrond. Let op, want met een te lage F-waarde wordt de neus ook weer onscherp. Dit hoeft trouwens niet altijd storend te zijn, dat is persoonlijk.

Zorg verder dat Keesje op een plek zit waar hij naar het licht kijkt. Dat levert veel op: het lichtje dat zichtbaar wordt in zijn ogen maakt het portret veel sprekender.

5. Laat je hond poseren

Poseren is nog moeilijk voor een pup. Bij mij lukte het om een mooi plaatje te maken door een moment te pakken dat hij in rust in zijn mandje lag op een speeltje te bijten. Het mandje had ik van tevoren al op een goede plek gelegd, rekening houdend met de achtergrond.

Als je klaarligt, en je weet dat de instellingen goed zijn door een testfoto, maak dan een geluidje. Even smakken met je mond of sniffen met je neus is genoeg om het beestje even jouw kant op te laten kijken. Klik. Hebbes!

Ga je voor een geposeerde foto met hem naar buiten? Dan kun je het best iemand meenemen die de hond met speeltjes naar de juiste plek leidt en zorgt dat Fikkie de juiste kant opkijkt. Leuk in de lente met wat bloemen of planten op de voorgrond.

Of in combinatie met herfstfotografie. Opnieuw: niet te lang, neem tijd om te spelen tussendoor en houd het leuk voor Max.

Hondenfotografie-tips

6. Hond in beweging

Een blije hond, aan het spelen of rennen heeft een vaak een blij gezicht. Dat is gaaf om vast te leggen.

Kies een hoge sluitertijd voor bevriezing en scherpstelling op continu focus. Je kunt Boomer dan naar je toe laten rennen en met een burst een serie maken waar je de beste foto uit kiest. Springend naar een bal of frisbee is ook spectaculair.

Zorg dat je een speciale zachte hondenfrisbee hebt en gooi nooit met takken. Positioneer je in een driehoek met je ‘assistent’ en Sammy en laat hem of haar de frisbee dan steeds naar een afgesproken punt gooien.

Hondenfotografie-met-beweging

Tot slot

Zowel jij als je hond kunnen veel plezier hebben tijdens het fotograferen als je contact maakt met de hond, tussendoor speelt en rust, en het niet te moeilijk maakt. Laat de hond gewoon zijn hoe hij is, zo staat hij het meest ontspannen op de foto, en dat is goed te zien in zijn blik!

Heb je door jouw hond meer interesse in fotografie gekregen? Misschien is een starterscursus fotografie of workshop iets voor jou.

Ben jij al langer bezig met hondenfotografie? Dan heb je ook vast tips voor mij en de lezers. Deel ze hieronder! Ook je beste hondenfoto’s zijn welkom! Nog een laatste tip van mijn kant bekijk de website van Andy Biggar eens voor inspiratie.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *