Doe eens gek met het beschikbare licht

Als doorwinterde amateur fotograaf krijg ik regelmatig de vraag “Welke foto camera adviseer je mij?”. Of het nu collega’s van het werk, of mede amateur fotografen, of bezoekers aan exposities zijn. Het lijkt een lastige zoektocht te zijn voor menigeen. Zeker door de overdaad aan mogelijkheden.

Steevast zijn dan mijn wedervragen: “Wat wil je fotograferen, wat wil je ermee bereiken, wat ga je met de gemaakt beelden doen, welke ervaring heb je met fotograferen?”

Het is niet alleen de camera, welke de ‘fraaiheid’ van het beeld bepaalt. Met simpele analoge camera’s -als Lomography- kan je zeer sprekende beelden maken. Als je maar voldoende weet van de techniek. Zowel van de fotografie techniek an sich, als van wat jouw camera al dan niet aankan.

Belichting fouten -bijvoorbeeld door een minder kwalitatieve beeld chip- kan je prima benutten om een interessante lichtzweem te creëren in je beeld. Er zijn genoeg nominaties en prijzen uitgedeeld aan beelden, waarbij bewust de tekortkomingen van de camera zijn gebruikt. Als je maar een beetje begrijpt hoe het ‘schrijven met licht’ werkt.

Zakenreis_foto gemaakt met eenvoudige compact camera

Ik kom regelmatig fotografen tegen, welke geïnvesteerd hebben in duur materieel, maar niet tevreden zijn over het opgeleverde werk. Laat staan goede recensies krijgen over hun werk. Ligt het aan de camera? Hooguit, dat de camera teveel instel mogelijkheden heeft, waardoor je sneller een vergissing maakt. Maar ga als fotograaf vooral ook bij jezelf te raden. Wees creatief en kritisch richting jezelf, ben niet te snel tevreden met het geschoten plaatje. Als je de mogelijkheid hebt, schiet meerdere beelden met andere belichtingen, andere standpunten, een ander brandpunt. Doe eens gek met het beschikbare licht. Experimenteer! Een goede fotograaf maakt met een instapcamera mooiere foto’s dan een slechte fotograaf met een dure camera.

Het is heerlijk af en toe met een simpele camera op stap te gaan, om bewuster je beeld te creëren en vervolgens met de nodige inspanning de instellingen goed te krijgen. Waarna je de opgedane ervaring verder kan uitbreiden met die prachtige systeem of spiegelreflex camera.

Verstilling_foto gemaakt met eenvoudige compact camera

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *