Fotoreis naar het einde van de wereld

Scoresby Sund

Al eerder mocht ik hier een paar keer zijn. Genieten van de oogverblindende schoon-heid van totale ongereptheid. Hier, in het oosten van Groenland. Niet of nauwelijks bewoond en daardoor volledig ongeschonden. En qua natuurschoon is dit het allermooiste dat me tijdens 39 poolexpedities overkomen mocht. Groenland: werelds grootste eiland en bijna geheel bedekt door een meestal drie kilometer dikke ijslaag, waardoor dit gebied lange tijd voor de uit het westen oprukkende autochtone mensheid zo goed als ondoordringbaar bleek. 

Maar bovendien; ongeveer in het midden van de oostkust ligt een gigantisch fjordensysteem dat ruim 300 kilometer diep het land in snijdt en daarmee tot werelds grootse natuurijsfabriek mag worden gerekend. Dit gebied was tot voor kort slechts door een klein groepje Inuit-die-hards te bereiken en dan alleen nog tijdens de korte nazomer maanden. De rest van het jaar bleven deze fjorden dichtgevroren.

IMG_0735

Ongerepte oernatuur

Maar nu is dit laatste stukje ongerepte oernatuur per schip vanuit IJsland gedurende de nazomer bereikbaar en biedt het elke zichzelf respecterende natuurfotograaf, zowel de prof als de verwende amateur, de unieke gelegenheid het poolgebied in eigen beeldvorming vast te leggen.

En niet alleen de oogverblindende landschappen en zeegezichten liggen hier voor het oprapen. Ook de ongekende pracht van de onnavolgbare vormen van het ijs in het sprookjesachtige ochtend- en avondlicht. IJsbergen van 50 of meer meters hoog en soms honderden meters breed. In de meest fantastische vormen. Van voorhistorische dieren tot ruimtevoertuigen, kathedralen en ultramoderne bouwwerken. Fantasie slaat op hol in deze zeeën vol ijs en stilte. Dagen zijn hier te kort om die onge-kende schoonheid van moeder natuur in je op te nemen. Vastleggen helpt enorm bij het herbeleven.

Voor dieren moet je hier wat meer geluk of geduld hebben; deze fjorden zijn tot begin augustus dichtgevroren en vriezen eind september opnieuw dicht. De meeste vogels zijn dan al zuidwaarts, ijsberen zijn hier zeldzaam omdat de zeehonden meer water dan ijs nodig hebben. Hooguit een schitterende kudde muskusossen in prachtig avondlicht en als je geluk hebt een sneeuwhaas of poolvos of beide, maar dan op topsnelheid achter elkaar. Maar de schoonheid van dit stukje aard-korst compenseert dit gemis ruimschoots.

IMG_0989

Adembenemend noorderlicht

Maar niet alleen de dagen zijn een grote, constante uitdaging.  Ook die nachten zijn er vaak vol van adembenemend noorderlicht. Of je nu wel of niet met een camera je bed uit komt, het licht aan de hemel zal ongekend zijn. De adoratie ongekend en vol vertwijfeling over de eigen geloofwaardigheid.

Een expeditie naar Scoresby Sund is geen “vakantie”.  Het is veel meer een “retraite”. Een bijna religieuze beleving met haar eigen vertwijfelingen en haar verschijningen aan de hemel. Een “must”, niet alleen voor elke fotograaf en natuurliefhebber, maar ook een hoogtepunt in de zoektocht naar het leven.

Stilte vol geluidservaring, leegte vol ongekend beeld. Aftstand van alles en heel close met de oor-sprong van alles.  Een voorrecht dit te mogen ervaren. Interesse een keer mee met een fotoreis naar het einde van de wereld?

Dit is een bijdrage van Wim van Passel.
Website: http://www.tijdlozemomenten.nl/

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wat knap ook dat het je is gelukt om de sneeuw zo helder wit op de foto te krijgen. Lijkt gemakkelijk, maar we weten allemaal wat de techniek kan verpesten voor sneeuw, door overmatig te compenseren. Dat is duidelijk niet gebeurd bij je foto’s. Mooi.

    groet,
    Lennert Hut
    Fotoboeken.nl