Fotografie in onbekende omstandigheden

Op zakenreis naar Oman had ik wat tijd over om te fotograferen. Natuurlijk leek me dat een goed idee, immers de vorige keren in Oman was ik nog niet met de camera bezig. Gelijk levert dat wat vragen op: wat, waar, hoe en kan dat allemaal? Ik ben gewend om mij vooraf in een situatie te verdiepen en zo ook nu. En wat ik wilde was echt iets van Oman te laten zien, gebouwen maar vooral ook mensen die in een eigen omgeving actief zijn.

Tip 1: verdiep je vooraf in de situatie waarin je wilt gaan fotograferen en laat het niet allemaal aan het toeval over. Dat geldt niet alleen voor een exotische plaats maar ook voor plekken in Nederland.

Al Google’nd kwam ik terecht op een website van een fotograaf in Oman die mij wel aansprak qua foto’s en verhaal. Via de mail heb ik contact gelegd met de betreffende fotograaf en dat was een leuk en goed contact. Kortom, Abdullah en ik spraken af om samen op stap te gaan en hij stelde voor om als invulling van mijn doel naar de geitenmarkt in Nizwa te gaan. Nizwa is de oude hoofdstad van Oman en ligt in de bergen. En ik sprak een bedrag met hem af waarvoor hij mij die dag begeleidde en zorgde voor vervoer, drinken en eten.

Op de betreffende morgen moesten we vroeg weg want de geitenmarkt begon vroeg en we moesten nog 120 km rijden. Gezellig pratend (alle ontwikkelde Omani spreken goed Engels) kwamen we erachter dat we veel deelden op allerlei gebieden. In Nizwa aangekomen bracht hij mij naar de goede plekken en vertelde wat er ging gebeuren. Ik vroeg hem op welke afstanden en in welke situaties we gingen fotograferen om te bepalen welke lens/lenzen ik nodig had.


Tip 2: weet wat er gaat gebeuren als dat van toepassing is. Alleen dan ben je voorbereid en kun je gelijk aan de slag. Je kunt je er in ieder geval verdiepen, op Youtube is zat te vinden.

We liepen rond en ik maakte overal proeffoto’s. Uitproberen met het licht (het was ochtendzon), de afstand, de beweging etc. Dat gaf mij rust om straks goed aan het werk te gaan en te zorgen dat mijn foto’s zo goed mogelijk zouden kunnen zijn. In het stadje kende iedereen Abdullah en zijn ansichtkaarten hingen in de rekjes. Ik heb zijn fotoboeken niet zo gauw zien liggen, maar daar hadden we ook geen tijd voor.

Tip 3: wees te vroeg op een locatie zodat je tijd hebt om je te installeren en proeffoto’s te maken. Kijk op diverse plaatsen waar je gaat fotograferen, in welke hoek en hoogte (ergens op staand, laag bij de grond etc.)

Na wat foto’s op een groente- en fruitmarkt gingen we terug naar de plek waar de geitenhandel zou plaatsvinden. Er hadden zich al veel mensen verzameld: kopers en verkopers op een soort plein in de stad. Midden op het plein was een ronde ruimte met alleen een dak, dan was er een soort loopbaan van zand omheen en aan de buitenkant van die loopbaan stonden ook al mensen verzameld. Het was de bedoeling dat aan de binnenkant en aan de buitenkant de kopers zich verzameleden en dat de verkopers met de geiten er tussendoor rondjes gingen lopen.

Ik weet niet wat het sein gaf maar op een gegeven moment begon het, de eerste verkopers liepen rond en anderen voegden zich daar snel bij. De mensenmassa werd groter en het lawaai van kopers en verkopers en de geiten zelf werd luider. Ik heb gezorgd dat mijn sluitertijd op 1/1000 stond om de momenten goed te kunnen bevriezen en aan de slag. Het was een geweldig gebeuren en ik heb mooie plaatjes gemaakt. Natuurlijk ook mislukkingen want dan liepen er weer mensen voor of er stonden toeristen op (die kwamen ook steeds meer op het plein). En Abdullah zorgde dat ik mij op tijd verplaatste want hij wist hoe het werkte.Tip 4: Natuurlijk was ik in dit geval afhankelijk van die ene keer. Als je ergens vaker kunt komen en op meerdere tijdstippen worden de kansen dat je ene ontzettend mooie foto maakt groter.

Na een ontbijt bij een plaatselijk zaakje waar je uit jezelf nooit zou komen, zijn we verder gereisd naar een oud vergaan stadje, gemaakt uit moddermuren en naar een bos van dadelpalmen. Abdullah wist de weg en de goede plekken. Wel was het intussen tegen de middag en stond de zon keihard aan de hemel te schijnen, als fotograaf wordt je daar niet heel vrolijk van. Ook hier geldt weer dat als je op andere tijdstippen kunt komen je meer kans krijgt op de mooiere foto’s. Alhoewel de foto’s van de dadelpalmen door de filtering van de bladeren wel weer heel bijzonder werden. Daarna was het te warm en het licht veel te hard voor andere foto’s en reden we terug naar mijn hotel. Ik heb genoten van de mooie plekken, besefte dat ik daarin bevoorrecht was, en van het gezelschap van een goede fotograaf die snapte wat ik wilde.


Tip 5: vaak willen we alleen op stap, maar het helpt ook ter plaatse om met elkaar uit te wisselen en van elkaar te leren.

Ik wens iedereen de komende lente, zomer en herfst weer mooie fotoplekken toe, in binnen- en buitenland, eenmalig of herhaaldelijk op eenzelfde plek en in allerlei weersomstandigheden. Laat je niet verrassen maar lees en kijk op internet ter voorbereiding. Het gaat je zeker helpen.

Kijk ook eens op de website van Abdullah.  En als je wat meer foto’s van mij wilt zien, kan dat op mijn Facebookpagina

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *