Fotoclub Fotografiecommunity Vragen en Discussies Fotobewerking Vraagbaak Darktable is in een roze bui belandt.

  • Darktable is in een roze bui belandt.

    Geplaatst door Ben Frons op 17/01/2024 om 12:22 uur

    Ik heb een probleem met Darktable en hoop dat iemand me verder kan helpen.
    Ik bewerkte tot nu met Darktable 3.8. Nu kreeg ik plotseling het probleem dat het mis ging bij het opslaan (“exporteren”) van de bewerkte foto’s (als JPEG bestand)
    Tijdens het bewerken gaat alles normaal maar na het opslaan zijn ze alleen nog in 50 tinten roze te zien als ik de opgeslagen JPG file open. Dat geld zo te zien ook al voor de thumbnails. Ik weet niet wat er gebeurd is en heb de versie 3.8 al verwijderd en nu 4.6 geinstalleerd. Maar ook dat bracht geen oplossing. Ik heb alle mogelijke instellingen doorgelopen maar zie niet wat er mis is gegaan. Als ik de foto weer vanaf het bronbestand in de bewerkingsmodus open is er niks aan de hand maar puur na of bij het exporteren naar JPG gaat het mis. Het is volgens mij ontstaan nadat ik met wat voor mij nog onbekende modules aan het stoeien ben geweest om glimmende huidplekken van vette makeup wat te verminderen. Maar die heb ik voor zover ik weet en het geen effect had allemaal weer terug gezet en dat mag toch geen effect hebben op de volgende foto’s. Dat hoeft uiteraard niet de oorzaak te zijn het kan ook toeval zijn. Wie heeft er een oplossing of suggestie. Al vast bedankt voor het meedenken.

    Mariella Wassing antwoordde 2 maanden, 3 weken geleden 4 Leden · 6 Antwoorden
  • 6 Antwoorden
  • Leo

    Lid
    17/01/2024 om 15:21 uur

    Het lijkt erop dat je de foto wilt opslaan in een niet bestaande map, of een map die niet toegankelijk is (op een externe schijf waarmee de verbinding verbroken is)?

  • Marcel Wiegerinck

    Opperhoofd
    17/01/2024 om 20:18 uur

    @Mariel Weet jij waar dit mogelijk aan kan liggen?

  • Ben Frons

    Lid
    17/01/2024 om 22:30 uur

    Nog even een aanvulling. Ik heb Darktable vanuit een ander account op mijn laptop geprobeerd en dan gaat het wel goed als ik daar een foto exporteer/opsla. Dus zit de fout waarschijnlijk in een programmaatje tussen windows en darktable. Bij de overgang van 3.8 naar 4.6 waren mijn presets er ook gelijk weer. Dat is uiteraard wel fijn maar wellicht zit het daar ergens in die buurt.

    • Mariella Wassing

      Lid
      17/01/2024 om 23:44 uur

      Ik denk dat het in de stijl instellingen zit. Die staat in jouw voorbeeld op “alles actief” Maar standaard staat die op “geen”. Dus wellicht kun je het exporteren eens proberen met de instelling voor stijl op “Geen”.

  • Ben Frons

    Lid
    18/01/2024 om 19:20 uur

    Nou Mariella dit is het antwoord wat ik nodig had en waar ik al meer dan een week mee zat . Geweldig, ik ben super blij en uiteraard heel hartelijk bedankt.šŸ‘šŸ™

Log in to reply.