Landing Vragen en Discussies Fotografie Vraagbaak Automatisch scherpstellen gaat niet goed

 • Automatisch scherpstellen gaat niet goed

  Geplaatst door Kirsten Groenen op 21/04/2023 om 14:23 uur

  Voor mijn aankomende vakantie in Mexico heb ik een nieuwe lens gekocht voor mijn Canon EOS 2000D, namelijk de Tamron 18-400 mm. Ik heb er al wat mee geoefend, maar het automatisch scherpstellen gaat niet goed. Het duurt erg lang voordat hij het object, waarop ik focus, heeft gevonden. Hij gaat eerst helemaal naar de onscherpte, en vervolgens pas scherpstellen. Als dat niet precies is gelukt, gaat hij dat weer helemaal opnieuw doen. Zijn er dingen in mijn instellingen die ik kan veranderen? Het is de bedoeling om bewegende apen en vogeld te kunnen fotograferen, maar die zijn op deze manier alweer gevlogen 😉

  Alvast bedankt!

  Jacques Linssen antwoordde 10 maanden geleden 3 Leden · 6 Antwoorden
 • 6 Antwoorden
 • Marcel Wiegerinck

  Opperhoofd
  22/04/2023 om 07:49 uur

  Jouw objectief heeft een enorm bereik van 18 tot 400 mm. Hoe groter het bereike des te meer lenzen een objectief bevat, en dus hoe meer glas de motor inwendig moet verplaatsen. Een prime objectief (vast brandpunt) zal daarom sneller scherpgesteld zijn dan een zoom. Ik denk dus echt dat het aan jouw lens ligt. Met een instelling is dit helaas niet op te lossen.

 • Jacques Linssen

  Lid
  22/04/2023 om 11:11 uur

  Zo’n superzoom (lens met bereik van groothoek tot ver in tele-bereik) is vaak een compromis op een aantal vlakken. Als walkaround-lens vaak prima geschikt, maar voor specifieke taken schieten ze vaak tekort in vergelijking met meer gespecialiseerde lenzen.

  Bv hebben deze superzooms vaak een vrij klein diafragma, waardoor er minder licht is om op scherp te stellen, en het dus minder snel gaat. Het scherpstelmechanisme van de lens kan ook verschil maken (screwdrive, of inwendige scherpstelmotor waarvan verschillende types zijn, sommige erg snel, sommige niet.) Om dieren te volgen is een reguliere tele-zoom (bv f/4) met goede inwendige scherpstelmotor vaak geschikter.

  Heeft de lens een soort van “quick shift” mogelijkheid, dus dat je m manueel alvast in de goede richting zet? Of een focus-limiter? (waarbij je kunt instellen dat ie bv alleen in het bereik van 4m-oneinidig scherpstelt)

  Verder zitten er soms verschil in hoe snel de camera scherpstelt als je 1 scherpstelpunt instelt, een zone, etc, AF-C of AF-C. Maar ik ben niet bekend met Canon, dus kan ik verder niks zinnigs zeggen wat er op jouw toestel aan instellingen zijn.

 • Kirsten Groenen

  Lid
  24/04/2023 om 09:53 uur

  Dankjewel voor de tips, ik zal het allemaal een dagje uit gaan proberen in een vogelhutje. Online recensies over de lens waren prima, ook over het scherpstellen op dieren, dus hopelijk valt het zo toch nog te doen!

  • Jacques Linssen

   Lid
   24/04/2023 om 16:29 uur

   Kijk ook eens wat youtube-video’s met tips voor scherpstellen op bewegende onderwerpen met jouw type camera (of vergelijkbare Canon), of zoek op Fotografie-fora. Als uitleg in het engels geen probleem is, dan kan dit veel meer bruikbare resultaten opleveren.

 • Kirsten Groenen

  Lid
  25/04/2023 om 16:19 uur

  Ik heb verschillende video’s bekeken en de lens zou eigenlijk super snel moeten scherpstellen. Ik vond wel ergens de tip om de camera te laten kalibreren met de nieuwe lens. Hebben jullie hier ervaring mee?

  • Jacques Linssen

   Lid
   25/04/2023 om 18:35 uur

   De camera calibreren zal wel de nauwkeurigheid van de focus helpen, maar de snelheid niet.
   Wat de snelheid betreft, het is dan wel interessant om te weten waarom het jou niet lukt. Ligt het aan de instellingen van de camera? Of is je camera iets minder snel dan die in de video’s? Of (laten we hopen van niet) heb je een defecte lens? Of iets anders?

Log in to reply.