Landing Vragen en Discussies Fotografie Vraagbaak Automatisch scherpstellen gaat niet goed Antwoord op: Automatisch scherpstellen gaat niet goed

 • Jacques Linssen

  Lid
  22/04/2023 om 11:11 uur

  Zo’n superzoom (lens met bereik van groothoek tot ver in tele-bereik) is vaak een compromis op een aantal vlakken. Als walkaround-lens vaak prima geschikt, maar voor specifieke taken schieten ze vaak tekort in vergelijking met meer gespecialiseerde lenzen.

  Bv hebben deze superzooms vaak een vrij klein diafragma, waardoor er minder licht is om op scherp te stellen, en het dus minder snel gaat. Het scherpstelmechanisme van de lens kan ook verschil maken (screwdrive, of inwendige scherpstelmotor waarvan verschillende types zijn, sommige erg snel, sommige niet.) Om dieren te volgen is een reguliere tele-zoom (bv f/4) met goede inwendige scherpstelmotor vaak geschikter.

  Heeft de lens een soort van “quick shift” mogelijkheid, dus dat je m manueel alvast in de goede richting zet? Of een focus-limiter? (waarbij je kunt instellen dat ie bv alleen in het bereik van 4m-oneinidig scherpstelt)

  Verder zitten er soms verschil in hoe snel de camera scherpstelt als je 1 scherpstelpunt instelt, een zone, etc, AF-C of AF-C. Maar ik ben niet bekend met Canon, dus kan ik verder niks zinnigs zeggen wat er op jouw toestel aan instellingen zijn.