Flitsfotografie! Starten met flitsen uitgelegd.

Waarvoor kun je flitslicht gebruiken?

Met een flitser kun je de bestaande licht-situatie naar je hand zetten en heb je meer controle over het licht op je onderwerp en de achtergrond waar je onderwerp voor staat. Flitslicht kan je ook gebruiken als er te weinig licht is, als een extra lichtbron of bijvoorbeeld voor het invullen van donkeren plekken of om kleuren te versterken. Ook buiten bij zonlicht kun je goed gebruik maken van je flitser, je kunt dan je flitser gebruiken om harde contrasten in bijvoorbeeld gezichten te verminderen.

Wat is een goede flitser en waar moet ik opletten ?

Zoals vaker geldt, hoe duurder de reportageflitser des te meer functies en mogelijkheden je met de flitser hebt. De vraag is alleen of dit wel binnen je budget past en of je ook daadwerkelijk alle functies nodig hebt die de duurdere reportageflitsers bieden. Als je zo af en toe een keer een flitser gebruikt bijvoorbeeld tijdens je vakantie of voor een leuke foto voor je eigen feestjes en partijen dan kan je prima volstaan met een eenvoudig en goedkoop model flitser. Ben je wat serieuzer met fotografie bezig als amateur of als professional dan is het verstandig om wat meer te investeren in een goede reportageflitser met meer mogelijkheden.

Zorg er in elk geval voor dat je de flitskop kan draaien zodat je gemakkelijk indirect kan flitsen via een muur of het plafond. Een flitser met behoorlijk wat vermogen geeft je meer mogelijkheden. Om snelle sluitertijden, bijvoorbeeld als je te maken krijgt met tegenlicht, te kunnen halen is het handig als je flitser is uitgerust met een highspeed flits-functie. Verder kun je denken aan draadloos flitsen zodat je de flitser van de camera kan halen. En natuurlijk dat je gebruik kan maken van flitsen op het eerste en tweede gordijn.

Hoe begin ik met flitsen ?

Als je voor het eerst aan de slag gaat met reportageflitser is het handig en misschien wel een must om het een en ander te weten te komen over de termen en het aantal mogelijkheden. Zorg dus dat je de antwoorden op de volgende vragen weet zodat je het flitsen makkelijker onder controle kan krijgen.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *