De Canon Err01 foutmelding nader uitgelegd

Waarschijnlijk heeft bijna iedere Canon camerabezitter wel eens deze gevreesde foutmelding op zijn camera display gezien.

‘Err01: Communicatie tussen uw camera en lens is fout. Reinig uw lenscontacten’

Zoals bij veel apparaten zijn foutmeldingen niet de aller duidelijkste teksten, en cameraleveranciers zijn daar zeker geen uitzondering op. Je zou verwachten dat de oplossing al gegeven wordt, namelijk: ‘Reinig de contacten van je lens (of je camerabody). Soms kan dit inderdaad de oplossing zijn. De contacten zijn namelijk onderhevig aan ‘vervuiling’ bv. veroorzaakt door aanraking met vet op je vingers.

Een droog brillendoekje is vaak het beste om de contacten schoon te maken. Gebruik in geen geval een spuitbus met contactspray. Ook het gebruik van een gum wordt ten-zeerste afgeraden (ondanks dat dit wel eens geopperd wordt op diverse forums). De contacten kunnen dan namelijk onherstelbaar beschadigen.

error

Een veel voorkomende reden van deze foutmelding

Maar, zoals vaak in het leven, is niet altijd alles even logisch. Als de foutmelding, na het schoonmaken van de contacten, toch weer op je display verschijnt is er duidelijk iets anders aan de hand. Een veel voorkomende reden van deze foutmelding is dat het diafragma van je objectief niet meer aangestuurd kan worden. Dit euvel zie je vaak terug bij de Canon 24-105mm F4 en de Canon 17-85mm maar kan zeker ook bij andere lenzen voorkomen.

Het wordt dan in de meeste gevallen veroorzaakt door een breuk in de diafragma flexkabel. Deze kabel zorgt voor de aansturing van het diafragma in je lens en is gevoelig voor slijtage.  De lens moet in dit geval in z’n geheel gedemonteerd worden en de diafragma flexkabel vernieuwd worden. Is deze reparatie uitgevoerd dan kun je je lens weer zonder problemen gebruiken.

reparatie-cannon

Het verhelpen van de Err01 melding

Er zijn mensen die deze klus zelf kunnen klaren. Met de aanschaf van de juiste flexkabel kun je al voor €10 klaar zijn. Op YouTube staan diverse voorbeelden hoe dit te doen maar ik zou het je niet aanraden. Ben je lid van Canon Professional Services dan kan e.e.a. met prioriteit gerepareerd worden. De meeste mensen zullen echter geen lidmaatschap hebben waardoor het opsturen van je lens naar Canon meestal lang duren en een kostbare aangelegenheid zijn (tussen de €200 – €350). Voor ca. €150 kan de lens al vaak gerepareerd worden bij een gespecialiseerd bedrijf.

Google maar eens op de woorden ‘reparatie’ en ‘camera’. Zelf heb ik hele goede ervaringen bij een erkend en betrouwbaar bedrijf in het zuiden van het land. Er zijn meerdere goede reparateurs die deze klus goed kunnen klaren.

Ik hoop natuurlijk dat je die hatelijke Err01 melding nooit te zien zult krijgen 😉

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *