De 3-2-1 back-up methode

Je kostbare foto’s wil je niet kwijt. Het feit dat ze in je computer, in de cloud of op een Externe Harde Schijf (EHD) staan, wil nog niet zeggen dat ze er altijd zullen zijn. Met je computer kan iets gebeuren, de cloud kan zijn voorwaarden opeens aanpassen of storingen hebben en je EHD kan ook kuren vertonen – of te oud zijn. Ook de bestanden op een als back-up gebruikte CD zijn niet zeker, de CD’s verminderen van kwaliteit naarmate de tijd verstrijkt.

De beste Back-ups

Als back-up kun je nu het beste (grote) USB sticks, EHD’s, SSD schijven of een NAS gebruiken. Veel fotografen maken gebruik van Backblaze, een cloud back-up systeem. Maar clouds zijn geen echte back-up, het zijn synchronisatie tools.

Je hebt daarnaast nog een fysieke back-up nodig, in de vorm van een EHD of – hoe raar het ook klinkt – geprinte foto’s. Want er kan opeens een overbelast datanet zijn, of een elektriciteitsprobleem. ‘The Digital Dark Age’, wordt het wel genoemd. Het moment dat je niet meer bij je bestanden kunt. Om die reden is een afdruk van de belangrijkste foto’s geen gek idee….

Maak gebruik van de 3-2-1 back-up methode voor je foto’s


Het beste is om het 3-2-1 systeem aan te houden als back-up voor je foto’s. Zorg dat je altijd op 3 plekken je foto’s hebt: op 2 verschillende media, met tenminste 1 in een ander gebouw.

Hou er rekening mee dat een EHD zo’n 4-5 jaar meegaat en je die dus bijtijds vervangt. Ook weer een mooi moment om de bestanden weer eens te verversen.

Wil je echt al die oude versies van je foto’s bewaren?… Hoe vaak je een fysieke back-up (EHD) maakt van je foto’s hangt van het aantal foto’s af wat je per dag, week of maand schiet.

Elke 1e dag van de maand, 1e dag van het kwartaal, is een handige frequentie.

Het beste is om het 3-2-1 systeem aan te houden als back-up voor je foto’s. Zorg dat je altijd op 3 plekken je foto’s hebt: op 2 verschillende media, met tenminste 1 in een ander gebouw.

Hou er rekening mee dat een EHD zo’n 4-5 jaar meegaat en je die dus bijtijds vervangt. Ook weer een mooi moment om de bestanden weer eens te verversen. Wil je echt al die oude versies van je foto’s bewaren?… Hoe vaak je een fysieke back-up (EHD) maakt van je foto’s hangt van het aantal foto’s af wat je per dag, week of maand schiet. Elke 1e dag van de maand, 1e dag van het kwartaal, is een handige frequentie.

Workshop Foto’s organiseren kan je leren

Heb je je ingeschreven voor de workshop Foto’s organiseren op 31 juli a.s.?

Bedenk dan met welke foto’s je aan de slag wil. Al je foto’s, of een deel? Als je al je foto’s wil gaan organiseren, zorg dan dat je die foto’s al op één plek hebt staan. In de Finder in je computer, op een EHD of in een fotoprogramma, afhankelijk van waar je je foto’s na het opschonen wil hebben staan. En zorg ervoor dat je een back-up hebt gemaakt op een fysieke ‘drager’.

Meer informatie

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *