Dit wil je weten over BLOEMEN FOTOGRAFEREN

Bloemen fotograferen (7 TIPS)

Yes! Het is weer lente en dat betekent dat we weer bloemen kunnen fotograferen. Natuurfotografie diehards zijn er al mee begonnen, want we hebben de sneeuwklokjes en krokussen al zien komen en gaan. De eerste tulpen komen nu weer op. Bloesem kleurt de bomen.


Houd jij ook zo van kleurrijke natuurfotografie? Ik kan me er zéker in vinden. Daarom dompelde ik me voor dit blog onder in de tips en tricks die we kunnen gebruiken als we de natuur in trekken om bloemen te fotograferen.

1. Bloemen fotograferen met kleine scherptediepte

Een enkele bloem fotograferen doe je het best met een kleine scherptediepte. Zo komt de bloem het best tot zijn recht omdat de achtergrond van bijvoorbeeld het bloemenveld de ogen wegtrekken van het onderwerp. Je wilt dus een rustige achtergrond. Kies een groot diafragma en kom dichtbij. De bloem komt echt op de voorgrond doordat de achtergrond wazig is. Hij krijgt zo de aandacht die hij verdient!

Bloemen-fotograferen-met-kleine scherptediepte.
Foto: Pexels

2. Kies de achtergrond zorgvuldig

Ik heb dit ervaren op een heerlijke avond natuurfotografie op de hei waar ik eerder een blog over schreef. Het zorgvuldig kiezen van je achtergrond maakt je foto. Ik kroop en tijgerde die avond door het gras om bloemen, planten en insecten heen. Je wil storende elementen uit je kader hebben. Dat kan een andere bloem zijn die de aandacht trekt bijvoorbeeld. En aan welke kant de zon staat, kan veel verschil maken voor de kleur van de achtergrond.

3. Speel met licht

Door je standpunt te veranderen, verandert het licht de kleur. Zon of schaduw, met je rug naar het licht of tegen het licht in. Bij deze laatste optie kun je ook een mooie lens flare zoeken. Dat voegt enorm veel warmte toe. En de transparantie van de blaadjes zie je dan door het licht dat erdoorheen schijnt.

Het laat de kwetsbaarheid van de bloem zien. Laagstaande zon levert mooie luchten op wat heel gaaf is bij het fotograferen van een landschap of veld met bloemen. Ook een goed moment: het blauwe uurtje. Bedenk dus vooraf voor welk effect je wil gaan bij het kiezen van het tijdstip om te gaan.

Spelen-met-licht-bij natuurfotografie
Foto: Paulien Noordzij

4. Houd rekening met wind

Want dat is de grootste uitdaging. Als het continu waait zijn de bloemen ook continu in beweging. Het slimste wat je kunt doen is gaan op een windstille dag.
Maar die zijn er niet superveel. Dus hoe kun je met een windje toch die bloem stilhouden? Je kunt de steel vastpakken en je hand buiten beeld houden.

Het gevolg is dat je de camera daardoor met een hand moet bedienen. Een statief helpt je om niet te bewegen. Kies een beschutte plek, achter een geluidswal bijvoorbeeld of waar de beplanting te wind wat tegenhoudt. En ga met je rug naar de wind staan zodat je zelf de wind tegenhoudt. Want een windscherm is misschien wat bewerkelijk…

5. Zoek combinaties

Bloemen op zich zijn mooi. Maar hoe gaaf is het als er een hommel aan het werk is in  een zonnebloem? Het geeft de foto wat extra’s. Insecten liggen dus voor de hand. Een mier of een lieveheersbeestje als accessoire van de bloem. Ook mooi op bloemen: Dauwdruppels. Het is de bling bling voor de bloemen!

Ook kunnen de druppels op de bloemen in de achtergrond voor een mooi bokeh effect zorgen. Ook mooi op een blad trouwens. Dus: sta op voor (dag en) dauw, zonsopkomst en beauty’s van bloemenfoto’s. Ik maakte de combinatie bloem en mens. Deze foto van mijn zoontje in een tulpenveld maakte ik voor de starterscursus fotografie, twee jaar geleden. Ook in het moederdagblog van vorig jaar vind je hier een prachtig voorbeeld daarvan.

Natuurfotografie-met-bloemen
Foto: Pexels
Bloemen-en-druppels-fotograferen
Foto: Pexels

6. Tulpen- en andere bollenvelden

Daarover gesproken, bollenvelden zijn natuurlijk een mega-fotogenieke plek om bloemen te fotograferen. Een plek waar je eens moet zijn geweest in het kader van natuurfotografie. Hoewel het niet echt natuurlijk is. Enfin.

Je vindt in de kleurrijke velden vaak een aantal verschillende kleuren naast elkaar. Een oer-Hollands plaatje! Leidende lijnen, details op de voorgrond en misschien wel een (wind)molen op de achtergrond. Ook hier geldt. Kies een mooi moment voor het licht, dauwdruppels of mooie luchten.

Waar je ze vindt? De bloemenradar is een superhandige website die je de weg wijst naar de beste locaties. Je kunt je resultaten ook uploaden en die van anderen bekijken.

Bloemen-in-bollenvelden- fotograferen
Foto: Paulien Noordzij

7. Gebruik optisch bedrog bij het fotograferen van bloemen in de velden

Hoe ik dat bedoel? Nou soms denk je bij zo’n tulpenveld bijvoorbeeld: ik zie meer blad dan bloem. Je wil dan dus eigenlijk dat de bloemen dichter bij elkaar staan, en dat het veld voller lijkt. Er is een truc! Ga wat verder weg staan en zoom in. Een lager standpunt helpt ook. Doe je het allebei, bereik je het mooiste effect.

Bloemen-en-kinderen-fotograferen
Foto: Paulien Noordzij

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *