Van Sophie Sanders van Drukwerknodig.nl mocht ik een fotoproduct testen. Drukwerknodig.nl is een webshop waar je zowel zakelijk als particulier drukwerk kunt bestellen. Ze zijn in augustus 2018 van start gegaan en groeien op het moment goed door. Ik koos een fotobehang van 1200x2400mm omdat ik nog geen ervaring heb met dit product en het me heel mooi lijkt.

Fotobehang met een eigen foto is ideaal als decoratiemateriaal of promotiemiddel voor je bedrijf of interieur. Bij Drukwerknodig kun je eenvoudig je eigen fotobehang maken. Ze drukken het zelf en ook nog heel snel en professioneel en het is zelfklevend en plakt op nagenoeg alle gladde ondergronden. De prijs van het door mij gekozen formaat kwam uit op 59,36 euro bij standaard levering, dat is binnen drie werkdagen.

Ik was me ervan bewust dat de foto die ik ervoor zou kiezen wel geschikt zou moeten zijn voor deze verhoudingen, dus ik ben wel even aan het zoeken geweest. Uiteindelijk vond ik een geschikt exemplaar van twee bosuiltjes die zitten te slapen in een holle boom.

Deze foto moet wel een behoorlijke resolutie hebben bij dit soort afmetingen! Als je zelf een foto uitkiest is het belangrijk dat deze een hoge resolutie heeft zodat de afdruk een hoge kwaliteit heeft. De foto moet per meter minimaal 700 pixels hebben. Bij een formaat van 2 x 2 meter van het behang moet de foto dus een minimale resolutie van 1400 x 1400 hebben.

Ik koos het 1200x2400mm formaat
Ik koos het 1200x2400mm formaat

Je fotobestand moet als hoge resolutie PDF worden aangeleverd, precies in de afmetingen (in mijn geval 1200x2400mm) die je bestelt. In Photoshop moet je dus nauwkeurig bijsnijden en bovendien rekening houden met het afloopformaat. Ik kwam uit op 1210x2410mm, dit voorkomt de kans op witte strepen op de afbeelding.

Je afbeelding moet in CMYK of RGB kleuren staan, maar dat is meestal toch wel het geval. Je kunt gebruikmaken van een InDesign-sjabloon, maar daarvoor moet je dus wel Indesign geinstalleerd hebben op je computer. 

Aanleveren fotobehang 1200x2400mm, rekening houdend met afloopformaat
Aanleveren fotobehang 1200x2400mm, rekening houdend met afloopformaat

Allereerst sneed ik de foto met het crop-tool in Photoshop bij in de verhoudingen 1200x2400. Vervolgens zette ik bij afbeeldingsgrootte de breedte op 1210 millimeter en de hoogte op 2410 millimeter. Het bestand werd hierdoor behoorlijk uitvergroot; van 159x317mm naar 1210x2410mm. Zorg dat je 'Nieuwe pixels berekenen' met 'Details handhaven 2.0' hebt aangevinkt.

Mijn bestand werd er eentje van maar liefst 500Mb, maar dit is echt de bedoeling. Een fotobehang bekijk je namelijk ook van zeer dichtbij, heel anders dan een billboard dat je vanaf grote afstand bekijkt en waardoor de pixels niet zo dicht op elkaar hoeven te zitten. Zorg er in ieder geval wel voor dat, als je een fotobehang van dit soort afmetingen bestelt (behoorlijk groot), dat je foto ook van behoorlijke kwaliteit is. 

Gebruik het crop-tool in Photoshop om de foto bij te snijden naar de gewenste verhoudingen (in mijn geval 1210x2410)
Gebruik het crop-tool in Photoshop om de foto bij te snijden naar de gewenste verhoudingen (in mijn geval 1210x2410)
Zet de afbeeldingsgroote in millimeters op precies de gewenste grootte en zorg dat 'nieuwe pixels berekenen' aangevinkt staat
Zet de afbeeldingsgroote in millimeters op precies de gewenste grootte en zorg dat 'nieuwe pixels berekenen' aangevinkt staat
Je kunt je PDF laten controleren voor een extra 20 euro, de meesten (waaronder ik) doen dat niet
Je kunt je PDF laten controleren voor een extra 20 euro, de meesten (waaronder ik) doen dat niet

Ik had wat problemen met aanleveren omdat ik geen rekening hield met het afloopformaat (1210x2410 en geen 1200x2400mm) en ik me in eerste instantie niet kon voorstellen dat het bestand echt zo groot moest zijn. De servicedesk reageerde echter snel en kwam met goede en bruikbare adviezen.

Bij het uploaden van je PDF krijg je vanzelf een foutmelding als je bestand niet aan de aanleverspecs voldoet
Bij het uploaden van je PDF krijg je vanzelf een foutmelding als je bestand niet aan de aanleverspecs voldoet

Levering en conclusie

Al na 3 werkdagen werd het fotobehang geleverd. Netjes opgerold, met folie eromheen, in een stevige kartonnen doos. Het fotobehang, dat zelfklevend is en voor nagenoeg alle gladde ondergronden geschikt is, ziet er echt prachtig uit! Haarscherp, mooie en natuurgetrouwe kleuren en levensgroot. Het fotofolie deed me denken aan het materiaal dat XPozer gebruikt en wat ik erg mooi vind. Het reflecteert niet, dus je kunt van alle kanten je foto bekijken zonder dat je last hebt van hinderlijke weerspiegelingen.

En het is vrij robuust materiaal, dat niet snel zal beschadigen. Het aanbrengen op de muur was een fluitje van een cent. Wel handig om het even met zijn tweeën te doen, zodat de één het folie recht kan houden en de ander het folie aan de achterkant er stukje bij beetje af kan trekken. Het is een prachtig gezicht aan de muur, ik ben zeer onder de indruk van het effect en de kwaliteit. Voor mij een geheel nieuw product, nieuwe ervaring en ik ben geheel enthousiast. Ook de service die geleverd werd door Drukwerknodig.nl vond ik erg snel, betrokken en professioneel. Een absolute aanrader!

Reacties (0)

Anderen bekeken ook

Meer artikelen over fotografie

Hij staat voor je klaar!
Oeps... Niet alle gegevens zijn correct ingevuld!
Foto! Clubmagazine Downloaden