Archinatuur – Alwin de Lang – Expositie 21, 22, 28 EN 29 OKTOBER 2017

Fotograferen doe ik vaak wandelend. Tijdens vakanties en in de weekenden maak ik zo prachtige foto’s met vaak het landschap als onderwerp. Het zijn foto’s die mooi zijn, maar die misschien ook door anderen gemaakt zouden kunnen zijn.

Fotograferen doe ik ook al een tijd via cursussen bij Fotoclub. Daar heb ik een portfolio opgebouwd met een ander soort fotografie, onder andere portretfotografie, straatfotografie, vaak heel grafisch ogende en experimentele foto’s. Dat zijn juist foto’s die veel meer een eigen signatuur hebben. 

Het doel van dit jaar projectfotografie was voor mij om de foto’s die ik wandelend maak meer aan te laten sluiten bij het portfolio dat ik bij Fotoclub heb opgebouwd. Als werktitel had ik ‘Grafisch Landschap’.

02_zwart-wit

Projectfotografie is eigenlijk een jaar lang spelen, experimenteren en filosoferen. Ik ben bezig geweest om na te denken over wie ik als persoon ben en hoe ik dat in mijn fotografie kan gebruiken om de foto’s persoonlijk te maken. Eén karaktereigenschap van mij is dat ik een dagdromer ben, dat zag ik al terug in een aantal foto’s die ik tijdens de vervolgcursus had gemaakt. Wat ik ook terugzag in deze foto’s was een voorkeur voor grafische beelden en zwart-wit/monochrome beelden. Deze kennis heb ik dit jaar gebruikt bij het fotograferen en bewerken van foto’s zodat foto’s een eigen signatuur kregen.

We kregen aan het begin van het jaar een opdracht om te gaan wandelen in de wijk waar je woont en daar alles te fotograferen dat iets met je doet. Ik woon in de wijk Oude Gracht in Eindhoven, een wijk waar de Dommel doorheen stroomt. Ik werd tijdens de wandeling gegrepen door reflecties in het water.

Uit die wandeling kwamen mooie en interessante foto’s uit. Deze ben ik vervolgens gaan bewerken om ze wat meer een eigen signatuur te geven: dromerige, grafische, zwart-wit beelden. Daar kwamen beelden uit waarmee ik verder wilde. In de tijd die volgde ben ik gaan ‘Dommeljutten’: ik heb vele wandelingen gemaakt en vele foto’s gemaakt en allemaal in een zelfde stijl bewerkt.

Expositie_Fotoclub

Tijdens het jaar projectfotografie evalueer je continu de foto’s die je maakt. Daarbij wordt je geholpen door de docenten van fotoclub en externe docenten. Een aspect dat we na een aantal wandelingen konden benoemen was dat de foto’s vaak op pentekeningen/etsen leken. Ook waren de foto’s een soort van zoekplaatjes: je ziet niet altijd in één oogopslag wat het beeld inhoudt, ik speel met de toeschouwer.

Ik kwam erachter dat ik eigenlijk geen foto’s maak om de werkelijkheid te laten zien, maar om een vertekende werkelijkheid te laten zien: droombeelden. Mijn werktitel veranderde in ‘Droomwater’. Ik onderzocht vervolgens diverse manieren om de werkelijkheid te vertekenen. In eerste instantie waren de foto’s in zwart-wit.

Ik kocht een polarisatiefilter om beter door het water heen te fotograferen. Op dat moment werd het ook zomer en werd ik gegrepen door de vele kleuren die in de reflecties naar voren kwamen. Ik ben toen ook in kleur gaan fotograferen. Met een polarisatiefilter werden de sluitertijden in de diafragmavoorkeuzestand langer en kwam er soms bewegingsonscherpte in mijn foto’s. Hiermee ontdekte ik nog een manier om de werkelijkheid in foto’s te vertekenen. De foto’s met polarisatiefilter leken soms impressionistische schilderijen. Ik werd geprikkeld om verder te zoeken naar het inzetten van andere fotografische technieken. Met het bewust bewegen van de camera, meervoudige belichting en zoomblur ontdekte ik een aantal interessante technieken.     

03_sneak preview      

Ik ben deze technieken toe gaan passen op plekken waar ik eerder foto’s had gemaakt. Bij het maken van die foto’s kwam uiteindelijk alles samen en wist ik dat dit de foto’s zouden worden die ik op de tentoonstelling wilde gebruiken. De sterkste foto’s waren foto’s die ook architectonische objecten in zich hadden. Daarom heb ik uiteindelijk ook de titel ‘Archinatuur’ gekozen. Dit zelfverzonnen woord geeft ook aan dat er iets nieuws en persoonlijks gemaakt wordt: het zijn foto’s die echt mijn persoon reflecteren, iemand anders zou dit niet zomaar kunnen maken. Daarmee heb ik ook mijn doel van dit jaar projectfotografie bereikt: mijn wandelfoto’s hebben een eigen stijl gekregen.

In de foto’s die ik voor de tentoonstelling gebruik gaat architectuur een samenspel aan met natuur waardoor beelden ontstaan die geen architectuur of natuur meer zijn, maar samen iets nieuws vormen: Archinatuur. Het zijn beelden waarbij  het statische en dynamische zich mengen. Soms geeft de natuur het beeld als cadeau: als reflectie in het water. Soms is het de fotografische techniek als double exposure of zoomblur die het beeld tot archinatuur maken. 

Ik wil dat een toeschouwer tijdens het bekijken van deze foto’s even in een andere wereld belandt. De foto’s moeten de toeschouwer het beeld inzuigen en vervolgens uitdagen om het beeld te gaan onderzoeken. Door het mengen van abstractie en realiteit, het mengen van grafische rechte vormen en dynamische natuurlijke vormen, het toepassen van zoomblur en double exposure en door het 180 graden draaien van foto’s met een waterspiegeling, ontstaat er vervreemding. Je hebt niet in één keer door waar je naar kijkt, het zijn droombeelden. Archinatuur is als een droom. Daarmee weerspiegelen de foto’s ook mijn karakter als dagdromer.

De foto’s zijn allemaal in de camera gemaakt. De nabewerking op de computer is dus alleen gericht op het maken van een goede uitsnede en het versterken van contrast. 

Alle beelden zijn uiteindelijk ook gemaakt in de wijk waar ik woon: Oude Gracht in Eindhoven. Een wijk waar de natuur van de Dommel de reden is om hier te wonen. Een klein stukje Eindhoven met een verrassende rijkdom aan archinatuur!

Expositie FotoProjectFour

Data: 21,22, 28 en 29 oktober 2017
Tijd: 
van 12 tot 16.00 uur.

Adres: 
Fotoclub.nl, Torenallee 30, 5617BD te Eindhoven
4e etage van de apparatenfabriek op Strijp-S

Entree, Koffie en Thee gratis!

Bekijk ook de Blog van Edward Hollander: https://www.fotoclub.nl/artikel/onbekend-terrein-edward-hollander

 

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *