10 tips voor Nachtfotografie

1. Fotografeer vroeg in de avond


De zon zal tijdens GLOW Eindhoven zo net iets voor de klok van vijf onder gaan. Mijn tip is om al vroeg te beginnen met fotograferen. Ten eerste is het dan het minst druk en het licht van de lucht is nog zichtbaar.

Je profiteert hier nog na van het gouden uurtje wat prachtige resultaten kan opleveren. Ten tweede je hebt je tijd hard nodig om de route in 1 avond te kunnen lopen en fotograferen. Let op! Officieel begint GLOW pas om 19.00 uur.

2. Maak je foto’s met behulp van een statief

Omdat je te maken krijgt met lange sluitertijden heb je een statief echt nodig om een goede foto te maken. Zorg dat je een statief hebt die ook stevig blijft staan als het een beetje waait. Je wil tenslotte scherpe foto’s. Glow Eindhoven: Philipp Geist By: Playing Futures: Applied Nomadology

3. Gebruik je timer of je afstandsbediening

Om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk toch een bewogen foto krijgt (ook al maak je gebruik van een statief) gebruik je een afstandsbediening om je foto te maken. Mocht je dit niet hebben dan kun je ook gebruik maken van je timer. Het kan namelijk zijn dat je camera een beetje beweegt op het moment da je met je vinger de ontspanknop indrukt.

4. Stel handmatig scherp bij te weinig licht

Je zult merken dat het scherpstellen met weinig licht erg moeilijk is in de Auto Focus stand. Als je merkt dat je niet meer scherp kan stellen in met de AF-stand dan ga je handmatig scherpstellen. Meestal zit er op je objectief een knopje met de keuze voor AF en MF. Je zet deze dan op Manual Focus en je gaat dan handmatig scherpstellen. Als je live-view gebruikt kun je dit heel erg nauwkeurig doen door je beeld een beetje te vergroten zodat je kan zien wanneer je onderwerp haarscherp is. Mocht toch alleen maar automatisch willen scherpstellen dan zorg je dat je een zaklampje bij hebt. Je kan dan met scherpstellen op het punt waarop je jouw zaklamp richt.

5. Gebruik de juist instellingen

Het is natuurlijk moeilijk te zeggen wat voor jou de juiste instellingen zijn maar er zijn in elk geval een aantal zaken waar je op kan letten bij het instellen van je camera. Ten eerste zou ik tijdens GLOW Eindhoven gebruik maken van een lage ISO waarde. Ik denk hierbij aan maximaal ISO 200. Bij het gebruik van een lage ISO-waarde heb je weinig ruis in je foto’s. Ga je toch een hogere ISO-waarde gebruiken dan zul je al heel snel ruis in je foto’s ontdekken. Het beste is natuurlijk als je de M-stand gebruikt op je camera zodat je alles zelf onder controle hebt. Een diafragma van F11 is een mooi uitgangspunt. De tijd ga je mee experimenteren. Gebruik je de S of Tv stand om zelf je sluitertijden te bepalen dan zoekt de camera daar automatisch een diafragma waarde bij. Kies je voor diafragma voorkeuze dit is de A of Av stand dan zoekt je camera hierbij de gewenste sluitertijd. By: Playing Futures: Applied Nomadology 6. Bepaal de witbalans achteraf fotografeer in RAW De kleurtemperatuur kun je regelen met de witbalans. De meeste mensen gebruik hiervoor de AWB automatische witbalans. Dit is prima als je jouw foto’s in het RAW bestand opslaat maar als je dat in jpeg doet dan is het zinvol om te kijken of je je witbalans zo kan instellen zodat je foto’s niet al te rood worden.

7. Maak meerder foto’s van hetzelfde onderwerp

Omdat er nogal veel lichtkunst te zien is waarin het licht steeds veranderd van kleur of door beweging maak je van elk onderwerp meerdere foto’s. Om verschillende effecten te krijgen op je foto gebruik je ook verschillende sluitertijden waardoor je geweldige lichtstrepen te zien krijgt. Ook wel motion blur genoemd.

8. Let op storende lichtbronnen

Houd rekening met storende lichtbronnen zoals lantaarnpalen of gebouwen waar ook licht vanaf komt. Zeker als je langere sluitertijden gebruikt kan dit lichtvlekken in je foto veroorzaken. Ook lensflare (een soort sterretjes) kan hiervan een gevolgd zijn. Glow Eindhoven By: Playing Futures: Applied Nomadology

9. Neem de tijd om je foto te maken

Je kan nu eenmaal niet alles zien en al helemaal niet fotograferen tijdens GLOW Eindhoven. Neem daarom de tijd als je foto’s aan het maken bent. Laat je niet afleiden omdat de rest van je Fotoclub of je vrienden al verder gaan lopen. Je zult zien dat je geduld wordt beloond met een mooie foto.

10. Kleed je warm en comfortabel aan

Dit is echt geen overbodige luxe ik hoor maar al te vaak mensen zeggen dat ze zich toch te koud hebben aangekleed. Als je een aantal uren buiten bent in deze november maand dringt de kou goed door naar je lijf. Je maakt nu eenmaal mooiere foto als je het comfortabel hebt. Bij regen zorg je voor goede regenkleding een een paraplu om je apparatuur enigszins te beschermen. Heel veel succes!

 

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *