Verbreed je verhaal met een drieluik: Den Bosch

één foto vertelt meer dan duizend woorden.’ Veel mensen zullen zich in dit spreekwoord herkennen, of hier een mening over vormen. De herkenning of de emotie zijn slechts enkele raakvlakken, die samen jouw persoonlijke verhaal vormen. Maar als we dit spreekwoord aan een drieluik koppelen, dan gaan we feitelijk uit van drieduizend woorden. Een verbreding van je verhaal!

Het doel

Een verhaal van drieduizend woorden lijkt veel en groot, maar in principe bevat dit slechts een selectie van drie foto’s. Deze complexe uitdaging ben ik aangegaan. Dit jaar sta  ik voor het 4e achtereenvolgende jaar op de grote kunstmarkt in Den Bosch, als onderdeel van het Artibosch Kunstenfestival.

Vanwege dit vooruitzicht stelde ik als persoonlijk doel, een drieluik aan Den Bosch te wijden. Als eerbetoon aan deze prachtige stad. Dit is voor mij de voornaamste reden om dit blog te wijden aan dit drieluik. Een kijkje ‘achter de schermen’; maar hopelijk is dit vooral een inspiratiebron voor jou als lezer.

Het verhaal

blog
Foto: Geert van der Sanden

Het verhaal begon bij een van mijn exposities in een prachtig restaurant, achter de Bossche markt. Ik kwam daar graag in combinatie met een wandeling door dit sfeervolle straatje, achter het restaurant gelegen. Overdag liepen hier vaak toeristen rond, maar in de avond was het heerlijk rustig. De Uilenburg, zoals dit straatje heet, is een karakteristiek straatje.

De kleine scheve huisjes, de lantaarns en de natuur die zich subtiel opdringt. Deze verstopte pareltjes, vlak achter de commerciële binnenstad, is het verhaal wat ik in mijn drieluik wilde overbrengen. 

 Wat de Notre-Dame is voor de Parijzenaar, is de Sint-Janskathedraal voor de Bosschenaar. Dit heeft mij geïnspireerd om dit iconische gebouw centraal in het drieluik te plaatsen. Met mijn telelens ontweek ik de moderne festiviteiten op de Parade. Want dit plein leeft non-stop. De moderne vlaggen, auto’s en het drukke stadse leven passen immers niet bij het romantische sfeertje wat ik voor ogen had.

Het stukje natuur en de bakstenen van de huisjes verbinden de andere twee foto’s. Vandaar deze bewuste keuzes in deze compositie, waarbij de Sint-Janskathedraal imposant boven de stad uitstijgt, de eyecatcher in de serie

den-bosch
Foto: Geert van der Sanden

drieluik
Foto: Geert van der Sanden

Voor dit drieluik had ik nog één typerend stukje binnenstad nodig. Deze keuze was snel gemaakt. Want naast de Bossche bollen, staat Den Bosch natuurlijk vooral bekend om de Binnendieze. Naast een bezoek aan bakkerij  De Groot, is een rondvaart door deze grachten immers een must voor iedere toerist.

Als straatfotograaf ben ik niet opzoek naar de toerist, maar naar de echte Bosschenaar, de ‘local’. Deze ‘local’ ontmoette ik aan de Binnendieze. Niet in het toeristische gedeelte, maar een onbekender stukje gracht, net achter de commerciële binnenstad. Onder een poortje door en onder aan een trappetje, zit dit laatste pareltje verstopt. 

De samenstelling

Belangrijk in een drieluik, is dat de serie ‘klopt’. Ga opzoek naar balans en samenhang. De sfeer komt overeen en de lijdende lijnen in de buitenste twee foto’s benadrukken de hoogte van de Sint-Janskathedraal. De personen in de buitenste twee foto’s houden de serie levendig, waarbij de middelste foto als rustpunt functioneert. Voordat ik deze foto’s ga inlijsten in bijpassende, originele Franse brokante lijsten, hoop ik jou als lezer te hebben geïnspireerd. Ik wens ik je veel succes met jouw volgende drieluik, de verbreding van jouw verhaal.  
 
 

samenstelling
Foto: Geert van der Sanden

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *