Macro voor de eerste keer

Van weidse landschappen naar micro landschapjes

Hoe kun je jezelf uitdagen als fotograaf? Daar is het mij in dit eerste blogje voor fotoclub.nl om te doen. Graag stel ik me eerst voor. Ik ben Dave Zuuring en misschien ken je me wel onder mijn nickname nldazuu van mijn blogsite nldazuu.com. Tot mijn voornaamste fotografiepassie behoort landschap fotografie, blue hour fotografie en ook mag ik nu en dan interieurfotografie en reportages fotograferen voor derden. Ook schrijven over fotografie is iets wat ik met hart en ziel doe. Vanaf nu ga ik dat ook op regelmatige basis proberen te doen voor fotoclub.nl

In deze eerste blog dus over macrofotografie. Als grote tegenhanger op de weidse landschappen die ik normaliter graag met vooral mijn groothoeklens mag vastleggen. Met dank aan Sigma Benelux kon ik laatst naar hartenlust met de 105mm F2.8 Macro EX DG OS HSM en de SIGMA APO MACRO 180mm F2.8 EX DG OS HSM macro fotografie verkennen. In deze blog mijn ervaring als leek met dit genre fotografie en vooral wat tips die ik van derden kreeg.

Mijn beleving bij macrofotografie

Macrofotografie zie ik regelmatig van collega fotografen voorbijkomen. Ik heb er al jaren een onbewust beeld en vooroordeel bij. Laatst was ik in Burgers Zoo en liep daar tussen de vlinders met mijn compacte Canon G7X (met macro stand) camera. De vlinders vond ik zo leuk dat ik wel moest fotograferen. Dus met de compacte camera super dichtbij deze diertjes en ik maar denken dat ik macrofotografie aan het plegen was. Trots deelde ik mijn eerste macrofoto. Alleen uit de reacties werd het mij al snel duidelijk: “Dit was geen macrofotografie!”

Psuedo macro foto met de Canon G7XMKI

Psuedo macro foto met de Canon G7XMKI

Maar wat is nu macrofotografie? Dan maar eerst eens wat zoekwerk op internet doen: “Officieel spreek je pas van een macrofoto als het onderwerp op ware grootte op de beeldsensor wordt afgebeeld. Deze verhouding van 1:1 noemen we de afbeeldingsmaatstaf. Het onderwerp wordt dan vergroot noch verkleind. Met een verhouding van 1:2 is het sensorbeeld slechts de helft van het origineel en spreken we eerder van een close-up. Groter maken dan in werkelijkheid kan ook. Met een verhouding als 2:1 of hoger kun je minieme details echt enorm opblazen.

Er zijn een aantal technieken om macrofoto’s te maken.” Pffttt 1:1, afbeeldingsmaatstaf? 1:2 is het sensorbeeld slechts de helft van het origineel? Snap jij het nog?  Ik niet! En dan als ik verder lees gaat het over voorzetlenzen, tussenringen of een macro objectief. Kortom ik moest direct aan die serie boeken denken als titel Macro voor Dummies. Alleen dat boek is er wel, maar dan voor het populaire MS Office programma Excel. Kortom, zo begint mijn reis met macro voor dummies.

Het macro plan

Zoals veel in fotografie begint het met een plan. Wat wil ik visualiseren? En wat wil ik leren. Daarbij komt ook nog eens, waar vind ik de kennis? Nou bijvoorbeeld hier op fotoclub.nl. Daarnaast kun je zelf als je de kennis niet hebt, mogelijk vinden bij bevriende fotografen. Wim Boon wilde me wel meenemen naar Blijdorp om daar vlinders te fotograferen en Patrick van Wolferen wilde me wel leren hoe ik mooie macro’s van bloemen kon maken. En zo was het plan klaar vlinder macro’s in de dierentuin en bloemen macro’s in de tuin. Eens moet de eerste keer zijn.

Vlinders in de dierentuin

Vlinders vangen in de dierentuin, Blijdorp Amazonica 2017

Vlinders vangen in de dierentuin, Blijdorp Amazonica

Mijn eerste keer macro’s fotograferen van vlinders ging ik aan met de hulp van Wim Boon in de vlindertuin in Blijdorp Amazonica! Wim al jaar en dag fraaie macro opnames van vlinders in de vrije natuur zien op zijn foto pagina van Flickr: https://www.flickr.com/photos/16209124@N00/albums/72157625837854572 Dit is wel andere koek dan vlinders buiten, immers het is warm in Amazonica in Diergaarde Blijdorp Rotterdam.

Dus de vlinders dartelen en fladderen er lustig op los. Dit in tegenstelling tot in de vroege ochtenden buiten, dan kunnen ze pas vliegen, totdat ze opgewarmd zijn vertelde Wim me. En tot die tijd zitten ze muisstil. Anderzijds waar vind je ze buiten, da’s andere koek en daar kunnen we het een volgende keer wel eens over hebben. Gelukkig gaan de vlinders in Amazonica ook zo nu en stilzitten en laten zich dan met enige behendigheid fotograferen. Snelheid is wel een vereiste.

Mijn vooroordeel dat macrofotografie saai zou zijn, heb ik hier direct losgelaten in Amazonica.

Dave Zuuring

Een landkaartje gefotografeerd door Wim Boon

Een landkaartje gefotografeerd door Wim Boon

Tips

Wat Wim me direct leerde is om mijn camera op 1 punts AF met het kleinste scherpstelpunt te kiezen, zodat waar je op focust ook de scherpte ligt. Tweede punt is te ontdekken hoe vast je uit de hand kunt fotograferen en zo opzoek kunt naar de ideale balans tussen sluitertijd en ISO. Immers binnen in deze ruimte, waar de vlinders bewegelijk zijn, is het ondoenlijk om met statief te werken. Misschien nog wel met een monopod, maar voordat je de camera op de juiste hoogte hebt, is de vlinder al gevlogen. Dus uit de hand. We begonnen op ISO800 maar al snel merkte ik dat ik om voldoende sluitertijd te hebben en de vlinders scherp op de foto te krijgen, ISO1600 voor mij een betere keus zou zijn. Gelukkig kan mijn EOS5DMKIII hier prima mee omgaan. Kortom een stabiele houding is nog best een ding.

Dambordje gefotografeerd door Wim Boon

Dambordje gefotografeerd door Wim Boon

De derde tip heeft te maken met diafragma en evenwijdig aan je onderwerp fotograferen.

Hoe groter je diafragma, dus te lastiger om de vlinders helemaal scherp te krijgen, maar des te mooier omdat de soms drukke achtergrond mooi uitgewassen wordt. Kortom het werd hard werken om de juiste scherpe beelden te maken kwam ik al snel achter. Daarbij leerde ik vooral dat evenwijdig aan je object fotograferen het mooiste resultaat geeft. Daarbij continu spelend met ISO en dus je sluitertijd op niveau te houden. In de schaduw zitten ze stil dus dan weer snel naar een hogere ISO waarde voor een juiste belichting en zo ben je voortdurend bezig. Op zich is het dan handig om op je camera snel en blindelings je camera-instellingen te kunnen veranderen! Mijn vooroordeel dat macrofotografie saai zou zijn, heb ik hier direct losgelaten in Amazonica. Wat is dit lastig, goed opletten en hard werken zeg.

Heerlijke bokeh en evenwijdig aan het onderwerp gemaakt met de Sigma 180mm f/2.8 EX DG OS APO HSM

Heerlijke bokeh en evenwijdig aan het onderwerp gemaakt met de Sigma 180mm f/2.8 EX DG OS APO HSM

Altijd fotoplezier

Een hortensia blaadje 'Glitter & Glamour' verschijnt voor je ogen.

Een hortensia blaadje ‘Glitter & Glamour’ verschijnt voor je ogen.

1:1 de kern van een hortensia ontdekken, nog nooit zo gezien!

1:1 de kern van een hortensia ontdekken, nog nooit zo gezien!

Na mijn sessie met P@tje fotografie werd het mij duidelijk. Macrofotografie is ontzettend leuk. Okay ik zal niet overdrijven want landschappen en blue hour city scapes/architectuur vind ik toch echt veel leuker. Maar naast deze bekende passie is macro gewoon ontzettend leuk om te doen. En vooral als je niet de tijd hebt, of zin hebt om erop uit te trekken voor een foto. Of omdat de lichtcondities verre van optimaal zijn, dan kun je eigenlijk twee vliegen in een klap slaan. En je verrast moeders de vrouw of man en geeft haar een vaasje mooie bloemen. Zij een fraai boeket en jij een zondagochtendje fotopret dichtbij huis

Enfin voor deze derde macro voor dummies met fotobuddy Patrick van Wolferen aan de slag gegaan met wat bloemen.

Mijn belangrijkste leermoment

Mijn belangrijkste leermoment, zeker als je 1:1 wilt fotograferen, dat het wel erg handig is om een klein aanwijsstokje te hebben. Dat helpt je om net die ene bloem aan te kunnen wijzen en weet waar je moet focussen als je door je zoeker of op liveview niet je scherpstelpunt kunt vinden!

Leuke is ook dat je voor het fotograferen bloemen en planten zo kunt plaatsen zoals jij wilt. Handig, want nu hoef je niet plat op de grond te liggen. Zo zaten we comfortabel met het statief ons macro micro landschapje te creëren. Daarbij liet Patrick het niet na ook te experimenteren met een spuitbusje met water voor wat speciale effecten.

Een fraaie macro qua licht met een eigen effect  gefotografeerd door Patrick van Wolferen

Een fraaie macro qua licht met een eigen effect
gefotografeerd door Patrick van Wolferen

Tot slot

Tot slot in deze macro voor dummies, ook al heb je er nog niets mee, zoek een fotomaatje op die het wel doet en probeer macrofotografie zelf ook eens. Het is leuk! Okay het is even schakelen van bijvoorbeeld weidse landschappen naar een macro lens van 105 mm. met 1:1 vergrotingsmaatstaf en een scherpstelafstand van minder dan een paar luttele cm. Maar als je dan die foto’s ziet die je kunt maken………

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *