Kattenfotografie: Hoe fotografeer je een kat?

In een serie blogs wil ik jullie meenemen in de wereld van dierenfotografie. In elke blog zal een ander dier centraal staan. In deze blog ga ik het hebben over kattenfotografie. Katten zijn 1 van de meest gehouden huisdieren in Nederland. Het fotograferen van katten kan een hele uitdaging zijn. Aan de hand van een aantal praktische tips die ik hier zal delen kan je nog betere foto’s van je eigen kat maken.

5 Praktische tips om je kat te fotograferen

Tip1: Heb geduld en maak gebruik van speeltjes en wat lekkers

Kattenfotografie: Hoe fotografeer je een kat
Kattenfotografie: Katten staan er om bekend een eigen wil te hebben.
Kattenfotografie - Kat onder het bed
Kattenfotografie – Kat onder het bed

Hoewel ik veel foto’s maak van dieren heb ik er maar weinig van (mijn) katten. Best apart want ik maak doorgaans veel foto’s van mijn dieren. Nu staan katten er natuurlijk wel om bekend om een eigen wil te hebben en hun eigen gang te gaan en als je geluk hebt, komen ze af en toe even bij jou kijken. (in mijn geval voornamelijk als hij eten wil, of in de avond op schoot wil slapen).

Als mijn kat eens leuk kijkt of ik denk dit zou een leuke foto zijn, dan is hij al gevlogen voor ik mijn camera heb kunnen pakken. Voor dit blog heb ik dan ook speciaal iets opgezet om toch wat foto’s erbij te kunnen laten zien. In de meeste gevallen zal je je kat binnen op de foto willen zetten, hier zijn ze nog een beetje in de hand te houden en kunnen ze als ze weg lopen niet heel ver komen.

Als mijn kat eens leuk kijkt of ik denk dit zou een leuke foto zijn, dan is hij al gevlogen voor ik mijn camera heb kunnen pakken

Om een leuke foto van je kat te maken heb je een paar dingen nodig die handig kunnen zijn. Naast uiteraard de kat zelf. Zo is het handig om een speeltje (of meerdere) in de buurt te houden om de aandacht te kunnen trekken en wat lekkers om te belonen.

Wat ook erg handig is, is een extra paar handen. O en niet te vergeten… Geduld! Dat heb je bij dieren veel nodig en katten zijn daar zeker geen uitzondering op, sterker ik denk dat ze meer geduld vragen dan een ander dier. Neem dus zeker de tijd.

Als je kat op geluidjes reageert kan je dat ook proberen. Een kat die speels is kan ook hele leuke foto’s opleveren (bijvoorbeeld als de kat naar een speeltje rijkt en probeert te pakken). Er is een kans dat de kat weg wil, zet hem dan terug op de plek die je in gedachten had (of laat je assistent – de extra paar handen – dit doen). Is je kat het echt zat? Probeer het dan later nog een keer.

Kattenfotografie - Geef de kat wat lekkers
Katten Fotografie

Tip 2: Maak gebruik van het aanwezige licht

Zelf maak ik voornamelijk gebruik van aanwezig licht, liefst gewoon licht wat door een raam komt, maar soms als het wat donker is, kan een extra lamp geen kwaad. Hiervoor kan je van alles gebruiken, speciale studiolampen zijn niet nodig. Als er maar genoeg licht op je kat schijnt. Probeer ook op de achtergrond te letten, zet storende objecten even een stukje opzij als dat mogelijk is, of kijk of je vanuit een ander standpunt het kan ontwijken.

Naast dat je spontaan een foto kan maken, kan je ook een opstelling maken. Dit kan simpel op een tafel of stoel, krukje wat je maar kan vinden. Zet je kat eens in een mandje of een doos. Gebruik je fantasie en als die je in de steek laat, kan je op internet ook leuke voorbeelden vinden.

Katten foto test opstelling
Fotografeer je kat vanuit een papieren tas
Fotografeer je kat vanuit een papieren tas of een doos
Fotografeer je kat op een stoelFotografeer je kat op een stoel

Tip 3: Maak eerst een test foto

Heb je klaarstaan wat je nodig hebt? Dan kan het handig zijn om eerst je camera klaar te zetten. Probeer een testfoto of je instellingen goed staan en dan is het zover… Pak de kat erbij (of laat dat doen door de extra paar handen als je die hebt kunnen vinden) en zet hem neer waar je hem wil hebben. Met een speeltje kan je de aandacht proberen te trekken dat je kat jouw richting op kijkt.

Tip 4: Gebruik een korte sluitertijd en werk met je ISO

Zet je sluitertijd niet te lang, Je kan beter je iso omhoog zetten dan een te lange sluitertijd gebruiken. Ook al zit je kat stil, je zal zien dat net op het moment dat je op het knopje drukt hij toch beweegt. Voor een portret zou ik beginnen vanaf 1/200 en voor actie vanaf 1/800 (voor binnen) dan weetin elk geval bijna zeker dat je geen beweging ziet in de foto.

Omdat je zoveel mogelijk licht wil kies je voor een groot diafragma (dit is een kleine f-waarde). Let er wel op dat je scherptediepte niet te klein wordt. Begin met lage ISO waarde bijvoorbeeld op 100 of 200, afhankelijk van het licht kan je deze aanpassen. Ik start al snel met een ISO van 400.

Katten Fotografie in de woonkamer met afstandsbediening
Fotografeer je kat met het aanwezige licht

Tip 5: Ga op ooghoogte zitten en stel scherp op de ogen

Soms wil een dier niet recht in de lens kijken of lijken zelfs wat bang. Dit komt omdat dieren een lens kan zien als 1 groot oog. Lukt het niet om de kat jou aan te laten kijken? Probeer dan om het profiel van de kat te fotograferen waarbij je 1 oog ziet. Stel altijd scherp op het oog wat het dichts bij jouw kant zit.

Kat van de zijkant gefotografeerd in de keuken
Kat van de zijkant gefotografeerd in de keuken
Fotografeer je kat van de zijkant
Fotografeer je kat van de zijkant en stel scherp op het oog.

Plaats jouw katten foto onder deze blog bij de reacties (wel even inloggen)

Als laatste, vergeet niet om ook plezier te hebben tijdens het fotograferen van je kat en wees niet bang om dingen uit te proberen, soms komen hier de leukste foto’s uit. Vragen of opmerkingen? Laat ze gerust achter!

Veel plezier met het fotograferen van je kat en laat hieronder jouw katten foto zien door deze toe te voegen aan de reactie. Je kan dit doen door in te loggen op de website. Mocht je nog geen gratis account hebben meld je dan even aan. Hier gratis aanmelden

Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *