In The Picture: Brigitte Mulders

Elke maand zetten zetten we een hobbyfotograaf In The Picture. Dit zijn mensen zoals jij en ik die graag fotograferen in hun vrijetijd. Wie zijn deze mensen? Wat voor foto’s maken ze? Ken jij ook iemand die een keer In The Picture gezet mag worden? Tip ons dan. Deze keer staat Brigitte Mulders In The Picture.

Wie is Brigitte? Vertel eens wat over jezelf.

Mijn naam is Brigitte Mulders en ik heb fotografie pas een jaar of 7 geleden ontdekt. Sindsdien is het niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik woon aan de rand van Den Bosch, vlak bij de Maas. Door mijn werk op kantoor zit ik veel binnen en trek er daarom ‘s avonds en in het weekend graag op uit met mijn camera. Ik heb twee zoons van 15 en 18 jaar die me scherp houden. Zij maken me regelmatig wegwijs in de dynamische wereld van social media met zijn ongekende mogelijkheden.

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Ik vond fotograferen altijd al wel leuk, maar het is pas echt begonnen toen ik een digitale Lumix compact camera had. Die camera had behoorlijk veel mogelijkheden en ik begon steeds meer te ontdekken. Mijn liefde voor fotografie groeide en ik volgde mijn eerste cursus om niet meer in de automatische stand te fotograferen maar om alle mogelijkheden van de camera te kunnen benutten. Na deze cursus heb ik mijn eerste spiegelreflexcamera aangeschaft. Dat was in 2011.

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie geeft me rust: kijken, compositie bepalen, nog een keer kijken en een foto nemen. Het heeft me geleerd om anders naar dingen te kijken. Kritischer, in ieder geval. Fotografie geeft me ook een doel. Soms ga ik met mijn camera naar dingen zoeken waar ik nooit eerder belangstelling voor heb gehad. Puur omdat de details van die objecten me heel erg boeien. Een mooi voorbeeld daarvan is een auto. Ik heb totaal geen belangstelling voor auto’s, maar een auto op een autokerkhof of verlaten in een bos of schuur, vol met roest laat mijn hart wel sneller kloppen. Als laatste zorgt het voor energie en adrenaline. Iets vinden waarvan ik wéét dat ik er iets moois van kan maken en dat dan ook nog laten lukken is voor mij een succes.

Green School Brigitte Mulders

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Het is moeilijk om dat te benoemen. Ik volg vooral mijn hart, ik maak geen foto’s voor andere mensen. Dat er mensen zijn die mijn werk waarderen is zeker mooi, maar hoe dat komt weet ik niet. Ik hoop dat het mijn kijk op dingen is en hoe ik licht en kleuren vastleg. Ik probeer het over te brengen zoals ik het zie en ervaar. Als dat mensen aanspreekt ben ik daarin geslaagd.

Je fotografeert veel Urban Fotografie, hoe ben je hiermee begonnen en hoe werkt dat precies?

In 2013 was ik in Hasard Cheratte, een verlaten kolenmijn in België. De sfeer die daar hing heeft me heel erg aangegrepen. Het complex is in 1973 gesloten, maar er lagen destijds nog zoveel logboeken, prikklokkaarten, schoenen en kleding dat het leek alsof de mijnwerkers ieder moment binnen konden lopen. Toch heeft het nog een paar jaar geduurd voordat ik heel actief op zoek ging naar verlaten gebouwen om daar te fotograferen. Sinds tweeënhalf jaar ga ik met één of soms twee vaste maatjes op pad om mooie, ongewone, oude, vervallen, overwoekerde leegstaande panden te fotograferen. Ik zie geschiedenis die ik uit de boeken ken maar op die momenten lóóp ik door die geschiedenis. Het zijn de plekken waar niemand nog naar om kijkt, alleen de fotografen die het nog de moeite waard vinden om het vast te leggen. We delen die informatie met andere urban fotografen die we kennen en zo komen we aan de adressen van interessante locaties.

Wat voor locaties of onderwerpen binnen jouw genre spreken je het meest aan?

Dat zijn vooral gebouwen waar veel verval te zien is. Dus waar de verf van de muren al valt en waar de bakstenen tussen het pleisterwerk door komen. Waar binnenmuren groen zijn van het vocht en de begroeiing met mos en varens. Maar ik kom ook graag in zware industrie, waar je zwart van het roet na een dag fotograferen weer in de auto stapt.

Hasard Brigitte Mulders

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik kijk graag naar foto’s van alle soorten fotografie. Overal is inspiratie uit te halen. Iedere fotograaf speelt anders met de omstandigheden en dat vind ik zo mooi. Dat geeft mij ook de inspiratie om onder alle omstandigheden met mooie foto’s thuis te willen komen. Want de zon schijnt niet altijd naar binnen zoals op dat ene plaatje. De zon schijnt misschien wel helemaal niet. Dan vind ik het en uitdaging om tóch iets neer te zetten waar ik tevreden over ben. Ook de verschillen in seizoen zijn groot. Soms lukt het niet en dan probeer ik een andere keer terug te gaan. En soms lukt pas iets als je ergens voor de derde keer bent.

Bedenk je van tevoren wat je op de foto wilt hebben?

Ja en nee. Ik weet natuurlijk wel waar ik heen ga en probeer te bedenken wat ik wil met bv. een bepaald glas-in-lood raam. Maar ik kan me pas een beeld vormen als ik er ben. Dus kan een plaatje heel anders uitpakken dan ik zou willen door de omstandigheden. Daar probeer ik flexibel mee om te gaan, en gebruik te maken van wat er voorhanden is.

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ik bewerkt mijn foto’s in Lightroom. Ik pas de belichting, helderheid en contrast aan. Meestal wat verscherping nog. Als ik het nodig vind om nog wat extra’s toe te voegen dan maak ik nog gebruik van NIK collection. Een gratis fotobewerkingsprogramma. Met name de HDR presets zijn altijd leuk om mee te experimenteren. Ook de HDR samenvoeging doe ik in Lightroom, die heeft daar een hele gemakkelijke functie voor.

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik zou heel graag een keer een fotoreis naar IJsland willen maken. De natuur is daar zó divers en spectaculair. Het is wel heel iets anders dan ik nu doe, want ik ben eigenlijk maar zelden bezig met natuurfotografie. Ik denk ook dat het te maken heeft met de rust en eenzaamheid die het land uitstraalt.

Kent School Brigitte Mulders

Welke fotograaf is jouw grote voorbeeld of wie bewonder je?

Als ik iemand zou moeten noemen is het Rembrandt denk ik. De manier waarop hij gebruik maakte van het aanwezig licht vind ik erg mooi. Ik probeer daar ook altijd goed op te letten. Soms lukt dat niet omdat het donker weer of omdat er teveel begroeiing is. En soms lukt dat juist wel als er veel begroeiing is. Dus het is veelal creatief omgaan met het aanwezige licht. Verder probeer ik van iedere fotograaf die me aanspreekt wat mee te pikken. Dat leerproces staat nooit stil.

Wat doe je met alle foto’s die je maakt?

Ik plaats de foto’s op Flickr, een fotocommunity. Verder op Instagram en Facebook. Je kunt er feedback vragen en elkaar inspireren. Vorig jaar heb ik een expositie van zes van mijn foto’s gehouden bij de sportschool waar ik al heel lang lid van ben. Je bereikt ineens een hele andere doelgroep en de mooiste verhalen komen los. Dat was een hele leuke ervaring.

Wat is je favoriete website over fotografie?

Ik lees vooral veel losse artikelen over onderwerpen die me op dat moment interesseren. Vaak begin ik met een algemene site, zoals www.digitalefotografietips.nl en www.digifotopro.nl en van daaruit ga ik verder op zoek op internet voor meer diepte over een bepaald onderwerp.

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

De grootste vooruitgang is het leren gebruik maken van bracketing om zo een HDR opname te kunnen maken. Donkere ruimtes en fel zonlicht kan je zonder deze techniek vrijwel niet op de foto krijgen. Met behulp van bracketing heb je zowel onder- als overbelichte opnames, die je samen met de correct belichte opname samenvoegt tot één geheel. Ineens waren er veel meer mogelijkheden. Ook de bewerking van deze opnames is weer heel anders dan bij een single shot. Ik vind het vooral belangrijk om een zo reëel mogelijk beeld neer te zetten. Met een HDR opname kun je vrij extreme resultaten behalen omdat je verschillende opnames samenvoegt en dus vrijwel alle details kunt ophalen en uitlichten. Ik probeer dat zo goed mogelijk te doseren.

Voltage Brigitte Mulders

Wat zijn je toekomstplannen?

Door mijn fulltime baan is het lastig om grote stappen in de fotografie te maken. Ik probeer zo veel mogelijk op pad te gaan en mezelf constant te verbeteren. Ik zoek een zo groot mogelijke diversiteit in locaties op. En daar kan ik nog jaren mee vooruit.

Waar kunnen mensen je werk vinden?

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *