Hoe lijst je een goede foto in?

Foto’s inlijsten, we doen het al bijna ons hele leven. We halen een lijstje bij de winkel, verwijderen de achterkant en vervangen het papiertje voor onze persoonlijke foto’s. ‘Piece of cake’ zou je zeggen, maar toch heb ik besloten hier een blog aan te wijden. Want sinds ik mijn foto’s exposeer, denk ik daar heel anders over!

Tijdens het exposeren van je foto wil je namelijk dat deze prachtig uit de verf komt. Ik begin dit blog met een digitale foto en sluit hem af met een expositiewaardige ingelijste foto. Een foto die nog jarenlang mooi blijft, eentje om in te lijsten!

Stap 1: Let’s start!

Voorafgaand aan de afdruk van je foto, ga je eerst je foto eens extra goed bekijken. Is je foto wel goed scherp? En zit er geen ongewenste ruis in vanwege een te hoge ISO waarde? Allemaal aandachtspunten waar je nu nog iets mee kunt doen. Hierdoor voorkom je namelijk teleurstellingen. Want, wanneer je jouw foto op papier ziet, ben je te laat.

Wanneer dit in orde is, kun je de foto af gaan drukken. Sommige mensen kiezen ervoor om dit zelf te doen, maar waarom zou je dure vellen papier kopen en speciale printers in huis halen? Dit kun je namelijk ook uitbesteden. Daarom kiezen veel professionele fotografen voor afdrukcentrales als Profotonet. Maar ook aan CityFoto kun je dit toevertrouwen. En waar je vroeger je foto’s liet afdrukken door bekende drogisterijen, wil je na een afdrukcentrale niks anders meer! Want naast dat Profotonet professioneel stevig Fuji papier gebruikt, kun je jouw foto exact thuis verwachten zoals jij hem digitaal instuurde. Zonder nabewerking en zonder een gebrek aan kleuren, in tegenstelling tot die drogisterijen van vroeger.

Na het uploaden van je foto’s vraagt de afdrukcentrale vervolgens van wat voor papiersoorten je gebruik wilt maken. Ga je voor (half)glans of liever mat? Lastige vragen, daarom heb ik voor beide mogelijkheden een voor- en nadeel voor je uitgelicht.

Een nadeel van matpapier is dat de kleur minder tot zijn recht komt, er is minder sprankeling. Maar omdat ik zwart-wit foto’s maak, is dat voor mij geen probleem. Vergeet ook niet dat in expositieruimtes soms grote ramen aanwezig zijn, of vervelend licht hangt. Door een matte afdruk weerspiegelt dit licht niet.

Bij (half)glans zie je daarentegen meer details. Maar ook bobbeltjes en vlekjes zijn details. En of je daar zin in hebt tijdens een expositie, ik weet niet. Daarom kies ik standaard voor mat. Op deze manier krijg ik geen kindervingertjes of ongewenst licht.

Foto’s inlijsten

Stap 2: Tijd voor de spreekwoordelijke ‘colbertje’

De volgende stap is het inlijsten van je foto. Deze keuze is minstens zo belangrijk als de keuze van je papier. Een lijst versterkt namelijk je foto en een goede lijst is als een colbertje. Het maakt je presentatie poepchique. Maak daarom ook geen overhaaste keuzes, ik sta ook wel eens 20 minuten lang met mijn handen in het haar voor de lijstenafdeling! Let wel op: hoe steviger de lijst, hoe beter!

Stap 3: De finishing touch

Je kunt je vast nog wel herinneren dat die foto’s vroeger gingen bobbelen of aan het glas bleven plakken. Je laatste stap is het voorkomen van deze problemen. Om de bobbelvorming te voorkomen, verkoopt Van Beek Art ‘Scansticks’. Dit zijn kartonnen vellen met een plakrand (zoals dubbelzijdige tape, alleen dan enkelzijdig). Vast is vast, dus doe dit met beleid.

Met een vezeldoekje kun je de foto stap voor stap op de plakrand wrijven (kijk uit dat er geen kruimeltjes of vuiltjes achterop de foto zitten, want deze blijf je zien). Het klinkt logisch, maar het plakken aan het glas voorkom je door ruimte ertussen te creëren. Dit kun je doen doormiddel van een passé-partout. Deze zit soms bijgevoegd aan een lijst. Daarnaast kun je jouw passe-partout op maat laten snijden bij een lijstenmaker, of je gaat er zelf mee aan de slag. Ik laat hem graag snijden. Want op deze manier kijkt de lijstenmaker met een nieuwe blik naar je foto. Hij kan je hierbij adviseren over kleuren. Op deze manier kan jouw foto er nog meer uitspringen en, samen met je lijst, een geheel vormen.

Daarnaast geeft een passe-partout extra diepte in een presentatie en maakt het je presentatie net iets strakker. Tenslotte maak ik altijd de opmerkelijke keuze om mijn foto’s vóór het glas te presenteren. Op deze manier voorkom ik weerspiegelingen. Wil je jouw foto net iets meer glans en die extra sprankeling geven? Kies er dan om je foto achter het glas te presenteren. Zo kies jij hoe je jouw foto op zijn mooist presenteert. En op deze manier ben jij klaar voor het grote publiek!

strakke-passe-partout

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Heej Jasper, bedankt voor je aanvulling. Echter, wanneer je dit goed wil doen, zou je dit voor ontspiegeld glas moeten doen. Deze glassoort is erg prijzig. Dat is dan een keuze die je maakt. Ondanks dat een foto achter glas nog meer diepte geeft, vind ik persoonlijk een foto voor glas rustiger kijken. En ondanks dat glas je foto beschermt, is een foto afdruk en een eventueel nieuwe print (door schade) een stuk goedkoper. Ik weet dus niet of het een commercieel truckje is van de lijstenmaker of een kwestie van smaak.