Landing Vragen en Discussies Fotografie Vraagbaak Zoektocht naar de juiste pc / gamecomputer Antwoord op: Zoektocht naar de juiste pc / gamecomputer

 • Marcel Wiegerinck

  Opperhoofd
  29/09/2023 om 08:44 uur

  Bekijk eerst met welke software je allemaal zou willen werken of mogelijk gaan werken in de toekomst. Bekijk de dan wat de minimale systeemeisen zijn voor de betreffende software. Dit kan je opzoeken bij de website van de software leverancier. Bij Lighttroom zie je dat bijvoorbeeld hier https://helpx.adobe.com/nl/lightroom-classic/system-requirements.html je ziet dan ook wat ze aanbevelen.

  Een aantal belangrijke zaken om te letten is het volgende;

  Krachtige processor: Een snelle processor is essentieel voor fotobewerking, vooral bij taken die veel rekenkracht vereisen, zoals het werken met grote RAW-bestanden of het uitvoeren van complexe bewerkingen in programma’s zoals Adobe Photoshop of Lightroom. Kies bij voorkeur een pc met een quad-core of hogere processor.

  Voldoende RAM: Hoe meer RAM (geheugen) je hebt, hoe soepeler je fotobewerkingen zullen verlopen. 16 GB RAM is vaak een goed uitgangspunt, maar als je met zeer grote bestanden werkt of meerdere bewerkingsprogramma’s tegelijk gebruikt, is meer RAM nuttig.

  Grafische kaart: Een goede grafische kaart (GPU) is belangrijk voor fotobewerking, vooral als je werkt met 3D-modellering of GPU-versnelde bewerkingen. Voor de meeste fotobewerkingstaken is een mid-range grafische kaart voldoende, maar als je ook aan videobewerking wilt doen, overweeg dan een krachtigere GPU.

  Opslagruimte: Kies voor voldoende opslagruimte, bij voorkeur een snelle SSD voor het besturingssysteem en je fotobestanden. Een secundaire harde schijf of een grotere SSD voor opslag van archieffoto’s en back-ups is ook handig.

  Kleurkalibratie: Als je serieus bent over fotobewerking, overweeg dan een pc met een hoogwaardig beeldscherm dat goed kan worden gekalibreerd voor kleurnauwkeurigheid. Een IPS-paneel met een hoge resolutie en goede kleurdekking is ideaal.

  Besturingssysteem: Zowel Windows als macOS kunnen geschikt zijn voor fotobewerking. Kies het besturingssysteem waar je het meest vertrouwd mee bent en dat compatibel is met de bewerkingssoftware die je wilt gebruiken.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Zelf bestel ik mijn laptop / pc online bij https://bto.eu/ hier kan je alles custom samenstellen voor jouw fotografie pc / laptop. Je kan hiervoor de klantenservice bellen. Dan heb je helemaal de pc die bij jouw past. Laat even weten hoe dit verder verloopt. Is namelijk ook interessant voor andere mensen.

  Succes Margo.